Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Viena sauļošanās reize solārijā melanomas attīstības risku palielinot par 20%

© F64

Viena sauļošanās sesija solārijā melanomas attīstības risku palielina par 20%, aplēsuši Veselības inspekcijas (VI) speciālisti.

Inspekcijā aģentūrai LETA noradīja, ka pārmērīga solāriju lietošana izraisa ādas priekšlaicīgu novecošanos, turklāt pierādīts, ka ultravioletais (UV) starojums izraisa ādas vēzi. Starptautiskā Vēža pētniecības aģentūra jau 2009.gadā UV starojumu klasificēja kā cilvēkam vēzi izraisošu.

VI uzsvēra, ka, sauļojoties solārijā, melanomas attīstības risks pieaug par 75%, ja to sākts darīt pirms 35 gadu vecuma. Turklāt sauļojoties solārijā aptuveni reizi nedēļā no 20 gadu vecuma, ādas vēža iespējamības risks 45 gadu vecumā dubultojas.

Vienlaikus VI uzsvēra, ka sauļošanās solārijā nav drošāka par sauļošanos saulē, jo abos gadījumos tiek izstarots UV starojums. Turklāt solāriju iekārtās UVB starojuma, kas iekļūst ādas augšējos slāņos, intensitāte ir aptuveni līdzīga saules izstarotajai, bet UVA starojums, kas iekļūst dziļi ādas zemākajos slāņos, solārijā ir desmit līdz 15 reizes intensīvāks par saules radīto.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem solārija iekārtās UV starojuma intensitāte nedrīkst pārsniegt 0,3 W/m2, kas stipruma ziņā ir pielīdzināma ekstrēmam UV starojumam.

Kā skaidroja inspekcijā, iedegums būtībā ir ādas šūnu bojājums, kas rodas DNS bojājuma rezultātā. UV starojuma ietekmē ādā tiek pastiprināti ražots ādas pigments, kas piešķir krāsu arī matiem un acīm, un āda kļūst tumšāka un biezāka, cenšoties sevi pasargāt no tālākiem DNS bojājumiem.

VI norādīja, ka pēc sauļošanās sesijas solārijā apmeklētājiem var būt ādas nieze, sausums, apsārtums, vasarraibumi un fotosensitivitāte jeb paaugstināta jūtība pret gaismu, turklāt cilvēkiem ar gaišu ādu var būt pat čūlas.

Pēc VI paustā, arī ādas elastības zudums un krunkas ir "zināma cena", kas jāmaksā par biežu solārija apmeklēšanu. Ņemot vērā, ka UV starojuma radītie acu bojājumi var izraisīt kataraktas, fotokeratīta, pterīgija un vēža attīstību, apmeklējot solāriju, acu aizsargbriļļu lietošana ir obligāta, uzsvēra inspekcijā.

Latvijā solārijiem noteikto higiēnas prasību kontroli veic VI. Kontroles tiek veiktas atbilstoši kārtējā gada uzraudzības programmai, kā arī sūdzību gadījumā par neatbilstošu higiēnas stāvokli.

Saskaņā ar noteikumiem solārija iekārta pēc katra klienta ir jātīra un jādezinficē, bet par katru uzkopšanas reizi solārija personālam ir jāveic ieraksti, kuriem pēc klienta pieprasījuma jābūt pieejamiem.

Ja ir pamatotas aizdomas par iespējamiem higiēnas prasību pārkāpumiem solārija pakalpojumu sniegšanas vietā vai, ja neizdodas atrisināt problēmsituāciju par higiēnas jautājumiem ar pakalpojuma sniedzēju, VI aicina tai nosūtīt iesniegumu, aprakstot situāciju un norādot precīzu pakalpojuma sniegšanas vietas adresi un nosaukumu, lai varētu izvērtēt konkrēto gadījumu uz vietas.