Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Zāles pļāvēju norauti pirksti, krūmgrieža amputēta kāja – smagas traumas darbā ar dārza tehniku

© f64

Turpinoties vasarīgajam laikam, ko cilvēki aktīvi izmanto, strādājot dārzā un veicot remonta darbus, strauju darba apjoma pieaugumu ir piedzīvojuši Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mikroķirurgi. Vienas dežūras laikā ķirurģiskā palīdzība pēc dažādām ekstremitāšu traumām ir bijusi nepieciešama 11 pacientiem ierasto trīs četru operāciju vietā.

Mikroķirurgs Jānis Zariņš: „Šāda darba intensitāte nav mūsu ikdiena, turklāt vairāki pacienti tika ievesti smagā stāvoklī. Paralēli šiem slimnīcas uzņemšanā bija vērsušies pacienti, kuru stāvoklis nebija akūts un kuriem savas veselības problēmas primāri būtu jārisina ambulatori, nenoslogojot neatliekamās palīdzības dienestus.”

Raksturojot traumas dr. Zariņš norāda, ka „tās bija gan plēstas, gan grieztas brūces, kā arī mīksto audu un arī ķermeņa daļu amputācijas. Viens bērns bija cietis, plīstot stikla durvīm mājās. Kāds jaunietis darbavietā bija guvis smagu labās rokas traumu ar mīksto audu atrāvumu. Rezultātā vairāku stundu garā operācijā bija jārekonstruē piecas artērijas, jāslēdz mīksto audu defekts un jāveic kaulu fiksācija. Divi vīrieši pie mums tika nogādāti ar norautiem pirkstu galiem - kā ierasts siltajā gada periodā, bieži sastopamies ar neuzmanību strādājot ar zāles pļāvējiem, arī šajā gadījumā. Situāciju sarežģīja apstāklis, ka abiem cietušajiem nebija saglabājušās norautās ķermeņa daļas, līdz ar to bija jāveic komplicēta rekonstrukcija, lai atjaunotu anatomisko pirkstu garumu.” Mikroķirurgu palīdzība bija nepieciešama vēl kādam jaunietim - lūstot krūmgriezēja asmenim, tas praktiski amputēja jaunā vīrieša kāju. To izdevās veiksmīgi replantēt un pēc rehabilitācijas perioda jaunietis, prognozējams, varēs atgriezties pilnvērtīgā dzīvē.

Dr. Zariņš atgādina, ka liela nozīme norauto ķermeņa daļu veiksmīgai piešūšanai, ir pareizai traumētās ekstremitātes saglabāšanai līdz nokļūšanai medicīnas iestādē.

Primāri veicamie pasākumi:


Atrast amputēto ķermeņa daļu;


Ietīt tīrā audumā;


Ielikt hermētiskā konteinerā vai polietilēna maisiņā; to visu ievietot citā konteinerā vai polietilēna maisiņā, kas pildīts ar ūdeni, kurā peld ledus gabaliņi;


Neaizmirst amputēto segmentu paņemt līdzi uz medicīnas iestādi!

Norautā pirksta replantāciju var veikt 10-12 stundu laikā pēc negadījuma, plaukstas - 6 stundu laikā, augšdelma 3- 4 stundu laikā. Ja amputētā ķermeņa daļa tiek pareizi atvēsināta, laiks, pēc kura var veikt replantāciju, gandrīz divkāršojas.

Jāatceras:


Nelikt amputēto segmentu tieši uz ledus! Tādējādi amputētā ķermeņa daļa var apsalt un neatgriezeniski tikt sabojāta;


Nelikt amputēto daļu tieši ūdenī vai jebkādās dezinficējošās vielās (alkohols, jods, briljanta zaļais utml.);


Amputēto ķermeņa daļu nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt!

Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļa Rīgas Austrumu slimnīcā ir valsts nozīmes dienests un vienīgā vieta Latvijā, kurā 24 stundas diennaktī tiek sniegta mikroķirurģiska palīdzība visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī visiem ārvalstniekiem. Slimnīca ir arī stratēģiskās sadarbības partneris NBS un NATO sabiedrotajiem Latvijā, kuri pēc vairākkārtējām kopīgām mācībām ar augstāko atzinību ir novērtējuši slimnīcas darbinieku profesionalitāti krīzes situācijās.