Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Esi vesels! Taukaini mati var būt pastāvīga problēma

© depositphotos.com

Mati ir daļa no mūsu vizuālā tēla, kam, ikdienā ejot cilvēkos, jāizskatās labi. Mērena matu taukošanās ir normāla parādība: galvas ādas tauki (sebums) ir dabīgs kondicionētājs, kas nodrošina ādas virskārtā normālu pH līmeni, lai pasargātu to no dažādām baktērijām. Bet ko darīt, ja mati taukojas pārāk ātri? Dažam tā ir īslaicīga, bet daudziem – arī pastāvīga problēma, ar kuru cilvēki cīnās gadiem, jo mati taukojas katru dienu un ir ļoti grūti šajā ziņā kaut ko mainīt. Tādā gadījumā ļoti palīdz speciāli šai problēmai domātie matu kopšanas produkti.

Kā notiek taukošanās

Galvas ādā atrodas daudz tauku dziedzerīšu - aptuveni 600 uz kvadrātcentimetru. Cilvēkam piedzimstot, tauku dziedzeru aktivitāte ir augsta, turpmāk tā samazinās, taču pubertātes laikā atkal palielinās, maksimumu sasniedzot pieauguša cilvēka vecumā. Ja tauku dziedzeri producē pārmērīgi daudz tauku, mati ļoti ātri kļūst taukaini, nespodri un salipuši. Tauki no galvas ādas uz matiem tiek pārnesti mehāniski, matam saskaroties ar matu. Izejot laukā, kad laiks ir auksts, ādas virskārtā sašaurinās asinsvadi, lai saglabātu ķermeņa siltumu, tāpēc gan mati, gan galvas āda tiek nedaudz sliktāk apasiņota. Pie matu taukošanās aukstajā sezonā bieži vainojam cepures. Galvassegas valkāšana pati par sevi nepadara matus taukainus, taču, ja cepure ir stingra, tā mehāniski piespiež matus citu pie cita, tāpēc taukošanās notiek ātrāk. Apkures sezonā matiem nepatīk sausais gaiss telpās, ko vēl vairāk veicina datoru, kopētāju, televizoru un tamlīdzīgu ierīču klātbūtne. Mati elektrizējas un sukājot sprakšķ, jo mata stiebra virskārtas (kutikulas) zvīņas sausajā gaisā vairāk atlobās nost, padarot matus negludus, tāpēc tie ķeras cits pie cita. Šādos apstākļos tauku sekrēcija pie matu saknēm var kļūt intensīvāka, bet matu galiņi, pakļauti nevēlamo vides faktoru ietekmei, kļūst sausi un sāk šķelties; to veicina arī matu krāsošana, balināšana, ilgviļņi, nekvalitatīvs ūdensvada ūdens, nesaudzīga matu žāvēšana un veidošana u.c.

Apkures sezonā matiem nepatīk sausais gaiss telpās, ko vēl vairāk veicina datoru, kopētāju, televizoru un tamlīdzīgu ierīču klātbūtne

Kas veicina taukošanos

Matu stāvokli ietekmē hormonālie procesi, kas norisinās organismā, piemēram, pubertātes, grūtniecības vai menopauzes dēļ. Ja cilvēkam ir bijis liels stress, tad uz matiem tas atstāj iespaidu ar zināmu laika nobīdi, matu problēmas izpaužas aptuveni pēc trim mēnešiem. Problēmu pamatā var būt arī ādas slimības, piemēram, seboreja, neirodermīts vai sēnīšu infekcijas. Tādā gadījumā jākonsultējas ar dermatologu.

Veci ļaudis taukainu matu īpašniekiem pārmet: paši vainīgi, nevajadzēja matus tā ieradināt, ka jāmazgā katru dienu. Daži iesaka, piemēram, divas nedēļas matus nemazgāt, tad tie vairs netaukošoties... Tā vietā lai nodotos apšaubāmiem eksperimentiem, situāciju var atrisināt, izvēloties piemērotus šampūnus un citus matu kopšanas līdzekļus.

Zināma ietekme ir arī vides faktoriem. Apkures sezonā mati nereti taukojas tāpēc, ka mēs dzīvojam telpās ar sausu gaisu, bet, izejot laukā, jūtam krasu temperatūras kontrastu. Mati elektrizējas, cilvēks vairāk lieto antistatiskos līdzekļus. Kad mati taukojas stiprāk, nākas tos mazgāt biežāk. Ja mēs aktīvi mazgājam matus, tie tiek aktīvāk attaukoti, matu saknes to jūt un sāk strādāt intensīvāk. Daļa cilvēku sūdzas, ka pie saknēm mati ir taukaini, bet galos - ļoti sausi. Samērā raksturīgi tas ir krāsotiem vai balinātiem matiem; tās var būt arī sekas pēc uzturēšanās vasaras saulē, kas ļoti agresīvi ietekmē gan matus, gan ādu.

Arī matu veselībai, tāpat kā visam organismam kopumā, nāk par labu sportošana, pastaigas svaigā gaisā; nevajadzētu aizmirst arī normāli izgulēties, dzert pietiekami daudz ūdens un lietot sabalansētu uzturu. Matiem īpaši ir vajadzīgs B6 vitamīns, A vitamīns, cinks, selēns.

Kopšanas līdzekļu izvēle

Lai nenodarītu pāri matu un galvas ādas veselībai un vienlaikus panāktu labu estētisko rezultātu, ir vērts doties pēc šampūna uz aptieku, jo ar parastos veikalos nopērkamajiem kopšanas līdzekļiem taukainu matu problēmas bieži vien nevar sekmīgi atrisināt. Vajadzīgi klīniski testēti šampūni un citi līdzekļi, kas paredzēti tieši taukainu matu kopšanai. Galvenais to uzdevums ir samazināt galvas ādas tauku dziedzeru pārmērīgu produkciju un atjaunot ādas pH līmeni. Kā piemēru var minēt šampūnu ar ciedru ēteriskajām eļļām, alfahidroksiskābēm un lipoproteīniem, kas mazina tauku dziedzeru pastiprināto darbību, galvas ādas iekaisumu un niezi, stimulē šūnu atjaunošanos, atjauno matu struktūru, maigi noloba atmirušās ādas šūnas un darbojas arī pret baktērijām. Šampūni taukainiem matiem nereti satur bērzu sulu, augu lipīdus, D un B grupas vitamīnus, kā arī biotīnu un pantotēnskābi. Šīs sastāvdaļas regulē galvas ādas tauku dziedzeru darbību un mazina matu tauku daudzumu. Lai regulētu tauku vielmaiņu galvas ādā un atjaunotu normālu tauku dziedzeru funkciju, ieteicami matu kopšanas līdzekļi ar ārstniecības augiem - nātrēm, melisu, kliņģerītēm, salvijām. Šie augi uzlabo galvas ādas apasiņošanu, matu barošanu un augšanu.

Taukainus matus vēlams mazgāt mīkstā ūdeni un pēc mazgāšanas skalojamam ūdenim pievienot etiķi (1 - 1,5 ēdamkarotes 10% etiķa uz litru ūdens), lai neitralizētu ādas tauku sārmaino reakciju.