Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pagaidām pāragri spriest par arodbiedrības atbalstu virsstundu skaita palielināšanai, atzīst Keris

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Pagaidām ir pāragri spriest par arodbiedrības atbalstu virsstundu skaita palielināšanai, aģentūrai LETA teica Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Pēc viņa paustā, veselības ministre Anda Čakša (ZZS) patlaban nodemonstrējusi to, ka ir izpildījusi savu "mājasdarbu", proti, iesniegusi nepieciešamos grozījumus Ministru kabinetam (MK), kas apstiprināšanas gadījumā ļautu paaugstināt mediķu darba samaksu par 20% vidēji nozarē no nākamā gada. "Šis ir jau otrais konkrētais solis atrisinājuma virzienā," sacīja Keris.

Tomēr viņš norādīja, ka vēl palikuši vismaz divi neatrisināti jautājumi - vai valdība apstiprinās Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus un vai Saeima apstiprinās grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas paredz nostiprināt politiskās un finanšu garantijas par turpmāku mediķu atalgojuma celšanu 2019., 2020. un 2021. gadā.

Keris norādīja, ka, kamēr šo divu svarīgo priekšnoteikumu nav, runāt par piekrišanu virsstundu skaita palielināšanai nozarē būtu priekšlaicīgi.

Jau ziņots, ka lielākā daļa finansējuma, kas nepieciešama, lai palielinātu mediķu darba samaksu par 20% no nākamā gada, ir atrasta, bet līdz pilnu 87 miljonu eiro atrašanai vēl jāstrādā, šodien žurnālistiem apgalvoja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Finansējums mediķu atalgojuma palielināšanai tiks rasts no dažādiem avotiem, tostarp vidējā termiņa veselības aprūpes budžeta plānotā pieauguma, pieejamajiem budžeta resursiem, kurus Finanšu ministrija (FM) atradusi, pārskatot dažādus procesus, kā arī saistībā ar lielāku prognozēto ekonomikas izaugsmi, ienākumiem no cīņas ar ēnu ekonomiku un citiem FM avotiem.

Patlaban VM sagatavojusi grozījumus divos MK noteikumos, lai no nākamā gada 1.janvāra nodrošinātu mediķu atalgojuma pieaugumu par 20%. Izmaiņas Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā paredzēs izmaiņas pakalpojumu tarifos, bet grozījumi Noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām paredzēs zemākās mēnešalgas palielinājumu par 20%.

Saskaņā ar grozījumiem atalgojums ambulatorajā sektorā strādājošam ārstam vidēji pieaugs no 1125 līdz 1350 eiro, savukārt šajā sektorā strādājošajām māsām un ārsta palīgiem vidēji no 675 līdz 810 eiro. Vienlaikus slimnīcās strādājošo darba samaksa būs lielāka, proti, ārstiem darba samaksa pieaugs no 1547 līdz 1856 eiro mēnesī, bet māsām un ārsta palīgiem no 928 līdz 1114 eiro.

Ministre uzsvēra, ka piedāvātais VM plāns ir labākā versija, kā nodrošināt mediķu atalgojuma palielināšanu no 1.janvāra, un ministre darīšot visu, kas viņas spēkos, lai nodrošinātu, ka MK noteikumi tiek grozīti un mediķi atalgojuma palielinājumu saņemtu.

Uz jautājumu, vai Čakša redz kolēģu atbalstu šo grozījumu realizēšanā, ministre norādīja, ka runājusi gan ar pašreizējo Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), gan finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), un pagaidām neesot indikāciju, ka atbalsts šiem grozījumiem varētu nebūt.

Kā ziņots, 5. decembrī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti bez plašām diskusijām lēma izskatīšanai pirmajā lasījumā virzīt grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pieļaujamo virsstundu palielināšanu ārstniecības personām.

Patlaban priekšlikums paredz divas reizes lielāku virsstundu skaitu nekā to paredz Darba likums, proti, 16 stundas. Šis priekšlikums gan vēl tiks precizēts, jo, kā norādīja, deputāte, veselības ministre Čakša, patlaban ir bažas no Labklājības ministrijas (LM), ka šāds virsstundu apmērs ir pārāk liels, tāpēc Veselības ministrija vēl konsultēsies ar slimnīcu vadītājiem un LM, lai rastu labāko risinājumu.

Vienlaikus trešdien komisija lēma, ka nākamnedēļ parlamenta plenārsēdē tiks skatīts arī priekšlikums papildināt Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumus, nosakot valdībai uzdevumu rast finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai turpmākos trīs gadus par vidēji 20%.

Abiem grozījumiem noteikta steidzamība, kas nozīmē, ka tie tiks skatīti tikai divos lasījumos.

Nākamās nedēļas plenārsēdē grozījumi Ārstniecības likumā tiks skatīti pirmajā lasījumā, bet grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā gan pirmajā, gan otrajā lasījumā.