Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Uztura ieteikumi diabēta pacientiem

© depositphotos.com

Cukura diabēts ir viena no visizplatītākajām hroniskajām slimībām un bīstams sirds un asinsvadu slimību veicinošs riska faktors. Saslimstība ar otrā tipa cukura diabētu pasaulē un arī Latvijā turpina strauji pieaugt. Tā cēlonis ir mazkustīgs dzīvesveids, palielināts ķermeņa svars, populācijas dzīvildzes pagarināšanās. Par slimības norisi, tās sekām un to, kā otrā tipa cukura diabēta pacientiem veidot veselīgu ēdienkarti, stāsta Krista Lesiņa, interniste, rezidente kardioloģijā (Rīgas Stradiņa universitāte, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca).

Slimības, kas slēpjas

Otrā tipa cukura diabētam raksturīgs ilgstoši paaugstināts cukura līmenis asinīs ar traucētu insulīna sekrēciju un insulīna rezistenci - audu nejutību pret insulīnu. Šī slimība bieži tiek diagnosticēta vēlīni, jo ilgstoši var nebūt nekādu tās pazīmju, pat 8-10 gadu ilgā periodā. Cukura diabēts bieži norit klusi, bez sūdzībām, bet tas pakāpeniski bojā asinsvadu sieniņas. Holesterīns uzkrājas traumētajās asinsvadu sieniņās un izveido plātnītes, kas rada asinsvadu sašaurinājumus, kā arī var tos pilnībā nosprostot. Ilgstoši paaugstināts cukura līmenis asinīs paātrina asinsvadu bojājumu veidošanās procesu. Šo bojājumu rezultātā rodas sirds un asinsvadu sistēmas slimības - stenokardija, miokarda infarkts, insults.

Cilvēkiem ar cukura diabētu kopējais sirds un asinsvadu slimību attīstības risks ir divas līdz četras reizes lielāks nekā cilvēkiem bez cukura diabēta. Cilvēkiem, kuriem sākotnēji (vēl pirms diabēta) jau ir attīstījušies glikozes vielmaiņas traucējumi, šis risks ir pusotru reizi lielāks. Tāpēc īpaši būtiski ir mazināt jebkuru riska faktoru un pievērst pastiprinātu uzmanību uzturam, kas ietekmē gan cukura līmeni asinīs, gan svaru, gan asinsspiedienu un citus rādītājus.

Līdzsvars un mērenība

«Domājot par diētu, es ieteiktu vairāk domāt par veselīgu sabalansētu uzturu katru dienu, nevis par ierobežojumiem,» aicina K. Lesiņa. «Nav ieteicams izvēlēties radikālas diētas, kas pārāk stingri ierobežo enerģijas uzņemšanu vai arī izslēdz kādas produktu grupas no ēdienkartes. Svara samazināšanai vai uzturēšanai formā vēlams lietot produktus ar zemu enerģētisko vērtību, vienlaikus atceroties par uztura dažādību un fiziskām aktivitātēm! No dienā apēsto produktu daudzuma pusi jāveido dārzeņiem, ceturto daļu - liesai gaļai vai treknām jūras zivīm un vēl ceturto daļu - pilngraudu produktiem.»

Mazāk piesātināto tauku un vienkāršo cukuru

No ēdienkartes otrā tipa cukura diabēta pacientiem būtu jāizslēdz jebkāda veida desas, gaļas konservi, pastētes, pārlieku trekna gaļa, dzīvnieku aknas, smadzenes, nieres. Lietojot uzturā daudz treknas gaļas un tās izstrādājumu, palielinās sirds un asinsvadu slimību risks un palielinās ķermeņa svars. Tā vietā vajadzētu ēst liesu putnu, truša, teļa vai medījuma gaļu. Var ēst arī liesu cūkgaļu vai liellopa gaļu, protams, vislabāk, ja zināt, kur un kādos apstākļos lopiņš audzēts.

Tāpat būtu jāizvairās no margarīna, majonēzes, baltās vai piena šokolādes lietošanas uzturā, rūpnieciski ražotiem konditorejas izstrādājumiem - cepumiem, smalkmaizītēm, kūkām, saldinātām sulām, saldiem gāzētiem dzērieniem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, aperitīviem, liķieriem. Šie produkti satur daudz piesātināto taukskābju vai vienkāršo cukuru, kas palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, Alcheimera slimību un ļaundabīgiem audzējiem.

Jā - Vidusjūras diētai

Tūkstošiem zinātnisku pētījumu pierāda tā sauktās Vidusjūras diētas pozitīvo ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību. Tās sastāvā ir daudz sezonas dārzeņu, graudaugu, jūras produktu un kvalitatīva olīvu eļļa.

Veselīga uztura pamatu pamats ir dārzeņi, augļi, ogas un zaļumi. Tas ir bagātīgs vitamīnu, šķiedrvielu un dabīgo antioksidantu avots. Pētījumi pierāda, ka regulāra augļu un dārzeņu ēšana palīdz mazināt augsta asinsspiediena, sirds un asinsvadu slimību, infarkta un insulta risku. Vislabāk ēst svaigus vai arī termiski maz apstrādātus vietējos sezonas dārzeņus. Mazāk vajadzētu ēst saldus eksotiskos augļus, kuri satur pārlieku daudz ogļhidrātu, jo tie var būtiski palielināt cukura līmeni asinīs, it sevišķi tiem, kuriem jau ir cukura diabēts.

