Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

ESI VESELS! Par locītavu veselību jārūpējas jebkurā vecumā

© depositphotos.com

Daba vienam cilvēkam devusi stiprākas un vingrākas locītavas, citam tikušas vārgākas, bet jebkurā gadījumā locītavu veselību ir vieglāk saglabāt, nevis vispirms to sabojāt un pēc tam pūlēties atgūt. Ja, pamostoties no rīta vai pieceļoties kājās pēc ilgāka darba ar datoru, locītavās jūtams stīvums, tas nozīmē, ka pienācis laiks tām pievērst lielāku uzmanību un apspriest situāciju ar savu ārstu.

Bieži notiek tā, ka cilvēks neieklausās organisma sūtītajos signālos un gluži automātiski pielāgojas situācijai: ja locītavās jūtams diskomforts, viņš sāk mazāk staigāt, retāk kāpj pa kāpnēm un pats nemaz nemana, ka jau labu laiku izvairās pietupties vai pieliekties, bet, kāpjot laukā no mašīnas, instinktīvi paveras apkārt, vai kāds neredz, cik stīvas un neveiklas kļuvušas kustības, jo sevišķi pēc ilgākas sēdēšanas. Šos signālus nevajadzētu ignorēt.

Locītavas dažādos mūža posmos

Pamats locītavu veselībai tiek ielikts jau bērnībā. Ļoti būtiski augošajam organismam nodrošināt pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu un regulāras, attiecīgajam vecumam piemērotas fiziskās nodarbes, piemēram, rotaļas svaigā gaisā, rīta vingrošanu, peldēšanu, tenisu u.c.

Pēc 14 gadu vecuma muskuļi un saites vairs nav tik elastīgi kā līdz tam, un tas atstāj iespaidu arī uz lokanību. Arī dzīvesveids ap to laiku parasti kļuvis nedaudz mazkustīgāks, jo jaunietim nākas pavadīt vairāk laika pie datora un mācību grāmatām. Ja kustību ir par maz, tad šķidrums, kurš baro un ieeļļo locītavu skrimsli, zaudē savu kvalitāti un pat vispilnvērtīgākais uzturs šo trūkumu nespēj kompensēt. Lai nepieļautu locītavu vielmaiņas traucējumus, jāseko, lai statiskā slodze mītos ar dinamisko, un jāizpilda arī stiepšanās vingrinājumi. Jo daudzveidīgākas fiziskās aktivitātes un jo pilnīgāku kustību amplitūdu tās nodrošina, jo labāk locītavām. Būtiski ir pareizi izvēlēties slodzes intensitāti, lai tā nebūtu ne par mazu, ne par lielu, jo arī fiziska pārpūle veicina locītavu problēmas.

25-45 gadu vecumā, ja cilvēks bijis pret sevi nevērīgs, jau var izpausties pirmās osteoartrīta pazīmes. Ja veidojas osteoartrīts, skrimslis vairs nav gluds, tajā rodas daudz mikroskopisku plaisiņu, trūkst tā saucamo proteoglikānu - savienojumu, kas veido skrimšļa pamatvielu. Virsma kļūst grubuļaina, nelīdzena un jau pati par sevi rada kustību apgrūtinājumu. Skrimslis nesāp, jo tajā nav nervu šķiedru. Nervu šķiedras ir apkārtējos audos - sinoviālajā apvalkā, locītavas kapsulā utt. Iekaisuma procesā, skrimslim sadrūpot, atbrīvojas bioloģiski aktīvas vielas, kas kairina sinoviālo apvalku, tas pietūkst, spiež uz locītavas kapsulu un cīpslām, tāpēc cilvēks jūt sāpes. Sevišķi pakļauti šim riskam ir biroju darbinieki. Ne velti ārsti iesaka ik pēc stundas piecelties no krēsla, pastaigāt, ideālā gadījumā - veikt stiepšanās vingrojumus, kas palīdz saglabāt kustīgumu, veicina asiņu pieplūdumu locītavām, atbrīvo no muskuļu saspringuma un palīdz arī mazināt emocionālo spriedzi. Arī šajā vecumā vajadzīga daudzveidīga fiziska slodze un racionāls uzturs.

45-65 gadu vecumā osteoartrīts kļūst izplatītāks. Ja tas skar ceļu un gūžu locītavas, diskomforts var būt diezgan liels. Sajūtot nelielas sāpes locītavās, cilvēki bieži vien cer, ka tās pāries pašas no sevis, vai arī lieto pretsāpju līdzekļus, kas uz laiku sniedz atvieglojumu, bet aizmirst, ka tiem ir daudz nelabvēlīgu blakņu. Tomēr vajadzētu iet pie ārsta, lai precīzi noskaidrotu diagnozi un saņemtu pareizu ārstēšanu, kas ļauj kavēt skrimšļa nodilumu, remdēt sāpes un maksimāli saglabāt locītavu kustīgumu.

