Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Arī nākamgad valsts apmaksās septiņas aknu transplantācijas

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Arī nākamgad valsts plāno apmaksāt septiņas aknu aknu transplantācijas, kas ir tikpat daudz, cik tika plānots šogad, liecina Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019. gadā, kas vēl jāsaskaņo ar Finanšu ministriju un Eiropas komisiju, kā arī jāpieņem zināšanai valdībā.

Transplantāciju kopējās izmaksas ir 418 374 eiro.

VM informēja, ka līdz šī gada septembrim veiktas aknu transplantācijas pieciem cilvēkiem, no kurām veiksmīgas bija četras operācijas un šie četri cilvēki saņem pēc aknu transplantācijas nepieciešamos medikamentus.

Ministrijā atzīmē, ka veikto aknu transplantāciju skaits ir atkarīgs ne tikai no rindā esošajiem pacientiem, bet arī no orgānu donoru skaita un saderības, līdz ar to nav paredzams gaidīšanas laiks operācijas veikšanai.

Šobrīd nepieciešamība pēc aknu transplantācijas ir 26 cilvēkiem, no kuriem četriem tā nepieciešama steidzamības kārtā, pausts ziņojumā.

Jau ziņots, ka valdība šonedēļ atlika VM informatīvā ziņojuma par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2019. gadā izskatīšanu.

Atlikšana saistīta ar to, ka šo ziņojumu vēl nepieciešams saskaņot ar Finanšu ministriju.

Saskaņā ar ziņojumu nākamgad veselības aprūpes reformas īstenošanai no Eiropas Komisijas (EK) Latvijai pieļautās budžeta atkāpes paredzēti papildu 154,2 miljoni eiro.