Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Valdība nolemj samazināt rezidentu dežūru stundu apjomu slimnīcās

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

No nākamā gada rezidentu dežūru slimnīcā stundu apjoms tiek samazināts no 792 līdz 649 stundām gadā, liecina šodien valdībā pieņemtie grozījumi Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumos.

Kā aģentūrai LETA skaidroja veselības ministre Anda Čakša (ZZS), virsstundu skaita samazināšana šajos noteikumos saistīta ar Satversmes tiesas (ST) lēmumu un pagarinātā normālā darba laika samazināšanu nozarē no nākamā gada kopumā.

Pēc Veselības ministrija (VM) paustā, turpmāk rezidenti mēnesī varēs dežurēt 48 stundas normālā darba laika ietvaros, saņemot par to valsts noteikto amata algu par darbu, kā arī papildu 11 dežūras stundas mēnesī pagarināta normālā darba laika ietvaros.

VM norādīja, ka finansējumu, kuru līdz šim tika plānots novirzīt rezidentu dežūrai pagarināta normālā darba laika ietvaros, tiks saglabāts, rezidentu atlīdzībai novirzot to 11 stundu dežūras apmaksai.

Ministrija norādīja, ka šie grozījumi tiek virzīti steidzamības kārtībā, jo līdz 2019. gada 1. janvārim jāprecizē VM un augstskolu līgumus, kā arī augstskolu un ārstniecības iestāžu līgumus par rezidentu apmācību, kuros noteikts dežūru apjoms.

Izmaiņas attiecas uz Rīgas Stradiņa universitāti un Latvijas Universitāti, kā arī ārstniecības iestādēm, kurās šo augstskolu rezidenti apgūst specialitātes programmu.

Izmaiņas stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra.