Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Sasildīsim Ziemassvētkos Ralfu, ziedojot operācijai

TICĪBA UN CERĪBA. Līga ar dēlēniem Ralfu un viņa mazo brāli Haraldu tic Ziemassvētku brīnumam, jo tikai uz to un labiem cilvēkiem visapkārt ģimene var paļauties sarežģītā dzīves brīdī, kad dēlam nepieciešama operācija, lai atbrīvotu viņu no mokošajām epilepsijas lēkmēm vai tās samazinātu © Ekrānšāviņš no avīzes

Četru gadu vecumā ārsti Ralfam, dzīvespriecīgm un kustīgam zēnam, parādījās pirmās epilepsijas lēkmes. Bērns modās naktī, kliegdams un meklēdams vecākus. Ralfam tagad ir 14 gadi, un viņa ārstēšanā ārsti izmēģinājuši visas Latvijā pieejamās zāles, kā arī jaunos medikamentus, taču epilepsijas lēkmes nemitējas. Lēkmju dēļ būtiski traucēta zēna attīstība un veselība. Zēnam varētu palīdzēt jauna specifiska operācija, taču to valsts neapmaksā, un tāpēc Ralfa vecāki vērsušies labdarības organizācijā ziedot.lv.

Vizuāli par Ralfa slimību nekas neliecina - zēns kā zēns, taču gandrīz katru brīdi Ralfam ir epilepsijas lēkmes. Par laimi, smagās lēkmes, kad zēns tās laikā nokrīt, ir retākas, taču mazās lēkmes ir ļoti biežas. «Viņš pēkšņi savās domās vairs nav šeit, skatiens aizceļojis un prāts nav skaidrs, puika vienkārši lēkmes laikā ir pilnīgi citur. Pēc lēkmes puika neko neatceras,» stāsta Ralfa mamma Līga Zelča. Šīs lēkmes Ralfam sākās četru gadu vecumā, līdz tam viņš bija zinātkārs, dzīvespriecīgs bērns, un nekas neliecināja, ka zēnam var būt kādas veselības problēmas. Lēkmes parādījās naktīs, zēns pamodās kliegdams, panikā meklēdams vecākus, bet atguvies neatcerējās, kas ar viņu noticis. Ģimenei tas bijis liels šoks, jo neviens negaida, ka bērnam būs smagas veselības problēmas, turklāt nav atbildes, kāpēc tas tā noticis. Tomēr, par spīti lēkmēm, zēna attīstība līdz pat pirmajai klasei noritēja tāpat kā citiem bērniem, Ralfs lasīja, rakstīja un rēķināja. «Mācības pirmajā klasē Ralfs uzsāka vispārizglītojošā skolā, taču jau pēc kāda laika viņa veselības stāvoklis pasliktinājās, sākās smaga, krītamā kaite,» turpina Līga. «Arī skola Ralfu īsti nepieņēma, lai gan jau tobrīd visur runāja par iekļaujošu izglītību. Mēs atradām privāto skolu, un tur Ralfs nomācījās trīs gadus.» Tagad zēns apmeklē speciālo pamatskolu - ja no rīta nav smagu lēkmju, Ralfs dodas uz skolu. Mācības ir atkarīgas no veselības stāvokļa. Pašlaik Ralfs mācās septītajā klasē, tomēr, neraugoties uz vecāku un pedagogu pūliņiem, zēna attīstība ir iestrēgusi sešgadnieka līmenī.

Zēna ārstējošais ārsts, kopš bērnam ir noteikta epilepsijas diagnoze, ārstēšanā ir izmantojis visus Latvijā pieejamos medikamentus un to kombinācijas, diemžēl Ralfa gadījumā īstās zāles nav iespējams atrast. Ralfs bija pat programmā, kur testē jaunākās paaudzes medikamentus, tomēr arī tas nav palīdzējis novērst lēkmes. «Esam izmēģinājuši dažādas zāles, diētas un hormonu terapijas, taču nekas nav nesis gaidītos rezultātus,» atklāj Līga. «Epilepsija var noritēt dažādi, dažiem bērniem tā pāriet pusaudža vecumā, protams, mums gribētos ticēt... bet ar ticību nepietiek.» Ralfa ārstējošais ārsts neirologs ir radis risinājumu šai situācijai un nozīmējis klejotājnerva stimulatora ievietošanu zēna ķermenī, kas varētu mazināt smagās lēkmes. Latvijā jau ir veiktas šādas operācijas, kas ir pirmās Baltijā - pirmie pacienti bija 5 un 19 gadus veci. Ārsti skaidro, ka šāda ārstēšana samazina lēkmju daudzumu, ilgumu un smagumu pacientiem ar smagām epilepsijas formām, kad ārstēšana ar zālēm ir neefektīva. Epilepsija ir galvas smadzeņu darbības traucējumi, kas rodas pārmērīgu elektrisku izlāžu rezultātā un rada krampju, bezsamaņas vai cita veida lēkmes. Tomēr pagaidām šādu operāciju valsts neapmaksā, tāpēc Zelču ģimene lūdz palīdzēt. «Mēs esam no sirds pateicīgi par katru ziedoto eiro,» saka Ralfa ģimene, arī Ralfa mazākais brālītis Haralds. Operācijas izmaksas ir 20 515 eiro.

Palīdzēsim

ziedot.lv lapā Smagi slimu bērnu atbalstam

Palīdzība Ralfam