Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Cukura diabēts un svētki - kā rīkoties?

© Pixabay

Svētku laikā nevar iztikt bez svaigi ceptu pīrāgu smaržas un bagātīgi klātiem galdiem. Taču reizēm, it īpaši ilgajā brīvdienu maratonā, sanāk aizmirst par veselīgu uzturu, kas ir īpaši svarīgs tieši cilvēkiem ar cukura diabētu. Tāpēc uztura speciāliste Liene Sondore un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča ir sagatavojušas padomus, kas palīdzēs svētku laiku aizvadīt priecīgi un veselīgi.

Veselīgam uzturam būtu jābūt ikviena cilvēka ikdienas stūrakmenim. Taču īpaši svarīgi tas ir tieši cilvēkiem ar cukura diabētu. “Jebkuram cilvēkam ir jāsaprot, ka ēdiens ir ne tikai bauda, bet arī mūsu degviela,” skaidro diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča. Līdz ar to ieteicams ievērot pāris sen zināmas patiesības. Piemēram, vērts atcerēties, ka brokastīm ir jābūt dienas galvenajai maltītei, bet vakariņās nevajadzētu uzņemt tā saucamos vienkāršos ogļhidrātus jeb produktus, kas ātri paaugstina cukura līmeni asinīs. Tie ir, piemēram, balto miltu produkti, augļu sulas, saldumi, jogurti ar piedevām.

Maltīte ir jābauda

Līdzīgi kā ikdienā arī svētku laikā cilvēkiem ar cukura diabētu ir jāspēj sevi kontrolēt un ievērot zināmu mērenību ēdiena baudīšanā. Kā stāsta uztura speciāliste Liene Sondore, ir jāspēj pateikt “paldies”. “Jāatceras, ka svētki ir dažas dienas gadā un tāpēc nav jāpārēdas. Maltīte ir jābauda, tai jābūt vienkāršai, enerģiju sniedzošai. Jāatceras, ka nav jāēd ar acīm, bet jāuzdod sev jautājums, vai tiešām es esmu izsalcis un konkrētais produkts ir jāēd. Esot ciemos, nav jāēd par prieku namamātei. Ir jāmāk pateikt „paldies”,” uzsver speciāliste.

Mērenība svētku laikā jāievēro arī, lietojot alkoholu. It īpaši tāpēc, ka alkohols slikti mijiedarbojas ar cukura līmeni pazeminošiem medikamentiem. “Alkohola lietošana var izraisīt smagu hipoglikēmiju (zemu cukura līmeni asinīs), kā arī vēlāk radīt hiperglikēmiju (augstu cukura līmeni asinīs). Šo cukura līmeņa svārstību dēļ svētku svinēšana ar lielu alkohola patēriņu nereti beidzas slimnīcā. Tāpēc mēs iesakām lietot tikai pavisam nelielu alkohola daudzumu, piemēram, 1-2 glāzes vīna vai 50-100 ml stipra alkohola,” atgādina Jana Jaņeviča.

Par savu svētku mielastu rūpējies pats

Lai spētu vieglāk noteikt ēdienā esošo ogļhidrātu, olbaltumvielu vai tauku apjomu, ieteicams savu svētku maltīti, tajā skaitā arī saldumus, gatavot pašiem. “Gatavojot paši, mēs varam labāk regulēt dažādu garšas piedevu daudzumu, līdz ar to šāds saldums būs daudz veselīgāks, kvalitatīvāks un noteikti arī garšīgāks,” stāsta J. Jaņeviča.

Līdzīgās domās ir arī L. Sondore: “Ir daudz dažādu un gardu desertu un kūku recepšu, kurās tiek izmantoti pilngraudu, speltas, griķu, mandeļu, kokosriekstu u.c. milti. Turklāt cukura vietā var izmantot dabīgo saldinātāju - stēviju: to var pievienot mīklām. Tā var gatavot arī cepumus, piparkūkas u.c. svētku kārumus.”

Cukura diabētam brīvdienu nav

Dodoties garajās svētku brīvdienās, nākas atcerēties - cukura diabētam brīvdienu nav. Tāpēc nepieciešams laikus lietot medikamentus un kontrolēt cukura līmeni asinīs. Tas jāņem vērā arī tad, ja plānots brīvdienas pavadīt ārpus mājas. “Ja dodaties svinībās ārpus mājām, tad paņemiet līdzi glikometru, tabletes un insulīnu, ja to lietojat. Uzstādiet atgādinājumu telefonā, lai laikus ievadītu insulīnu, kā arī paņemiet līdzi ātros ogļhidrātus hipoglikēmijas gadījumam,” atgādina diabēta aprūpes māsa.

Turklāt svētku laikā īpaši svarīgi ir cukura līmeni pārbaudīt pat biežāk, nekā ierasts. “Pie svinību galda nereti ir grūtāk izvērtēt ogļhidrātu daudzumu, kurš tiks apēsts, tāpēc ir lielāka iespēja, ka tiks ievadīta neprecīza insulīna deva. Šis ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kuri lieto ēdienreižu insulīnu. Šāda insulīna deva jāpielāgo maltītē esošajam ogļhidrātu daudzumam, līdz ar to būtu nepieciešams veikt cukura līmeņa kontroli arī pēc svinīgās maltītes, lai pēc nepieciešamības veiktu cukura līmeņa korekciju. Jebkurā gadījumā, ja svētku laikā vai pēc svinībām jūtaties slikti, pārbaudiet cukura līmeni asinīs un vērsieties pie ārsta, ja tas nepieciešams,” uzsver J. Jaņeviča.

Lielākais atbalsts - ģimene

Jebkuri apgrūtinājumi vai problēmas ir vieglāk atrisināmas, ja ir kāds, uz ko paļauties. To pašu var teikt arī par cukura diabēta radītajām pārmaiņām cilvēka dzīvē. Piemēram, veselīgu uzturu gan ikdienā, gan svētku laikā noteikti būs vieglāk ievērot, ja to darīs visa ģimene kopā. “Ģimene ir galvenais cilvēka atbalsts dzīvē. Gan ikdienā, gan svētku laikā ģimenes locekļi var palīdzēt cukura diabēta pacientam ar reālu veselīga uztura atbalstu, tas ir, visiem ģimenes locekļiem ir jācenšas ievērot veselīga uztura ieteikumus, jo tie ir domāti ne tikai tiem, kam ir cukura diabēts, bet arī jebkuram citam cilvēkam. Ģimenes locekļi varētu pielikt kopīgus spēkus svētku maltītes pagatavošanai, izvēloties veselīgas un gardas receptes gan galvenā ēdiena, gan deserta pagatavošanai. Nevajadzētu gatavot atsevišķu svētku galdu sev un cilvēkam ar cukura diabētu. Ja nepieciešams, tad cilvēkam ar cukura diabētu ir jāatgādina laikus lietot medikamentus un pārbaudīt cukura līmeni asinīs,” stāsta J. Jaņeviča.

Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un ārstēšanu, ir izveidotas mājaslapas www.diabets.lv un www.diabetapacientiem.lv/. Šajās vietnēs gan cilvēki ar cukura diabētu, gan arī ikviens cits interesents var uzzināt atbildes uz visiem sev interesējošiem jautājumiem.