Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Omega-3 taukskābes neaizstājamas arī ziemā

© depositphotos.com

Ziemai atnākot, cilvēki bieži vien ar jaunu sparu pievēršas rūpēm par veselību. Gadalaiks ievieš zināmas korekcijas gan dzīvesveidā, gan ēdienkartē, gan arī uztura bagātināšanā, bet līdztekus sezonālajiem akcentiem ir arī nemainīgi pasākumi, piemēram, rūpes par sirds un asinsvadu veselību vai redzi. Šim nolūkam labi zināmi palīgi ir omega-3 taukskābes.

Tipiskā mūsdienu Latvijas iedzīvotāju ēdienkarte, kurā ir salīdzinoši daudz gaļas un kartupeļu, bet maz zivju un jūras produktu, satur nepietiekamu omega-3 taukskābju daudzumu. Daļa cilvēku nevar zivis atļauties dārdzības dēļ, citiem tās negaršo, citi baidās, ka zivis varētu saturēt kaitīgas vielas, kas tajās nonāk no piesārņotās vides. Ja cilvēks ēd zivis reizi desmit dienās, tad viņš nesaņem pat piekto daļu no nepieciešamā neaizstājamo polinepiesātināto omega-3 taukskābju daudzuma.

Ko tas nozīmē - neaizstājamās taukskābes? Atbilde ir vienkārša: proti, organisms pats tās nesintezē, tāpēc šīs taukskābes ir jāuzņem no ārpuses, ar uzturu.

Ja uzturā par maz zivju

Dažkārt pat sabalansēts, ar mīlestību gatavots ēdiens organismam nevar dot to, ko sniedz kvalitatīvs uztura bagātinātājs. Viens no spilgtākajiem piemēriem šajā ziņā ir zivju eļļa, kuru lietojam, lai pietiekamā daudzumā uzņemtu omega-3 taukskābes. Vislabāk zināmais omega-3 taukskābju avots ir treknās zivis, piemēram, laši, skumbrijas, sardīnes, siļķes, anšovi. Omega-3 taukskābes sastopamas arī linsēklās, valriekstos un citos augu produktos. Pētījumi liecina, ka omega-3 taukskābes, kas nāk no augu valsts, ir tā saucamās īso ķēžu taukskābes, kuras nedod tādu pašu efektu kā zivju eļļā esošā eikazopentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS), jo organismam vēl jāpārveido tās izmantojamā formā, kas prasa laiku.

Omega-3 taukskābes zivju eļļas veidā ir svarīgs ikdienas uztura papildinājums ikvienam. Īpaši ieteicamas bērniem, sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, vecākiem cilvēkiem, kā arī tiem, kuri uzturā nelieto zivis.

Zivju eļļas veidi

Zivju eļļas veidus var iedalīt divās lielās grupās: eļļa, kas iegūta no mencu aknām, un eļļa, kas iegūta no zivju ķermeņiem. Mencu aknu eļļa vēsturiski bija pirmā, kuru sāka ražot kā līdzekli veselības stiprināšanai. Tā satur A un D vitamīnu dabīgā veidā lielā koncentrācijā. Savukārt eļļa, kas iegūta no zivju ķermeņiem, lielā koncentrācijā satur EPS un DHS. Sākumā par šīm taukskābēm nekas nebija zināms, un tika uzskatīts, ka zivju eļļa jālieto tikai ziemā vai tikai bērniem. Bet, jo vairāk zinātne pēta omega-3 taukskābes, jo vairāk atklāj pamatojumu, kāpēc tās ir pastāvīgi nepieciešamas cilvēka organismam.

Omega-3 - senioru organismam

  • EPS un DHS labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, sargā artērijas no aterosklerozes, ko tautā sauc par asinsvadu aizkaļķošanos, līdz ar to mazina trombu veidošanās risku. Ateroskleroze apdraud to orgānu normālu darbību, kurus apasiņo bojātie asinsvadi, kā rezultātā draud, piemēram, miokarda infarkts vai insults.
  • DHS palīdz uzturēt normālu redzi. Visaugstākais DHS sastāvs mūsu organismā ir acu audos. DHS ir svarīga redzei neatkarīgi no vecuma, tai ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā.
  • Izpētīts, ka viens no galvenajiem DHS patērētājiem ir smadzenes. Lietojot zivju eļļu, daudzi atzīst, ka uzlabojas atmiņa un koncentrēšanās spējas, jo omega-3 taukskābes sekmē smadzeņu asinsapgādi. Omega-3 taukskābju trūkums tiek saistīts arī ar tādām problēmām kā nomāktība, garastāvokļa svārstības, tostarp tās, kas saistītas ar skumju noskaņojumu tumšajā gadalaikā.

FUTURA® - koncentrēts un tīrs produkts

Nu jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā pazīstamas FUTURA® zivju eļļas, kas guvušas atzinību patērētāju vidū, pateicoties savai augstajai kvalitātei un augstajai omega-3 taukskābju koncentrācijai vienā kapsulā, kas nodrošina ērtu lietošanu, jo ar vienu vienīgu devu var uzņemt visai dienai nepieciešamo omega-3 taukskābju daudzumu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. / Publicitātes foto

FUTURA® zivju eļļas iegūtas no savvaļā augušām sīkajām zivtiņām, tāpēc šajās zivju eļļās ir atbilstoša omega-3 koncentrācija un nav lieku piemaisījumu.

FUTURA® OMEGA-3 1000 koncentrēta zivju eļļa pieaugušajiem un bērniem satur EPS un DHS dabīgu triglicerīdu formā, kas nodrošina to labāku uzsūkšanos un izmantošanu organismā.

FUTURA® ir Dānijā radīts zīmols, kas balstās uz pierādītām zināšanām par dabas veltēm. Šā zīmola produkti tiek ražoti stingrā farmaceitiskā kontrolē.

Būtisks veselīgs dzīvesveids

Mūsu veselību ietekmē divu veidu faktori - tādi, kurus mēs nevaram mainīt (iedzimtība, dzimums, vecums), un tādi, kurus varam pilnīgi vai daļēji ietekmēt. Piemēram, organismu nelabvēlīgi ietekmē stress, smēķēšana, nediagnosticēts un nekontrolēts paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna un cukura līmenis asinīs, līdz galam neizārstētas infekciju slimības, nepietiekams miegs, pārmērīga alkohola lietošana, liekais svars, nesabalansēts uzturs, mazkustīgums. Sperot kaut vai nelielus soļus pretī veselīgām pārmaiņām, rezultāts būs labāks nekā tikai lietojot uztura bagātinātājus, bet paliekot pie kaitīgajiem ieradumiem.

***

Der zināt:

• Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi omega-3 polinepiesātināto taukskābju dienas devas, kas ir fizioloģiski nozīmīgas un rada pozitīvu ietekmi uz veselību: EPS un DHS maisījumam (vai tikai DHS) tie ir 250 miligrami.

• Pieaugušam cilvēkam veselības uzturēšanai diennaktī ieteicams uzņemt aptuveni vienu gramu omega-3 taukskābju, kas nāk no zivīm un jūras produktiem.

• Pērkot zivju eļļu, uzmanība jāpievērš omega-3 taukskābju koncentrācijai katrā devā. Tai jābūt norādītai uz produkta iepakojuma. Nopietni ražotāji marķējumā sniedz informāciju par EPS un DHS daudzumu savā produktā.

• Par vislabāk uzņemamām tiek uzskatītas omega-3 taukskābes, kas ir dabīgu triglicerīdu formā.

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care