Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Austrumu slimnīcā jau tagad uzsākta iedzīvotāju vakcinācija pret gripu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" šodien uzsākta iedzīvotāju vakcinācija pret gripu, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas speciāliste Aija Lietiņa.

"Gripa Latvijā izplatās rudens/ziemas periodā, taču vakcināciju nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi, kad gripa jau sākusi izplatīties un ir liels inficēšanās risks. Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas," skaidro "Latvijas Infektoloģijas centra" galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle.

Gripa ir ļoti "lipīga" augšējo elpceļu vīrusinfekcija, kas izpaužas ar pēkšņu slimības sākumu.

"Latvijas Infektoloģijas centra" vakcinācijas kabinetā pieejamā vakcīna izstrādāta pret prognozētajiem sezonālās gripas vīrusu apakštipiem, kas Latvijā cirkulēs šoziem.

Gripa ir ļoti "lipīga" augšējo elpceļu vīrusinfekcija, kas izpaužas ar pēkšņu slimības sākumu, strauju ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, "laušanas sajūtu" kaulos, sausu, mokošu klepu un stiprām galvassāpēm.

Gripas infekcijas avots ir gripas slimnieks. Kad sasirgušais klepo, runā, šķauda, gaisā viņam apkārt izplatās sīki, gripas vīrusus saturoši pilieniņi. Cilvēks inficējas, ieelpojot šos pilieniņus, kā arī, pieskaroties priekšmetiem, uz kuriem tie nosēdušies.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas nodrošina daudzpusīgu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem, kā arī veic zinātniski pētniecisko darbu, attīstīta inovācijas un īsteno pasākumus sabiedrības izglītošanai un veselības veicināšanai. Katru gadu Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori Rīgas Austrumu slimnīcā veselības aprūpes pakalpojumus saņem vairāk nekā 300 000 pacientu. Rīgas Austrumu slimnīcas sastāvā darbojas pieci stacionāri: „Gaiļezers", „Latvijas Onkoloģijas centrs", „Biķernieki", „Latvijas Infektoloģijas centrs" un „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".