Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Ziedot.lv komentē smagi slimās Sanitas izvēli neveikt operāciju

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Iepriekš ziņojām, ka ar labdarības organizācijas Ziedot.lv starpniecību līdzcilvēku atbalstu meklē 31 gadus vecā Sanita Zute. 10 gadus veca puisēna māte un modele bija izlēmusi dzemdes kakla vēzi censties izārstēt bez skalpeļa iejaukšanās. Tas gan raisījis pārdomas cilvēkos, kuri uzklausījuši Sanitas lūgumu - vai saziedotā naudu netiks iztērēta bezjēdzīgām procedūrām? Piektdien LTV "Rīta Panorāmā" situāciju komentēja Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta.

Rūta Dimanta, komentējot situāciju norāda, ka Vācijas Integratīvās medicīnas onkoloģiskā klīnika, kurā tagad atrodas sieviete, arī ir pierādījumos balstīta, taču papildus izmanto dažādas terapijas. Ziedot.lv vadītāja norāda, ka tieši tādos gadījumos var prasīt ziedojumus, jo, ja pacients vēlas ārstēties uz pilnīgi pētījumos balstītu medicīnu, to būtu jāfinansē valstij.

"Mēs nevaram [nosodīt], ja kāds kādreiz ir kļūdījies savā ārstniecībā un teikt, tagad tev ir jāmirst," saka Dimanta.

"Ja no [valsts] budžeta, tad nē, bet ja mēs kā labdarības organizācija, pasakot godīgi, ka ir tāda izvēle, tad ir izvēle ziedot vai nē. Izskanēja arī daudz pārmetumu, kāpēc viņa agrāk kaut ko nedarīja. Mēs nevaram [nosodīt], ja kāds kādreiz ir kļūdījies savā ārstniecībā un teikt, tagad tev ir jāmirst," saka Dimanta.

Sanita piedalījusies daudzu Latvijā iemīļotu produktu reklāmās, dažās arī kopā ar dēlu. Darba dēļ Sanita daudz laika pavadījusi ārpus Latvijas. Sievietei veselības problēmas parādījās 2016. gadā, kuras sākumā saistīja ar darba slodzi. Taču pavisam drīz jau tika uzzināts patiesais sliktās pašsajūtas cēlonis - dzemdes kakla vēzis. Tika nozīmēta operācija, taču Sanita meklēja alternatīvas iespējas ārvalstu klīnikās. Viņa ārstējās ar saudzējošām metodēm, lai maksimāli attālinātu un varbūt pat izvairītos no operācijas.

Šovasar Sanita devās uz klīniku Londonā. Viņas veselības stāvoklis ir strauji pasliktinājies, viņa cieš stipras sāpes, strauji zaudējusi svaru, kas arī ierobežo šobrīd iespējamās ārstniecības iespējas.V ācijas klīnikā Sanitas svars no 35 kilogramiem ir pieaudzis līdz 38.

Šobrīd Vācijas Integratīvās medicīnas onkoloģiskā klīnika piedāvā Sanitai saudzējošu, organisma pašatveseļošanās spēkus stiprinošu terapiju kopā ar ķīmijterapiju. 41 dienas kurss izmaksā 25 575 eiro.

Portāls "Kas Jauns" ziņo, ka Sanita ir piekritusi operācijai. Vācijā klīnikā tagad notiek procedūras, lai sievietes organismu atjaunot tiktāl, lai tas spētu pārciest tradicionālu operāciju un tai sekojošu ķīmijterapiju un starošanu.

Sanitai var palīdzēt ar ziedojumiem šeit!