Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Stradiņa slimnīca pacientiem stingri iesaka vakcinēties pret gripu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Visiem Stradiņa slimnīcas pacientiem, kuri stājas slimnīcā uz plānveida operācijām pirms paredzamās hospitalizācijas, jābūt vakcinētiem pret gripu, liecina paziņojums Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas mājaslapā.

Kā aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga, šo rekomendāciju slimnīca izsūtīs arī visiem Latvijas ģimenes ārstiem, aicinot pārliecināties, ka viņu pacienti, kuri nonāks ārstēties šajā slimnīcā, ir vakcinēti.

Akūtos gadījumos jeb situācijā, kad nepieciešama ātra reakcija, pacienti tiks operēti un nevienam pacientam netiks atteikta steidzami nepieciešama palīdzība arī tad, ja viņš nav vakcinēts. "Tomēr - ja nodaļā ir gripas uzliesmojums, nevakcinēta pacienta paša interesēs ir neatrasties šādā vietā, jo, ja pacients iestājas nodaļā, inficējas ar gripu, tāpat šādā situācijā operāciju veikt nebūs iespējams, jo tās iznākums būs sliktāks. Tādā gadījumā var būt situācija, ka operāciju nākas pārplānot uz citu laiku," skaidroja Veinberga.

Arī slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis norādīja, ka šī ir rekomendācija - stingra, bet tomēr rekomendācija. "Nevaram runāt par obligātu prasību, varam vien atgādināt - cilvēks, kurš dodas, piemēram, uz sirds operāciju slimnīcā nevakcinējies, pakļauj sevi ļoti nopietnam riskam. Paša pacienta interesēs ir būt vakcinētam, turklāt lielai daļai pacientu, valsts kompensē pusi no šīs vakcīnas izmaksām," sacīja Dumpis.

Stradiņa slimnīca cer, ka šādu praksi ieviesīs aizvien vairāk slimnīcu, jo šāda pieeja gripas epidēmijai ir rūpes par pacientiem. Slimnīcā uzskata, ka ka pacientu plūsmu tas nesamazinās, jo Latvijas iedzīvotāji ir labi informēti par riskiem, kas saistīti ar gripas infekciju. Savu artavu rūpēs par šo jautājumu noteikti var sniegt arī ģimenes ārsti, skaidrojot pacientiem, kurus nozīmē uz plānveida operācijām, cik svarīgi ir pasargāt sevi un apkārtējos, norādīja Veinberga.

Viņa uzsvēra, ka gripa ir nopietnākā infekcijas slimība Latvijā un Stradiņa slimnīca ļoti nopietni izturas pret šo slimību, jo tā katru gadu nogalina daudz cilvēku, turklāt slimnīcas kontekstā gripa pasliktina arī pamatslimības gaitu, piemēram, sirds mazspējas, plaušu slimību, nieru mazspējas gadījumā.

Veinberga atgādināja, ka, nonākot slimnīcā, jebkurš cilvēks ir pakļauts riskam inficēties ar gripu - tā ir vide, kurā ir daudz cilvēku, palātās nereti ir vairāk kā viens pacients, ir ļoti daudz medicīniskā personāla. Cilvēkam nonākot jebkurā slimnīcā, risks saslimt ar gripu ir ļoti liels, līdz ar to, vienīgais veids, kā samazināt saslimšanas gadījumus un aizsargāt cilvēku ir vakcinācija.

Stradiņa slimnīca gripas laikā plāno profilakses un piesardzības pasākumus, lai pasargātu slimnīcas pacientus un arī darbiniekus. Arī slimnīcas ārstniecības personāla atsaucība vakcinējoties pret gripu ir liela, jo ārsti un māsas ir labi informēti un apzinās riskus, kas saistīti ar šo infekcijas slimību.

Veinberga atgādināja, ka arī Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēm gripas epidēmijas laikā gan organizēt darbinieku vakcināciju, gan kontrolēt pacientu plānveida hospitalizāciju, plānveida ķirurģiskās operācijas.

Atbilstoši Noteikumiem par gripas pretepidēmijas pasākumiem ārstniecības iestādēs jāīsteno rīcības plānus darbam gripas epidēmijas laikā. Plāni ietver arī ārstniecības personāla vakcināciju un slimnieku ārstēšanas un aprūpes taktikas izstrādi gripas gadījumā. Ārstniecības un aprūpes procesā iesaistītām personām ir vislielākais risks inficēties ar gripu pašiem, kā arī saslimšanas gadījumā inficēt aprūpējamos, darba kolēģus un ģimenes locekļus, tādēļ ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām ieteicama vakcinācija.