Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Iniciatīvu vēža ārstēšanai atstāj jaunajai Saeimai

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvijas iedzīvotāju iniciatīvu par Latvijas simtgades svinībām paredzēto līdzekļu novirzīšanu vēža ārstēšanai 12. Saeima savā pēdējā plenārsēdē nodeva izlemšanai jaunajai Saeimai.

Iniciatīvas autori arī norādījuši, kādiem mērķiem valsts finansējums tiek izlietots, piemēram, Ārlietu ministrijas diplomātiskajai programmai, kultūras pasākumu norisei reģionos, tāpat pasākumam Lauki ienāk pilsētā un dažādām starptautiskām programmām.

Iedzīvotāju paraksti savākti interneta vietnē manabalss.lv, kur par ideju samazināt valsts simtgades pasākumiem atvēlēto naudu un šos līdzekļus novirzīt vēža pacientu ārstēšanai parakstījās 10 912 cilvēki. Iniciatīvas autori norāda, ka Latvijas simtgades svinībām plānots izlietot 60 miljonus eiro, kur valsts daļa ir 22,3 miljoni eiro, ko paredzēts izlietot trīs gados. Tāpat finansējums paredzēts arī 2020. un 2021. gadam - kopā vēl 11 452 723 eiro. Iesniegumā norādīts, ka «Igaunijas valsts finansējums svētkiem ir ap 24 miljoni eiro, bet Somijai vien 19 miljoni eiro.» Iniciatīvas autori arī norādījuši, kādiem mērķiem valsts finansējums tiek izlietots, piemēram, Ārlietu ministrijas diplomātiskajai programmai, kultūras pasākumu norisei reģionos, tāpat pasākumam Lauki ienāk pilsētā un dažādām starptautiskām programmām. Pēc iniciatīvas idejas autoru domām, šie tēriņi ir jāpārskata, un daļa naudas vai pat viss simtgades svinībām paredzētais finansējums jānovirza vēža slimnieku ārstēšanai. Nozīmīgas problēmas onkoloģijā ir efektīvāku zāļu kompensēšana iedzīvotājiem, kā arī finansējums operācijām un ķīmijterapijai.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija iniciatīvu apsprieda ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu, un deputāti nolēma, ka jautājums par papildu naudas piešķiršanu onkoloģijas pacientiem ir jārisina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kurai tad vakar ar Saeimas lēmumu vienbalsīgi tika nodota šīs iniciatīvas turpmākā izskatīšana. To darīs jau jaunievēlētās Saeimas deputāti. Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs norādīja - deputātu viedoklis bija, ka kultūras un onkoloģijas pretnostatīšana ir nepareiza. Onkoloģijas joma ir problemātiska, taču to atrisināt ar līdzekļiem no simtgadei paredzētā finansējuma nav iespējams. V. Orlovs atgādināja, ka šogad vēža ārstēšanai kopumā papildus piešķirti 30 miljoni eiro. «Mēs aicinājām Veselības ministriju noteikt onkoloģiju kā prioritāti arī turpmāk, un līdzekļu pārdales rezultātā, piemēram, ja paliktu pāri nauda no simtgades programmas vai citās programmās, to novirzīt tieši vēža ārstēšanai,» sacīja V. Orlovs.

«Labākas ārstēšanas iespējas ļaus izglābt daudzas dzīvības, ģimenes locekļus un draugus,» pie deputātu sirdsapziņas apelē iedzīvotāji, kuri parakstījuši iesniegumu.