Pēc 65 gadu vecuma trīs no četriem cilvēkiem ir osteoartrīta skarti. Te summējas gan ģenētiskie faktori, gan nepareiza dzīvesveida sekas, regulāra nepiemērotu apavu valkāšana, liekais svars u.c. Stāvokli bieži sarežģī arī dažādas blakusslimības. Cilvēki vēršas ar savu problēmu pie ārsta, saņem medikamentozu terapiju, daļai nākas arī veikt locītavu endoprotezēšanu. Liela nozīme locītavu veselībā joprojām ir fiziskajai aktivitātei. Slodze jāizvēlas atbilstoši katra cilvēka varēšanai, vislabāk - konsultējoties ar zinošu ārstnieciskās vingrošanas speciālistu.

Pilnvērtīga uztura nozīme

Pilnvērtīgs sabalansēts uzturs vajadzīgs visam organismam, tostarp locītavām, kauliem, muskuļiem. Kā zināms, kauliem nepieciešams kalcijs, ko var uzņemt ar dažādiem piena produktiem, brokoļiem, vīģēm, pākšaugu produktiem u.c. Jāseko, lai netrūktu D vitamīna, kas veicina kalcija izmantošanu organismā. Ieteicams ēst arī pietiekami daudz zivju, jo tās ir bagātas ar omega-3 taukskābēm. Muskuļiem nepieciešamas olbaltumvielas, ko var uzņemt ar liesu gaļu, jūras produktiem, pākšaugiem, riekstiem u.c. Par locītavu veselībai vēlamu ēdienu uzskata galertu, kas gatavots slow food tradīcijā, ilgstoši vārot piemērotākos gaļas gabalus - cūku ausis, šņukuru, stilbiņus u.c., lai veidotos dabisks receklis, bez pievienota želatīna. Veselīga uztura sastāvdaļa ir arī vitamīni, kas atrodami svaigos augļos un dārzeņos. Lai mērķtiecīgi rūpētos tieši par locītavu veselību, ieteicami tieši šim nolūkam domātie uztura bagātinātāji, kurus izvēlēties palīdzēs ārsts vai farmaceits.

Litozin® - zinātniski pamatota izvēle

Litozin® ir populārs produkts locītavu veselībai. Tas iegūts no mežrozīšu augļiem. Litozin® ražošanai nepieciešamās mežrozītes ievāc Čīlē, ekoloģiski tīros kalnu apvidos, izmantojot roku darbu. Sākotnēji Litozin® pulveri ieguva, samaļot mežrozīšu augļus ar visām sēkliņām, un labvēlīgā efekta sasniegšanai dienā nācās lietot sešas kapsulas. Turpmākajos pētījumos tika secināts, ka sēklām nepiemīt bioloģiska efektivitāte, un tāpēc tika radīta jauna tehnoloģija, un tā radās Litozin® Strong - augstas kvalitātes dabas produkts ar klīniski pierādītu iedarbību. Tas satur patentētu mežrozīšu pulvera apstrādes formu (patents apstiprināts 2016. gada oktobrī) ar unikālu aktīvo vielu kompleksu ROSENOID®, kura sastāvā ir galaktolipīdi, triterpēni, flavonoīdi, karotinoīdi un citas bioloģiski aktīvās vielas. Sastāvā esošais C vitamīns veicina saistaudu galvenās sastāvdaļas - kolagēna - veidošanos, kas nepieciešams normālai kaulu, skrimšļu un asinsvadu darbībai. Zinātniskos izdevumos publicēti pētījumi, kuros ir pamatotas produkta pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības. Produkta efektivitāte pierādīta deviņos klīniskajos pētījumos. Dienas deva ir trīs kapsulas. Litozin®Strong ieteicamais lietošanas kurss ir vismaz trīs mēneši, un tā labvēlīgo iedarbību lietotājs sāk just jau 2-3 nedēļu laikā. Cilvēki, kuri uzņem šo produktu pastāvīgi, ir pārliecinājušies, ka tas ir drošs un neizraisa nevēlamas blaknes.

Tagad Latvijā pieejams arī Litozin® + Kolagēns II, kurš satur koncentrētu mežrozīšu pulvera ekstraktu, otrā tipa kolagēnu, kas vajadzīgs tieši skrimšļiem, hialuronskābi, varu un C vitamīnu. Šim produktam ir krietni augstāka mežrozīšu pulvera koncentrācija, tāpēc dienā jāuzņem tikai viena tablete, kas rada lietotājiem papildu ērtības. Gan mežrozīšu aktīvo vielu kompleksa, gan kolagēna īpašības ir pētītas atsevišķi, un tas produkta izgudrotājiem dod pamatu uzskatīt, ka ilgtermiņā šāda kombinācija nodrošinās labāku efektu locītavām, saistaudiem, skrimšļiem un kauliem, jo visi komponenti darbosies sinerģiski - savstarpēji veicinās cits cita iedarbību. Produkts ieteicams osteoartrīta profilaksei, kā arī cilvēkiem ar palielinātu slodzi locītavām - tiem, kuri mīl sportot, strādā smagu fizisku darbu, arī personām ar palielinātu ķermeņa svaru.

Litozin® efekts ir zinātniski pierādīts, tas ir pastāvīgi pārbaudīts un dokumentēts zīmols locītavu veselībai un lokanībai, kustīguma un izturības saglabāšanai un līdz ar to - labākai dzīves kvalitātei kopumā. Litozin® iesaka Latvijas Pieaugušo Reimatoloģijas biedrība.

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care