Pavisam tuvā nākotnē sola zāles pret celiakiju

© Scanpix

Vīnes Tehnoloģiju universitātē sadarbībā ar Sciotech Diagnostic Technologies GmbH izgudrots principiāli jauns medicīnisks produkts, kuru autori cer laist apgrozībā jau 2021. gadā, raksta SheKnows.

Celiakija ir izplatīta autoimūna slimība, kas piemeklē katru simto cilvēku. Lai ar to sadzīvotu, jāatsakās no produktiem, kuri satur glutēnu - olbaltumvielu, kas ir kviešos, rudzos, miežos, auzās u.c. Līdz ar to jārēķinās ar stingriem uztura ierobežojumiem. Glutēns izraisa slimnieka organismā imūno reakciju, un rezultātā noārdās tievo zarnu bārkstiņas, izraisot gremošanas trakta problēmas un citus traucējumus. Visbiežāk celiakijas zāļu izstrādnes ir vērstas uz to, lai padarītu imūnsistēmas reakciju mazāk vētrainu. Savukārt jaunā produkta iedarbība tiks vērsta uz pašu glutēna molekulu, lai sarežģītu procesu rezultātā padarītu to mazāk «kaitinošu» imūnsistēmai.

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais