Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Ko miegs stāsta par raksturu un veselību?

© PA Images/SCANPIX

Kā tu guli – tāds tu esi. Nav nemaz jābūt sapņu tulkam, lai varētu spriest par cilvēka personību un veselību pēc viņa gulēšanas paradumiem – tā dažādos pētījumos secinājuši amerikāņu zinātnieki.

Cīrulis

Tā iedēvēts cilvēka tips, kurš ceļas agri un parasti var pamosties bez grūtībām, reizēm pat pirms modinātāja zvana, bet vakaros vēlas laikus iet gulēt. Viņam ļoti piemērots ir tradicionālais darba režīms no deviņiem rītā līdz pieciem pēcpusdienā. Cīrulis nav bara cilvēks, viņš vairāk ir intraverts, darbā apzinīgs un disciplinēts. Reizēm darba kolēģiem, kuriem pašiem ir grūti no rītiem pamosties, šķiet, ka cīrulis ar savu agro nākšanu uz darbu grib uzkalpoties, kaut arī tā nemaz nav. Starp cīruļiem ir vairāk sieviešu nekā vīriešu. Daļa cilvēku kļūst par izteiktiem cīruļiem, sasniedzot cienījamu vecumu.

Pūce

Pūce ir naktsputns, un tāds ir arī pūces tipa cilvēks. Pamosties vispārpieņemtajā celšanās laikā viņam ir ļoti grūti, reizēm nākas lietot vairākus modinātājpulksteņus vai lūgt kādam no mājiniekiem, lai pamodina. Pūci labāk netraucēt, pirms tā nav izdzērusi savu rīta kafiju. Līdz vēlai priekšpusdienai pūce ir sabozusies, sliktā garastāvoklī, bet visproduktīvākās darba stundas tai ir vakarā un naktī. Pūces parasti ir sabiedriskākas par cīruļiem un biežāk uzņemas risku. Pusaudžu vecumā tieksme uz naktsdzīvi parādās arī tiem, kas būtībā ir cīruļi, bet ap 25 gadu vecumu bioloģiskais pulkstenis atkal noregulējas atbilstoši cilvēka īstajam tipam. Lielākā daļa pūču spēj pielāgoties tradicionālajai darba dienai, bet ir arī tādi cilvēki, kuriem labāk strādāt nakts maiņā vai veikt darbu mājās sev izdevīgā laikā.

Ilgais gulētājs

Cilvēks, kurš grib gulēt ilgāk par ieteiktajām astoņām stundām, parasti pieder pie tiem, kuri tiecas pēc citiem cilvēkiem, un viņam ir svarīgs apkārtējo atbalsts, lai varētu labi justies. Viņam daudz nozīmē citu cilvēku attieksme. Ilgajiem gulētājiem mēdz būt tieksme uz nomāktību. Šie cilvēki ir visapmierinātākie ar dzīvi, dzīvojot saskaņā un ciešā tuvībā ar ģimeni un draugiem.

Tas, kurš guļ maz

Šis cilvēks reti pavada miegā astoņas stundas. Viņš gan zina, ka jāatpūšas, bet vienkārši nespēj tik ilgi nogulēt. Novērots, ka tādiem ļaudīm piemīt nosliece uz augstu paškritiskumu un viņi nododas skarbām domām par sevi, kad naktī ir pamodušies un vairs nevar aizmigt. Daļa cilvēku guļ maz tāpēc, ka traucē nepārtrauktā spriedze un raizes. Neizgulēšanās dēļ viņi ir pakļauti lielākam nelaimes gadījumu riskam darbā, vadot transporta līdzekļus, kā arī sadzīvē. Psihologi pat iesaka šādiem cilvēkiem ieviest speciālu «raizēšanās laiku», kas nedrīkst sakrist ar gulētiešanas laiku, bet pirms gulētiešanas domāt mierīgas un gaišas domas.

Mierīgais gulētājs

Parasti tas ir pašpietiekams cilvēks, kurš ticis ar sevi skaidrībā, adekvāti novērtē to, kas viņam ir, jūtas par to pateicīgs un visu laiku netirdī sevi par to, kā viņam nav. Tādi cilvēki vakaros ātri iemieg un guļ mierīgā, dziļā miegā, bet dienā spēj produktīvi strādāt un nejūtas pārlieku nogurdināti.

