Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Baha ziedu terapija palīdz sevi iepazīt un izprast

CIGORIŅŠ grib tikt pamanīts un atzinīgi novērtēts. Šo augu bieži redz ceļu un pat pilsētas ielu malās © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Pirmais solis ceļā uz labāku veselību un dzīves kvalitāti, lai gan ne vienmēr to apzināmies, ir iedziļināšanās sevī – kā es jūtos, ko domāju, ko daru. Mūsu steidzīgajā laikmetā tas reizēm ir grūti, un tad talkā var nākt Baha ziedu terapija, kas Latvijā pazīstama nu jau desmit gadu. Par cilvēku augošo interesi un izpratni liecina kaut vai fakts, ka internetā vairs nemeklē Baha «ziedes», bet tieši Baha ziedus, ziedu esences, ziedu terapiju.

Cilvēki, uzzinot par kādu terapijas metodi, parasti jautā - vai es to drīkstu lietot, vai nebūs nekādu blakusparādību? «Šī ir dabiska un nekaitīga metode,» saka Laura Tidriķe, Baha ziedu terapijas praktiķe, SIA Ziedu enerģija vadītāja, filoloģijas doktore un pedagoģijas maģistre.

AUGI STĀSTA. «Skatoties augos, var daudz uzzināt arī par cilvēku, kuram šis augs var palīdzēt,» saka Baha ziedu terapijas praktiķe Laura Tidriķe. Daudzi no terapijā izmantotajiem augiem tagad redzami arī dārzā, kur Laura vada nodarbības interesentiem. Viņai bieži nācies novērot, ka, uzlūkojot augu, cilvēki spēj uztvert tā raksturu, pat nezinādami nosaukumu / Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Viņai pašai izmēģināt Baha ziedu esences emocionālā stāvokļa korekcijai savulaik ieteica homeopāte. Pārliecinājusies, ka šie līdzekļi iedarbojas, Laura sāka par tiem interesēties nopietnāk un saprata, ka šī dziedināšanas sistēma, ko izveidojis angļu ārsts, imunologs un bakteriologs Edvards Bahs, ir tik vienkārša, ka ikviens var to apgūt un lietot. Tā radās doma iztulkot latviski grāmatu par Baha ziediem, bet atturēja tas, ka šie līdzekļi Latvijā īsti nebija pieejami, tāpēc Laura uzsāka sadarbību ar ražotājiem ārzemēs, apguva jaunas zināšanas un tagad praktizē Baha ziedu terapiju sev un citiem, kā arī vada seminārus un kursus.

Būdams talantīgs ārsts ar izcilām novērošanas spējām, Eduards Bahs (1886-1936) secināja, ka slimības izraisa dažādi psiholoģiskie stāvokļi, turklāt slimību ir tūkstošiem, bet psiholoģiskie stāvokļi, kas tās izraisa - tikai 38. Katrs no Baha ziediem palīdz pārvarēt noteiktu negatīvu emocionālu stāvokli - pārvērst negatīvās emocijas pozitīvās, piemēram, nedrošību drosmē, iekšēju paniku iekšējā līdzsvarā, šaubas noteiktībā utt. Dzīvojot saskaņā ar sevi, arī slimības turas pa gabalu. «Tas, kurš saprot cilvēka dabu, pēc Baha sniegtajiem īsajiem aprakstiem ļoti precīzi var saprast, kuri ziedi ir nepieciešami,» saka Laura.

