Vienīgais efektīvais aizsardzības veids pret gripu ir vakcīna, norāda speciālists

© F64 Photo Agency

Gripa ir pati nopietnākā un postošākā slimība Eiropā, un vienīgais efektīvais aizsardzības veids pret to ir vakcīna, šodien kampaņas "Neļauj gripai sevi noķert!" atklāšanā sacīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Viņš sacīja, ka gripa ne tikai laupa cilvēku dzīvības, bet arī liek zaudēt darba dienas un saslimt ar citām nopietnām slimībām.

F64 Photo Agency

Dumpis uzsvēra, ka slimnīcas gripas sezonā ir pārpildītas ar cilvēkiem, turklāt nevis ar cilvēkiem, kuriem ir augsta temperatūra, bet ar iedzīvotājiem, kuriem gripas dēļ ir infarkts, insults, kā arī hroniski nieru un aknu slimību saasinājumi. Pētījumos pierādīts, ka gripa izraisa infarktu un insultu, kā arī citas slimības, tāpēc aizsardzība pret gripu darbojas arī kā aizsardzība pret citām slimībām, piebilda speciālists.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka īpaši svarīgi vakcinēties pret gripu ir grūtniecēm. Gripas sezonas laikā slimnīcu reanimācijas nodaļās nereti nonāk grūtnieces, turklāt saslimšana ar gripu ietekmē ne tikai šo sieviešu pašu, bet arī viņu bērnu veselību. Šī iemesla dēļ grūtnieču vakcinēšana ir ārkārtīgi būtiska, sacīja Dumpis.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka tāpat ļoti svarīgi vakcinēties cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām un bērniem, kuri visbiežāk saslimst ar gripu, kā arī pacientiem, kuri plāno veikt plānveida operācijas, jo inficēšanās risks slimnīcās ir ļoti augsts. Vienlaikus Perevoščikovs aicina vakcinēties ikvienu Latvijas iedzīvotāju.

Viņš uzsvēra, ka gripa ir daudz smagāka slimība nekā to mēdz uzskatīt. Gripa izraisa lielu mirstību, turklāt tās nodarītais ļaunums ir ievērojami augstāks nekā citu infekcijas slimību, piemēram, tuberkulozes vai HIV infekcijas radītās sekas. Gripa izdara pat lielāku ļaunumu nekā divas infekcijas kopumā, piebilda infektologs.

Viņš uzsvēra, ka gripas lielākais ļaunums ir tās straujā izplatīšanas, proti, nedēļas laikā viens cilvēks var inficēt divus cilvēkus, turklāt cilvēks var inficēt citus, pat vēl nesākoties slimības simptomiem, proti, cilvēkam nezinot, ka viņš ir saslimis ar gripu.

Kā sacīja Perevoščikovs, pagaidām nav veidu, kā gripu novērst, un tā atkārtojas katru gadu, tāpat nav iespējams paredzēt, vai saslimstība attiecīgajā sezonā būs augsta vai zema, tāpēc cilvēkiem jābūt gataviem sliktākajam scenārijam, īpaši ņemot vērā lielo kaitējumu, ko slimība nodara ģimenei, valstij un veselības aprūpes budžetam.

SPKC pārstāvis prognozēja, ka, visticamāk, novembrī būs vērojami pirmie saslimšanas gadījumi, janvāra otrā pusē varētu jau sākties gripas masveida izplatība, bet februāra vidū saslimstība ar gripu varētu sasniegt augtāko līmeni, bet pēc tam pakāpeniski samazināties.

Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālās drošības eksperts Pēteris Leiškalns (VL-TB/LNNK) teica, ka darbavieta ir klasiska satikšanās vieta kolēģiem un klientiem, tomēr rudenī tā ir arī "gripas vīrusa satikšanās vieta ar jauniem medību laukiem".

Leiškalns sacīja, ka darba devējam katrs darbinieks ir liela vērtība, tomēr gripas sezonā pret gripu vakcinēts darbinieks ir dubulti liela vērtība. Darbadevēji ik gadu slimības dēļ izmaksā apmēram 70 miljonus eiro, turklāt šajā summā nav ietvertas cita darbinieka algošanas izmaksas un virsstundu apmaksa, kā arī citi izdevumi.

Šī iemesla dēļ Leiškalns uzsvēra, ka darbadevēji ir ļoti ieinteresēti, lai katrs darbinieks būtu vakcinēts pret gripu, kā arī lai sabiedrībā kopumā maksimāli pieaugtu vakcinēto personu skaits.

Arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aicināja iedzīvotājus izmantot iespēju vakcinēties, jo tas pasargās ne tikai pašus cilvēkus, bet arī viņu tuviniekus un sabiedrību kopumā. Tāpat ministre aicināja darbadevējus atbalstīt un vakcinēt savus darbiniekus, īpaši tos, kuriem daudz jāsaskaras ar cilvēkiem.

Čakša sacīja, ka kampaņa "Neļauj gripai sevi noķert!" ir nozīmīgākā no šīs sezonas kampaņām, jo gripa "pielavās" jauniem darbspējīgiem cilvēkiem, nelaiž viņus uz darbu, kā arī rada dažādas smagas komplikācijas. Turklāt arī, saslimstot bērniem, vecāki netiek uz darbu.

Ministre skaidroja, ka darbnespējas lapas gripas sezonas laikā strauji pieaug, bet to apmērs varētu būt daudz mazāks, ja cilvēki vakcinētos. Pērn vakcinēto skaits sasniedza 6%, bet Čakša tic, ka Latvija var sasniegt 10%.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais