Noskaidro, kas tavā virtuvē ir lielākie mikrobu perēkļi

© depositphotos.com

Ieturoties ārpus mājas, piekasīgi raugāmies, vai ēstuves trauki un galdiņi ir tīri, vai apkārt nelidinās mušas un nemētājas salvetes; gribam, lai apsargi neielaiž personas netīrā un smakojošā apģērbā. Jūtamies sašutuši, kad mediji ziņo par pārkāpumiem skolu ēdnīcās. Tikpat stingri un pamatīgi vajadzētu izvērtēt arī situāciju sava mājokļa virtuvē, jo eksperti atzīst, ka tieši tur sastopama vislielākā mikrobu koncentrācija un daudzveidība.

Kad cilvēks ir ļoti aizņemts ikdienas darbos, viņš virtuvi pamet novārtā, tādēļ tā dažkārt mēdz būt netīrāka par tualeti, kuras uzkopšanai parasti tomēr atrod laiku pat visnoslogotākie.

Dažas lietas virtuvē ir īpaši apsēstas ar patogēnajiem mikroorganismiem, un tām der pievērst uzmanību, ja negribam inficēties. Protams, ne visi saslimst, jo imūnsistēma organismu sargā, taču ir brīži, kad tā zaudē modrību. Šķiet, ka virtuvē lielākā bīstamība saistīta ar infekcijām, ko var iegūt, lietojot inficētu pārtiku, nepietiekami termiski apstrādājot vai nevērīgi mazgājot produktus. Bet var inficēties arī ar elpceļu vīrusiem. Nemaz nav obligāti jāšķauda vai jāklepo virsū kādam cilvēkam, pietiek uzsprauslāt vīrusus apkārtējiem koplietošanas priekšmetiem.

Sāls un piparu trauciņi

Tie virtuvē ir bieži lietoti, bet reti mazgāti. Regulāri tiek ņemti ar tām pašām rokām, kurās nupat bijusi jēla gaļa. Jāpieradinās mazgāt rokas ikreiz, kad esat darbojušies ar termiski neapstrādātu gaļu, olām u.c. Jāatceras izmazgāt arī šos trauciņus. Amerikāņu mikrobiologi savulaik veica eksperimentu, kurā iesaistīja cilvēkus ar agrīniem saaukstēšanās simptomiem, un tika pētīts, kādi mikroorganismi atrodami uz viņu lietotajiem sāls un piparu trauciņiem. Izrādījās, ka elpceļu vīrusu daļiņas ir uz tiem visiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.