Grūti iemiegošais gulētājs

Šis cilvēks skaita aitas, līdz vēlai naktij skatās televizoru, bet viņa domas nevar rimties, tās lēkā kā vāveres no zara uz zaru un nekādi nav sakārtojamas. Tas raksturīgi perfekcionistiem. Liekot lietā milzu piepūli, lai visu kontrolētu, viņi var daudz ko panākt darbā un citās jomās, bet miegam šāda pieeja nelīdz. Lai iemigtu, nav jācīnās, bet jānomierinās un jāatslābinās. Viņiem jāparūpējas, lai būtu pareizi iekārtota guļamtelpa, rūpīgi jāievēro miega higiēna. Vajadzētu izveidot paradumu pirms gulētiešanas allaž domāt par visu labo, kas šajā dienā paveikts, bet ilgtermiņā jācenšas pieņemt, ka neviens cilvēks nevar būt perfekts visās dzīves jomās.

Sapņojošais gulētājs

Tie, kuri otrā rītā labi atceras savus sapņus, parasti ir radoši cilvēki. Reizēm robeža starp sapņiem un nomodu viņiem ir ļoti nosacīta. Viņuprāt, dzīvē nekas nav izteikti balts vai melns, bet visa pasaule iekrāsota dažādos pelēkos toņos; tāpat arī cilvēks nekad nav tikai aizmidzis vai tikai nomodā. Daži no tiem, kas dzīvi un spilgti atceras sapņus, ir dīvaiņi, bet lielākoties viņi, protams, ir normāli cilvēki.

Nesapņojošais gulētājs

Vēl nesen valdīja uzskats, ka sapņo visi cilvēki, izņemot vienīgi tos, kas pārcietuši noteikta veida smadzeņu traumas. Taču šodien pētnieki atzīst, ka ir cilvēki, kuri, šķiet, vispār nesapņo vai vismaz nekad neatceras savus sapņus, un tas nav saistīts ar atmiņas problēmām. Aptuveni deviņi procenti cilvēku apgalvo, ka savus sapņus neatceras, daži atzīst, ka sapņo reti, bet aptuveni divi cilvēki no tūkstoša apgalvo, ka viņi nekad nav sapņojuši. Veicot pētījumus miega laboratorijā, zinātnieki secinājuši, ka ar nesapņotāju veselību viss ir kārtībā. Lielākoties nesapņotāji ir cilvēki, kuri veic ļoti konkrētu, funkcionālu darbu.

Lai labāk gulētu:

* Pirms gulētiešanas kārtīgi jāizvēdina telpa, kurā jūs guļat.

* Vienam gulētājam ieteicama vismaz 90 cm plata guļvieta.

* Gultai jābūt vismaz par 20 cm garākai nekā gulētājam.

* Telpā, kur jūs guļat, nevajadzētu atrasties televizoram, datoram un ideālā gadījumā - arī viedtālrunim.

* Pirms gulētiešanas nevajag pamatīgi pieēsties, dzert kafiju un īsto tēju, priekšroka dodama vieglām vakariņām un zāļu tējai vai siltam pienam.

*Jāmēģina izprast un ievērot savu dabisko miega ritmu un jāiet gulēt tad, kad nāk miegs.

* Pirms gulētiešanas jāatturas no intensīvas fiziskas slodzes, spriedzes filmu vai satraucošu ziņu sižetu skatīšanās. Var mierīgi palasīt vai paklausīties klusinātu mūziku.

* Guļamistabai jābūt aptumšotai, jo apgaismojums ietekmē miega hormona izdalīšanos un miega ritmu. Var izmantot arī acu apsēju.

* Ieteicams gulēt pārmaiņus uz abiem sāniem. Var gulēt arī uz muguras, bet gulēšana uz vēdera noslogo plecus, sprandu un krustus un pasliktina asinsriti.

* Vēlams pēc iespējas iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā, jo tas palīdz nodrošināt vienmērīgu miega ritmu.

* Pēc iespējas izmantojiet gultu tikai naktsmieram. Ne dienā, ne vakarā neņemiet tajā līdzi datoru, dokumentu kaudzes, konspektus, rokdarbus, ēdienus u.c.