Būtiska loma ēdienkartē ir graudaugiem un pākšaugiem, ieskaitot ne tikai pupas, zirņus, un pilngraudu auzu pārslas, dažādus putraimus un grūbas, bet arī, piemēram, lēcas, griķus, brūno bulguru un kuskusu.

Arī piena produkti ir būtiski. Uzturā var lietot pienu, jogurtu, sieru ar dabiski zemu tauku saturu, kā arī skābpiena produktus. Ļoti kaitīgi veselībai ir piena produktu «izstrādājumi».

Vidusjūras diēta nav iedomājama bez treknām jūras zivīm, kas ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām un olbaltumvielām. Zivis satur omega-3 taukskābes, kas samazina sirds aritmijas un asinsvadu trombozes iespējamību, pazemina triglicerīdu līmeni asinīs, kavē aterosklerotisko plātnīšu attīstību un samazina sirds slimību un atkārtota infarkta risku.

Ja gribas saldumus

«Cilvēkiem ar cukura diabētu lielākais drauds ir rūpnieciski ražotas tortes, bulciņas, cepumi un konfektes, kas satur ne tikai daudz cukura, bet arī margarīnu jeb daļēji hidrogenētas augu eļļas,» norāda ārste. «Pārlieku lielais cukura daudzums ievērojami palielina cukura līmeni asinīs un ķermeņa svaru. Ja vēlaties saldumus, gatavojiet tos mājās, izmantojot īstu sviestu, olas un pienu. Šad tad uzturā var lietot tumšo šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 75% kakao. Jo augstāks kakao saturs, jo tumšā šokolāde ir veselīgāka. Īstā tumšās šokolādes vērtība slēpjas antioksidantos, kas palīdz no organisma izvadīt toksīnus un sargāt sirds un asinsvadu veselību. Otra labā tumšās šokolādes īpašība: tā satur arī flavonoīdus. Tie, iekļuvuši organismā, normalizē asinsspiedienu un arī pasargā no sirds slimībām.»

Nepārsālīt

Sālim ir vistiešākais sakars ar paaugstinātu asinsspiedienu, radot arteriālās hipertensijas, insulta, sirds slimību risku. Ieteicamais sāls daudzums uzturā ir mazāks par 3-5 gramiem dienā. Cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni vai asinsspiedienu sāls patēriņš būtu jāierobežo līdz 1,5 g dienā. Jāpievērš uzmanība faktam, ka gandrīz visi rūpnieciski ražotie produkti, tajā skaitā maize, satur pārlieku daudz sāls. Lai uzlabotu ēdiena garšu, tam var pievienot dažādas dabiskās garšvielas un zaļumus.

Jāuzmanās no transtaukiem

Mūsdienās lielākais sirds un asinsvadu veselības bieds ir transtaukskābes. Tās rodas, daļēji hidrogenējot jeb karsējot augu eļļas. Transtaukskābes palielina sliktā un samazina labā holesterīna līmeni asinīs, kavējot imūnsistēmas darbību, veicinot asinsvadu aizkaļķošanos, sirds un asinsvadu slimību rašanos, vēža šūnu attīstību un priekšlaicīgu novecošanu. Hidrogenēti augu tauki tiek izmantoti margarīna ražošanā, rūpnieciski ražotos gaļas produktos, majonēzē, piena produktu izstrādājumos, kūkās, cepumos, konfektēs, šokolādes izstrādājumos un citos produktos. Samazinot transtaukskābju uzņemšanu, iespējams uzlabot imūnsistēmu, kas var mazināt vēža, aptaukošanās un sirds un asinsvadu slimību risku.

Savukārt lielākais draugs sirds un asinsvadu veselībai ir auksti spiesta jeb extra virgin olīveļļa, kas ir arī Vidusjūras diētas neatņemama sastāvdaļa. Sirds veselības uzturēšanai jālieto tikai auksti spiesta olīveļļa, vēlams, pildīta tumšā traukā. Olīveļļai piemīt antiaterosklerotiskas, pretiekaisuma un šūnu novecošanas procesus kavējošas īpašības. Olīveļļu iesaka lietot visdažādāko ēdienu pagatavošanai, kopā ar zaļajiem salātiem, graudu maizi, arī cepšanai. Eļļu var papildināt ar garšvielām, balzamiko etiķi, pipariem, baziliku vai citām dabiskām piedevām.

Šķidruma uzņemšana

Būtiska uztura sastāvdaļa ir šķidrums. Veseliem cilvēkiem jālieto vismaz divi litri šķidruma dienā, bet tiem, kuriem ir sirds un asinsvadu slimības, tas var būt arī mazāks. Jāaizmirst par gāzētiem un saldinātiem dzērieniem. Arī pārmērīga alkohola lietošana var kaitēt sirds un asinsvadu sistēmai, tāpēc pieļaujama ne vairāk kā viena glāze vīna dienā kopā ar maltīti.

Materiāls tapis, izmantojot Slimību profilakses un kontroles centra izdevumu Sirds un asinsvadu veselības formula, 2018. g.