Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 svarīgākie jautājumi un to atbildes par astmu

© pixabay.com

3.lapa

Kam mēdz būt astma?

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem visā pasaulē ar astmu slimo aptuveni 300 miljoni cilvēku. Taču zinātnieki ir nobažījušies, ka tuvāko 15-20 gadu laikā gaisa piesārņojuma un sintētisku pārtikas vielu ietekmē astmas slimnieku skaits varētu pieaugt vēl par 100 miljoniem.

70% astmatiķu cieš no dažādām alerģijām. Ja ģimenē neviens no vecākiem neslimo ar astmu un nav alerģisks, pastāv tikai 5% iespēja, ka bērnam būs astma. Ja viens no vecākiem ir alerģisks, šāda iespējamība palielinās līdz 30%, bet, ja slimo abi vecāki, tā sasniedz pat 70%.

Latvijā ar astmu slimo aptuveni 2-5% iedzīvotāju, un aizvien biežāk tie ir mazi bērni. Astma tiek uzskatīta par vienu no izplatītākajām bērnu hroniskajām saslimšanām, jo bērni daudz jutīgāk reaģē uz apkārtējās vides piesārņojumu. “Viens no augstākajiem riska faktoriem ir mātes smēķēšana grūtniecības laikā, jo tas var kavēt bērna elpošanas orgānu attīstību,” brīdina Ieva Zvagule. “Taču arī ikdienā smēķējošiem vecākiem, kuriem ir astmatiski bērni, būtu ļoti nopietni jāpārdomā, vai šis kaitīgais ieradums tiešām sagādā tik neaizstājamu baudījumu.”

Turpinājumu lasi nākamajā lapā