Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

TOP 3 svarīgākie noteikumi cīņā pret saaukstēšanos

SASLIMŠANAS SĀKUMSTADIJĀ ieteicams lietot nevis kompleksos vitamīnus, kas domāti vairāk profilaksei, bet konkrētus vitamīnus vai vitamīnu kompleksus, kam ir augstāka un ātrāka imunitāti veicinoša darbība. Tie ir vitamīni D3, A, B6 un B9 © Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Saaukstēšanās ir vairāk sezonāla saslimšana, kas raksturīga rudens/ziemas periodā, jo jau pašā nosaukumā tiek pieminēts aukstums. Saaukstēšanās un vīrusu saslimšanu simptomi bieži mēdz būt līdzīgi un grūti atšķirami: tas ir drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes, kakla sāpes, klepus, bet – praktiski visos šajos gadījumos, ja nerunājam par smagu gripas saslimšanu vai ilgstošiem saaukstēšanās simptomiem, kas nepāriet divu nedēļu garumā, ārstēšana ir ļoti līdzīga.

Kādi ir galvenie noteikumi, kas jāņem vērā, uzsākot cīņu pret saaukstēšanos, skaidro Mēness aptiekas farmaceite Ieva Virza.

ORGANISMA IMUNITĀTES STIPRINĀŠANA

Ja runājam par imunitātes stiprināšanu, mēs runājam par vitamīnu C, par vitamīniem, kam ir ātrāka imunitāti veicinoša darbība, par minerālvielām un par augu ekstraktiem.

* Par vitamīnu C jau daudz ir runāts, un pacientiem jau ir zināma skaidrība par tā iedarbību pret vīrusiem un spēju stiprināt imunitāti. Saaukstēšanās gadījumā vitamīnu C iesaka atkarībā no vecuma, pieaugušajiem tie ir 1-3 grami dienā.

* Saslimšanas sākumstadijā ieteicams lietot nevis kompleksos vitamīnus, kas domāti vairāk profilaksei, bet konkrētus vitamīnus vai vitamīnu kompleksus, kam ir augstāka un ātrāka imunitāti veicinoša darbība. Tie ir vitamīni D3, A, B6 un B9.

* Līdzīgi ir ar minerālvielām. Ja kompleksajos vitamīnos to ir ļoti plašs klāsts, tad ir tikai daži, kas stiprina imunitāti un dara to pietiekami ātri. Un tas nozīmē, ka saaukstēšanās gadījumā pastiprināti jāuzņem: cinks, selēns, varš un dzelzs.

Var pievienot arī dažādus augu ekstraktus vai ārstniecības augu tējas. Piemēram, melnā plūškoka ekstraktu, liepziedu tēju, ehināceju, priežu pumpurus, Īslandes ķērpi. Tie visi pozitīvi ietekmē imunitāti un paātrina atveseļošanos.

SASLIMŠANAS SIMPTOMU MAZINĀŠANA

Saaukstēšanās slimību un vīrusu simptomus - drudzi, drebuļus, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, galvassāpes, kakla, muskuļu un locītavu sāpes, iesnas, aizliktu degunu un klepu - atvieglo un mazina medikamenti. Visspēcīgākā iedarbība, protams, ir kombinētajiem ķīmiskajiem preparātiem, kuru sastāvā pārsvarā ir trīs četri līdzekļi, kas iedarbojas attiecīgi pret sāpēm un drudzi, mazina deguna tūsku, nomierina klepu un stiprina imunitāti (vitamīns C, ko dažādi ražotāji pievieno lielākā vai mazākā devā).

ĻOTI SVARĪGI, lai farmaceits sarunā ar pacientu noskaidro, kāda veida klepus viņam ir, jo kombinētie ķīmiskie preparāti var saturēt:

* gan klepu nomācošu līdzekli (dekstrometorfānu) - sausa, kairinoša klepus gadījumā, kāds pārsvarā ir sākumstadijā;

* gan krēpu šķidrinošu un atkrēpojošu līdzekli.

UZMANĪBU!

Kombinētos ķīmiskos medikamentus (īpaši karstos dzērienus), kas ļoti labi noņem saaukstēšanās simptomus, bet - strauji un spēcīgi ietekmē arī sirds un asinsvadu sistēmu, ĻOTI UZMANĪGI JĀLIETO:

- cilvēkiem pēc 50-55 gadiem

- sirds un asinsvadu slimniekiem

- cilvēkiem, kuri cieš no glaukomas

- bronhiālās astmas slimniekiem

- epilepsijas slimniekiem

- pacientiem, kuriem ir traucēta aknu un nieru darbība

- ja ir alerģija pret kādu no medikamenta sastāvdaļām

IEGAUMĒJIET!

Kombinētos ķīmiskos medikamentus NEDRĪKST LIETOT KOPĀ:

- ar citiem pretsaaukstēšanās līdzekļiem, jo var būt medikamentu pārdozēšana, kas gan paaugstina blakusefektu risku, gan var radīt aknu toksicitāti

- ar greipfrūtu sulu, kas, līdzīgi kā vairākums tablešu, paaugstina medikamentu koncentrāciju asinīs un rada toksicitāti

ŠĶIDRUMA UZŅEMŠANA UN ATPŪTA

Dzert daudz šķidruma un gulēt mājās, nevis iet uz darbu, būtu vispareizākā recepte cīņā pret saaukstēšanos.

Protams, kombinētajiem ķīmiskajiem medikamentiem ir alternatīva - tie ir kompleksie pretsaaukstēšanās līdzekļi, kas satur tikai dabiskas vielas: augu ekstrakti ar vitamīniem un minerālvielām. Ir arī karstie dzērieni, kas satur, piemēram, tikai vitamīnu C, cinku un vitamīnu D3. Bet, dzerot tikai liepziedu vai Īslandes ķērpja tēju, cerēt uz ātru izveseļošanos nebūs īsti pareizi. Ar tējām nevar nošaut greizi, bet tādus saaukstēšanās simptomus kā galvassāpes un paaugstināta ķermeņa temperatūra tās viennozīmīgi nenoņems.

Farmaceits gan ieteiks sākt ar dabiskajiem līdzekļiem, jo tā ir vispareizākā ārstēšanās metode, tomēr, ja divu trīs dienu laikā saaukstēšanās simptomi nemazinās, bet kļūst arvien izteiktāki, ķermeņa temperatūra paaugstinās virs 38,5°, tad gan ir steigšus jāvēršas vai nu pie sava ģimenes ārsta, vai farmaceita un jāsāk lietot kāds no kombinētajiem ķīmiskajiem preparātiem.