Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Labums vai ļaunums? Kosmetologs par ķīmisko pīlingu iedarbību uz ādu

© Pixabay

"Neskatoties uz biedējošo nosaukumu (tas ietver sevi vārdu "ķīmija"), šodien ķīmiskais pīlings ir visizplatītākā kosmetoloģijas procedūra. Pirmie ķīmiskie pīlingi parādījās jau pirms 20 gadiem, un tie patiešām ir bijuši "mēreni bīstami" un agresīvi, bet jau tajā laikā bija arī diezgan efektīvi. Pieredzējušo kosmetologu rokās ķīmiske pīlingi ir kļuvuši par īstu "kaujas ieroci". Tie ietekmēja ādas kvalitāti, uzlabojot tās stāvokli, iedarbojās uz esošajām problēmām, nevis vienkārši "glāstīja" ādu, izmantojot patīkami smaržojošu kosmētiku "- sniedz īsu ieskatu pīlinga vēsturē Ludmila Stavro – Freiberga, pieredzējusi kosmetoloģe.

"Sākumā tiksim skaidrībā ar to, kas ir pīlings. Pīlings - ir ādas augšēja jeb raga slāņa, t.i. miruša ādas slāņa nolobīšana. Veicot mehānisku ādas pīlingu, kosmetologi bieži izmanto dabīgo mehānisku līdzekli, piemēram sasmalcinātu mandeļu riekstu. Mehāniskas iedarbības alternatīva ir ķīmiskais pīlings. Tas mīkstina ādas starpšūnu savienojumus un veicina patstāvīgu nolobīšanos, bez ievērojamas ādas lobīšanās.

Kādos gadījumos kīmiskais pīlings - ir "gan sāpīgi, gan bīstami"?

"Jā, tas mēdz būt bīstami un sāpīgi. Iedarbojoties uz ādu veicot tā saucamo „dziļo kīmisko pīlingu”, ir iepriekš jāapzinās, ka tā ir sāpīga un bīstama procedūru, kas ietver arī ilgu pēcrehabilitācijas periodu”.

Ludmila atzīmē, ka dziļais ķīmiskais pīlings - tas ir visagresīvākais no visiem pīlingu veidiem, jo bazālā membrāna tiek bojāta līdz pat dermas kārpiņu slānim. Kā aktīvais līdzeklis tiek izmantota agresīva viela, kas var izraisīt apdegumus - fenols.

„Mēs nodaram savai ādai „pāri”, izraisot atbildes reakciju, un tieši tāpēc tādas procedūras mūsu dzīves laikā var būt viena vai divas. Rehabilitācija ilgst līdz pusgadam un faktiski šī procedūra ir pielīdzināma plastikas ķirurga iejaukšanai.”

Kādi kīmiskie pīlingi ir efektīvi, bet mazāk bīstami?

„Ja klasificējam pēc iedarbības dziļuma, tad visus ķīmiskus pīlingus var sadalīt trijās grupās: virspusējie, vidējie un jau minētie dziļie pīlingi.

Virspusējos pīlingos svarīga loma ir alfa-hidroksi skābēm, beta-hidroksi skābēm, fitīnskābēm, mandeļskābēi, Džesnera šķīdumam vai trihloretiķskābei. Šajā gadījumā aktīvās vielas iekļūst ne tālāk par ragveida ādas slāni un nenodara daudz bojājumu.

Vidējie ķīmiski pīlingi iedarbojās dziļāk - tiek izmantota 15-35% trihloretiķskābe vai trihloretiķskābe kopā ar 50-70% alfa-hidroksi skābi, vai 35% trihloretiķskābe kopā ar 20% beta-hidroksi skābi. Vidējie ķīmiskie pīlingi arī iedarbojas epidermas robežās un nebojā bazālo membrānu.

Pēc vairāku kosmetologu viedokļa „zelta vidus” ir retinola pīlings

Daudzi kosmetologi iesaka tieši retinola pīlingu. Arī es, bieži vien iesaku šo procedūru saviem pacientiem. Retinola pīlings ir attiecināms uz starpposmu grupu starp virsējiem un vidējiem pīlingiem. No vienas puses, tā ir viegli pārnesama procedūra ar ļoti mērenu rehabilitācijas periodu, no otras puses, tas ir vizuāli redzams rezultāts. Retinola pīlings ir drošs un maztraumatisks. Tā iedarbība ir viegli kontrolējamā un tam ir zems komplikāciju risks.”

Ludmila uzsvēr, ka retinola pīlinga procedūra ir labi pārnesamā, un tieši šī iemesla dēļ ir ļoti populāra viņas klīnikas klientu vidū.

„Retinola pīlings atjaunina, izlīdzina ādas toni, ievērojami uzlabo tonusu, stiprina asinsvadu sienas, stimulē mikrocirkulācijas procesus šūnu līmenī.

Esiet gatavi tam, ka sasniegtais efekts ne tikai patīkami jūs pārsteigs, bet kļūs aizvien vairāk pamanāms tuvāko 5-6 mēnešu laikā. Tomēr ir jābūt īpaši piesardzīgam pirms jebkuras kosmētiskās procedūras veikšanas, it īpaši pirms ķīmiska pīlinga, un obligātā kārtībā jāsaņem kosmetologa konsultāciju,” - iesaka lasītājiem Ludmila Stavro - Freiberga.