Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

PADOMS veiksmīgākai pārejai uz ziemas laiku

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Tuvojas oktobra beigas, kad atkal būs jāpagriež laika rādītāji par stundu atpakaļ. Tas nozīmē, ka notiek iejaukšanās cilvēka bioloģiskajā ritmā, kas vienai daļai nesagādā nekādas grūtības, tomēr citiem tas ir diskomforts un pielāgošanās var prasīt pat nedēļu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas neiroloģe Santa Ašmane norāda, ka īpaši šo laika maiņu izjūt mazi bērni, kuriem ir noteikts nepieciešamais miega daudzums; cilvēki pusaudžu vecumā, kā arī pieaugušie ar hormonālām svārstībām; daudz mazāk jutīgi ir vecāka gadagājuma cilvēki. «Laika maiņa viennozīmīgi ietekmē cilvēku pašsajūtu, lai arī tā ir tikai viena stunda. Par laimi, daba ir iekārtojusi tā, ka bioloģiskajam pulkstenim ir laba pielāgošanās spēja - vienas divu dienu laikā iekšējais ritms piemērojas izmaiņām, tomēr jutīgākajiem cilvēkiem tas var prasīt pat nedēļu - tā ir miegainība dienas laikā, grūtības koncentrēties. Pētījumos parādās, ka pieaug sūdzības par galvassāpēm, kuņģa zarnu trakta darbības traucējumiem - sliktu dūšu, apetītes zudumu un tamlīdzīgiem.»

Dr. Ašmane uzsver, ka būtiski ir laikus noskaņoties gaidāmajām izmaiņām tieši tāpat, kā tad, kad mēs dodamies atvaļinājumā uz valstīm, kas atrodas citā laika joslā: «Svarīgs ir psiholoģiskais noskaņojums. Problēma ir tā, ka mums bieži nav skaidrs, kāpēc mehāniski pēkšņi notiek šāda iejaukšanās, bet ir pierādīts, ka cilvēks daudz labāk piemērojas apstākļiem tad, ja saprot skaidru pamatojumu, kādēļ tas tiek darīts, piemēram, mēs tik daudz neanalizējam un nesūdzamies par laika zonas maiņu, kad dodamies atvaļinājumā, kur taču arī saskaramies ar stundu nobīdi.»

Trīs neiroloģes atziņas:

* Gaisma ir mums svarīgs mehānisms; ja trūkst gaismas, cilvēks ir mazāk tonizēts, vairāk miegains un noguris, tāpēc no rīta mostieties apgaismotās telpās, lai atžirgtu un atmostos.

* Laikā, kad pie mums ir maz gaismas, no rīta izejam no mājām tumsā un vakarā arī atgriežamies tumsā, radiet ap sevi krāsainu vidi, valkājiet košākas krāsas apģērbu, kas psiholoģiski kompensē nomācošo tumsu.

* Mūsu platuma grādos ir pierādīts, ka lielākā daļa cilvēku cieš no D vitamīna trūkuma; D vitamīns ir svarīgs ne tikai kaulu, bet arī citu orgānu veselībai, tāpēc tumšajā gada laikā visiem, ne tikai bērniem, ir jālieto D vitamīna preparāti.