Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Ģimenes ārstu kvalitātes maksājumu sistēmas reformai tiks atvēlēti teju 7 miljoni

© Pixabay

Veselības ministrija (VM) arī nākamgad iecerējusi turpināt ģimenes ārstu kvalitātes maksājumu sistēmas reformu, liecina ministrijas informatīvais ziņojums par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019.gadā, kas vēl jāsaskaņo ar Finanšu ministriju un Eiropas komisiju, kā arī jāpieņem zināšanai valdībā.

Kā teikts ziņojumā, balstoties uz šī gada provizoriskajiem izpildes datiem, 2019. gadā nepieciešams turpināt iesāktās reformas kvalitātes sistēmas turpināšanai.

Kopumā ģimenes ārstu kvalitātes sistēmas reformai 2019. gadā papildus plānots novirzīt 6,861 miljonu eiro. Tas nepieciešams, lai turpinātu ģimenes ārstu darba kvalitātes rādītāju pārskatīšanu un uz pacientu un darba rezultātu vērstas motivācijas sistēmas izveidi. Tas, ministrijas ieskatā, sekmēs tieši primārās veselības aprūpes kā veselības aprūpes sistēmas pamata attīstību, it īpaši plānotā dalītā veselības aprūpes pakalpojumu klāsta kontekstā, kas paredzēts Veselības aprūpes finansēšanas likumā.

2019. gadā tiek prognozēta 70% mērķa kritēriju izpilde, tāpēc papildus plānots izveidot divus jaunus ģimenes ārstu prakšu darbības motivējošus maksājumus, kas sevī iekļauj maksājumu par sirds un asinsvadu slimību profilakses kārtības nodrošināšanu ģimenes ārstu praksēs, kā arī maksājumu par cukura diabēta pacientu aprūpi pēc noteiktiem slimības diagnostikas un uzraudzības algoritmiem.

Jauno mērķa kritēriju iestrādei ģimenes ārstu kapitācijas naudas maksājumā papildus nepieciešams finansējums 3,729 miljonu eiro apmērā.

Papildus nākamajā gadā plānots palielināt maksājumu par ģimenes ārsta pacientu reģistrā reģistrētajiem pacientiem ar savlaicīgi atklātu vēzi 1.vai 2.stadijā no 71,14 eiro uz 75 eiro. Šīs starpības izlīdzināšanai nepieciešami 19 593 eiro.

VM ziņojumā uzsvēra, ka ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju izpilde tiek monitorēta un apmaksa par kvalitātes kritēriju izpildi tiek veikta tikai ģimenes ārstu praksēm ar izpildītiem kvalitātes kritērijiem.

Jau ziņots, ka valdība šonedēļ atlika VM informatīvā ziņojuma par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019. gadā izskatīšanu.

Atlikšana saistīta ar to, ka šo ziņojumu vēl nepieciešams saskaņot ar Finanšu ministriju.

Saskaņā ar ziņojumu nākamgad veselības aprūpes reformas īstenošanai no Eiropas Komisijas (EK) Latvijai pieļautās budžeta atkāpes paredzēti papildu 154,2 miljoni eiro.