IZRĀDĀS, pastāv arī īsziņu mēnessērdzība

© Pixabay

Miegā jaunieši reizēm mēdz rakstīt īsziņas, paši to pēc tam neatcerēdamies, un tas pasliktina miega kvalitāti, ziņo TeenVogue.

Agrāk bija zināms, ka ir cilvēki, kuri miegā staigā, ēd vai dara citas lietas - tautā to sauc par mēnessērdzību. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā parādījies jauns šīs kaites veids, īsziņu rakstīšana miegā. Villanovas universitātē (ASV, Pensilvānija) veikts pētījums ar 372 koledžas studentu piedalīšanos un atklājies, ka ceturtā daļa no viņiem ir miegā rakstījuši īsziņas vai arī atbildējuši uz citu atsūtītajām. Instinktīvi reaģējot uz tālruņa pīkstienu vai dūkoņu, kas signalizē par saņemto ziņu, cilvēki uz īsu brīdi pamodušies un veikuši šīs darbības savā telefonā, turklāt lielākā daļa no pētījuma dalībniekiem nav atcerējušies, ka tā noticis. Īsziņu saturs pārsvarā bijis nesakarīgs. Telefona turēšana guļamtelpā nenāk par labu miega kvalitātei, bet to ietekmē arī daudzi citi faktori. Nepietiekams un nepilnvērtīgs miegs noved pie tā, ka kļūst grūtāk mācīties, pieaug stresa līmenis un cieš veselība kopumā.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais