Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Produkti Tavas imunitātes stiprināšanai

© Pixabay

Imunitāte ir mūsu vairogs pret dažādām slimībām. Lielāko triecienu tai dod pastāvīgs stress, gan emocionāla, gan fiziska pārslodze, nepietiekams miegs un nesabalansēts uzturs. Par to, ka imunitāte cietusi, var liecināt gan biežas saaukstēšanās, gan alerģiskas reakcijas un citas pazīmes. BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece sniedz padomus, kā stiprināt imunitāti un izvairīties no nepatīkamās saaukstēšanās.

Viens no galvenajiem produktiem imunitātes stiprināšanai ir zivju eļļa kopā ar D, E un A vitamīnu. Zivju eļļā esošās omega-3 taukskābes nodrošina vispārēju organisma aizsardzību. Omega-3 taukskābes nepieciešamas gan redzei, gan labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Zivju eļļu īpaši ieteicams lietot cilvēkiem, kuri uzturā lieto maz zivju un jūras produktu. Omega-3 taukskābes saturošie produkti jālieto cauru gadu. A vitamīns nepieciešams normālai redzei un veselai ādai. D vitamīns nepieciešams normālai imūnsistēmas darbībai, kā arī kaulu un zobu veselībai. E vitamīns kalpo kā antioksidants.

C vitamīns, cinks un selēns darbojas kā antioksidanti, jo neitralizē brīvos radikāļus. C vitamīna lietošana var attālināt saslimšanu vai saīsināt slimošanas laiku. Jau pirmajās saaukstēšanās dienās var lietot lielas C vitamīna devas - 1 gramu, šķīstošo vitamīnu veidā. Tāpat pirmajās saaukstēšanās dienās noderīgi būs C vitamīna pulveri, kas ir papildināti ar D vitamīnu un cinku. Cinks organismā stimulē tā saucamās T šūnas, kas palīdz atpazīt un iznīcināt baktērijas un vīrusus.

Bišu produkti - bišu māšu peru pieniņš, medus, ziedputekšņi, propoliss - izsenis pazīstami ar savu spēju stiprināt organismu. Jāatceras, ka biškopības produkti var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Ārstnieciskie augi ir lielisks palīgs mūsu imunitātes stiprināšanai, uzsver BENU Aptiekas farmaceite, norādot, ka tie var noderēt gan kā profilaktisks līdzeklis, gan palīdzēs un atvieglos ārstēšanas procesu, ja no saaukstēšanās tomēr nebūs izdevies izvairīties.

Purpursarkanā ehinācija. No ehinācijas iegūtais ekstrakts satur bioloģiski aktīvās vielas, kas mazina iekaisuma procesus, stiprina imunitāti, tam piemīt pretvīrusu un antibakteriāla darbība. Lietošanas ilgums nedrīkst pārsniegt 6-8 nedēļas.

Melnais plūškoks. Melnā plūškoka ekstraktam piemīt pretiekaisuma, imunitāti stimulējoša un arī pretvīrusu iedarbība. To ieteicams lietot gan saaukstēšanās gadījumā, gan profilaksei, kā arī bronhīta un sinusīta gadījumos.

Greipfrūtu sēklu ekstrakts. Greipfrūtu sēklās ir bioflavonoīdi, kas iedarbojas uz baktērijām, vīrusiem un sēnītēm. To ieteicams lietot, lai ātrāk atgūtu spēkus pēc pārciestām infekcijām. Greipfrūtu sēklu ekstrakts satur arī tādas vērtīgas vielas kā C un E vitamīnu.

Ķiploks - lieto svaigā veidā vai iegūst ekstraktu, kas satur fitoncīdus un antioksidantus. Tam piemīt pretvīrusu un antibakteriāla darbība, kā arī tas ir noderīgs sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Pietiek ar 1 vai 2 daiviņām dienā, vai arī var izvēlēties lietot ķiploku kapsulas.

Nevajadzētu aizmirst par smiltsērkšķa augļiem, kas satur ne tikai C vitamīnu un karotinoīdus, bet vēl arī B grupas vitamīnus, E un K vitamīnu, flavonoīdus un citas vērtīgas vielas. Ar vitamīniem bagāti ir irbenes un aronijas augļi, dzērvenes, upenes, avenes, mellenes, kuras var lietot ne tikai svaigā veidā, bet saldēt, kaltēt, sulu vai ievārījumu veidā sagatavot krājumus visai ziemai, stāsta BENU Aptiekas farmaceite I. Priedniece.

Par savas imunitātes stiprināšanu ir nepieciešams domāt ik dienu, īpaši vēsajos un mitrajos gada laikos. Lai to darītu, ieteicams katru dienu atlicināt laiku fiziskām nodarbībām, pastaigām svaigā gaisā, kā arī lietot sabalansētu uzturu, ar pietiekamu augļu un dārzeņu daudzumu. Ja Jums nav īsti skaidrības, par to kādus papildu līdzekļus izvēlēties, noteikti vaicājiet to savam ārstam vai BENU Aptiekas farmaceitiem, kas neatteiks padomu.