Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Aknu transplantācijas paciente: Esmu pateicīga donoram

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Cilvēku skaits, kuri gaida rindā uz orgānu transplantāciju, ir vairākas reizes lielāks par veikto transplantāciju skaitu, tāpēc Stradiņa slimnīca izsaka pateicību visiem, kuri reģistrējuši savu gribu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes reģistrā vai ir informējuši savus radiniekus par savu piekrišanu orgānu ziedošanai pēc savas nāves.

Stradiņa slimnīcā aizvadītājā nedēļā veikta piektā aknu transplantācijas operācija, ceturtā šajā gadā. Tieši no 2018. gada aknu transplantācija ir valsts apmaksāts veselības aprūpes pakalpojums.

Pacientes stāvoklis pirms operācijas bija smags, aknu slimība tika atklāta vēlīnā stadijā, bet viņas dzīvība tika veiksmīgi glābta. Transplantācija noritējusi veiksmīgi, paciente jūtas labi un jau izrakstīta no stacionāra. «Esmu no sirds pateicīga gan Stradiņa slimnīcas profesionāļiem, gan orgāna donoram par atļauju glābt kādu citu pēc savas nāves. Par to neaizdomājamies līdz brīdim, kad paši nonākam tādā situācijā - uzskatu, ka ikvienam cilvēkam, kuram veselība atļauj, jākļūst par donoru,» pēc operācijas sacīja paciente. Operācija tika veikta, pateicoties Stradiņa slimnīcas dienestu un Lietuvas speciālistu sadarbībai. Aknu transplantācijas operācija ir viena no sarežģītākajām operācijām, tas ir smags mediķu darbs, kurā piedalās ne tikai ķirurgi - operācijas sagatavošanas etapā, norisē un pēcoperācijas periodā darbu veic vērienīga speciālistu komanda: gastroenterologi, ķirurgi, asinsvadu ķirurgs, transplantologi, anesteziologi, reanimatologi, hepatologi, radiologi, asins kabineta komanda, aprūpes dienesta darbinieki un operāciju māsas.

Stradiņa slimnīcā norāda, ka mūsdienās orgānu transplantācija ir optimālais ārstēšanas veids hroniskas nieru slimības gadījumā, bet aknu, sirds vai plaušu mazspējas gadījumā - vienīgais ārstēšanas veids, kas glābj dzīvību. Tas nebūtu iespējams bez orgānu ziedošanas. Katram rīcībspējīgam cilvēkam ir tiesības aizliegt vai atļaut sava ķermeņa izmantošanu pēc nāves, noformējot iesniegumu un par to paziņojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei. Personas dzīves laikā izteiktā griba tiek iekļauta Iedzīvotāju reģistrā.