Notiek akcija "Pārbaudi savus instrumentus"

© f64

Šodien no plkst.10 līdz 11.30 Rīgā, laukumā pie tirdzniecības centra "Origo", notiks vīriešu veselībai veltītas akcijas "Pārbaudi savus instrumentus" atklāšana, informē pasākuma organizētāji.

Atklāšanas pasākumā ārsti un vīriešu organizāciju pārstāvji aicinās atcerēties par vienkāršu lietu, kas var glābt dzīvību un ļaut saglabāt potenci līdz sirmam vecumam, proti, reizi gadā veikt prostatas specifiskā antigēna testu un pārbaudīt vīriešu orgānu veselību.

Atklāšanas pasākuma laikā tiks atvērtas simboliskas durvis uz urologa kabinetu, kuras vīriešu veselības mēnesī - novembrī - ceļos pa sporta un izklaides pasākumiem, kā arī akcijas atbalstītāju mītnes vietām. Tādējādi durvīs demonstrēto akcijas vēstnešu video redzēs daudzi Latvijas vīrieši.

Akcijas vēstneši ir spēkavīrs Dainis Zāģeris un pasākumu vadītājs Valdis Melderis.

Kā informēja pasākuma organizētāji, prostatas vēzis visā pasaulē jau aptuveni 20 gadu ir biežākais ļaundabīgais audzējs vīriešiem. Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati liecina, ka unikālo un pirmreizējo prostatas ļaundabīgo audzēju skaits 2018.gada pirmajos astoņos mēnešos ir bijis 4059.

Prostatas vēzi var ārstēt, un Latvijā pieejama terapija pacientiem visās slimības stadijās. Tomēr joprojām ir daudz pacientu, kas novēloti vēršas pie ārsta pēc palīdzības, norāda akcijas autori.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais