Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Onkoloģiskajiem pacientiem iespēja pieteikties uz bezmaksas psihosociālo rehabilitāciju

© pixabay.com

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks aicina pieteikties valsts apmaksātām onkoloģisko pacientu un viņu tuvinieku psihosociālās rehabilitācijas programmām rudenī un ziemā.

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība sievietēm. Katru gadu vidēji tiek diagnosticēti 1100 jauni krūts vēža gadījumi.

Oktobrī, Krūts veselības mēnesī, Dzīvības koks vēlas uzrunāt sievietes pēc krūts vēža un ginekoonkoloģiskām slimībām. Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība sievietēm. Katru gadu vidēji tiek diagnosticēti 1100 jauni krūts vēža gadījumi. Savukārt gandrīz 1000 sievietēm tiek diagnosticēti dzemdes, dzemdes kakla, olnīcu ļaundabīgie audzēji. «Pieredze rāda, ka sievietes pēc šo slimību pārvarēšanas vēlas saprast, kā turpmāk dzīvot un neļaut slimībai atgriezties un emocionāli ietekmēt ikdienas gaitas,» saka psihosociālās rehabilitācijas programmas Spēka avots vadītāja Gunita Berķe. «Biežākās onkoloģiskas slimības pavadones ir trauksme, depresija, miega traucējumi un bailes, ka slimība var atgriezties. Strādājot ar speciālistiem, saņemot psihoemocionālu atbalstu, katra programmas dalībniece var saprast savus resursus un to robežas, kā arī saprast, kā neļaut negatīvajām emocijām valdīt pār ikdienu.»

Līdz šim jau ir notikušas vairākas specializētas programmas tieši sievietēm pēc krūts vēža un ginekoonkoloģiskām slimībām. Rehabilitācijas programmā var piedalīties arī tuvinieki, jo bieži vien tieši tuvie cilvēki ir tie, kas pārdzīvo vienlīdz spēcīgu šoku, bailes un neziņu ar slimo cilvēku līdzās. Lai pieteiktos programmām, ir jāaizpilda pieteikuma anketa, kas atrodama biedrības mājaslapā dzivibaskoks.lv. Kopš 2018. gada psihosociālā rehabilitācija cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības ir valsts apmaksāts pakalpojums. Psihosociālās rehabilitācijas programma Spēka avots ir sešu dienu programma, kuras laikā notiek psihoterapijas un mākslas terapijas nodarbības, speciālistu lekcijas par dažādiem jautājumiem, kā dzīvot pēc vēža, kā arī fiziskās aktivitātes. Dzīvības koka projektu vadītāja Ieva Lūkina informē, ka šogad notiks vēl astoņas nometnes - gan krūts vēža un ginekoonkoloģisko slimību pacientēm, gan cilvēkiem pēc onkoloģiskās slimības.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/10/01/speka-nometnes-veza-pacientem