SERMULĪTE. Vienīgais ūdensaugs Baha ziedu terapijā. Maijā un jūnijā tas parādās virspusē, uzzied un atkal pazūd. Un cilvēkiem tieši tāds pats raksturs - viņiem patīk dzīvot savā dīķī, klusumā, lai citi netraucē, nepatīk nelūgti apmeklētāji. Par viņiem parasti saka - pašpietiekami, tā ir laba īpašība, bet ne līdz galam, jo mums ir vajadzīga enerģijas apmaiņa ar citiem. Tie parasti ir ļoti gudri cilvēki, taču nespēj komunicēt, jūtas slikti ballēs, neprot saviesīgi tērzēt. Sermulīte palīdz izjust vienotību ar citiem / Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Baha ziedu līdzekļi satur nevis augu fiziskās vielas, bet gan augu informāciju, kas, izmantojot īpašas metodes, tiek ekstrahēta avota ūdenī un pēc tam konservēta. Tradicionāli par konservantu izmanto brendiju, jo Bahs uzskatīja, ka tas ir dabiskāks konservants par spirtu, ko lieto medicīnā. No koncentrāta uz glāzi ūdens jāpievieno tikai divi pilieni esences. Bet tiem, kuri kategoriski iebilst pat pret tik niecīgu alkohola daudzumu, ir iespēja iegādāties šo produktu cukura graudiņu formā. Visā pasaulē vispopulārākā ir paša Baha izveidotā piecu ziedu kombinācija, ko viņš nosauca par Rescue - glābēju, jo šis līdzeklis kalpo emocionālā līdzsvara atgūšanai pēc nepatīkamiem notikumiem un ārkārtas situācijām, piemēram, ja iedzeļ lapsene, bērns nobijies no suņa vai sasities rotaļlaukumā. Tagad tiek ražots arī piecu ziedu krēms, kuru, kā atzīst Laura, var lietot bez speciālas iedziļināšanās savās izjūtās: galvassāpju gadījumā to iemasē deniņos, ja sākas iesnas - uzziež uz deguna, ja iesāpas kakls - uz kakla utt.

CERATOSTIGMA. «Bahs pamanīja šo augu, kas no Tibetas ar sēklām bija atceļojis uz Angliju. Būdams patriots, viņš gribēja, lai terapijā būtu savas zemes augi, bet neko līdzīgu ceratostigmai neatrada,» komentē Laura. «Cilvēki, kuriem nepieciešama ceratostigma, tā arī jūtas - kā svešzemnieki, kuri nezina, kā pareizi rīkoties, kā orientēties, kā gatavot ēst, vienmēr meklē padomus; sajūta ir kā augam, kurš iestādīts svešā vietā. Ceratostigma palīdz uzticēties savai gudrībai, stiprina intuīciju» / Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

«Anglijā Baha ziedus papildus citiem līdzekļiem izmanto daudzi ārsti, bet ikviens interesents var apmeklēt pašattīstības kursu, kā arī pats izlasīt kādu grāmatu par šo metodi, sākt dziedināt sevi un tuvākos cilvēkus. Priecājos, ka arī pie mums nāk cilvēki, kuri grib mācīties un palīdzēt citiem, izmantojot dabiskus līdzekļus,» atzīst Laura. «Mums ir gan tematiskie semināri, gan sešu dienu kurss, kur mācām šo terapiju, gan arī speciālas mācības tiem, kuri grib šajā jomā darboties profesionāli - to veidojam kopā ar citiem speciālistiem. Es uzskatu, ka nepietiek vienkārši iegādāties komplektu ar Baha ziedu esencēm un grāmatu, lai sniegtu kvalitatīvu profesionālu palīdzību otram. Medicīnas iestādes labprāt piesaista cilvēkus, kuri ir beiguši šo profesionālo kursu. Kursus apmeklē dažnedažādu profesiju pārstāvji - ārsti, psihologi, psihoterapeiti, arī grāmatveži, jogas speciālisti, mājsaimnieces, jaunās māmiņas.»

Cilvēkam, kurš nesekmīgi cīnās ar bērna, dzīvesbiedra vai cita tuvinieka problēmām, rodas doma: varbūt var, viņiem nezinot, ziedu esences pievienot dzērienam? «Sens angļu sakāmvārds vēsta: var zirgu aizvest pie ūdens, bet nevar piespiest viņu dzert. Baham bija ļoti svarīgi, lai cilvēks pats gribētu mainīties un apzinātos savu problēmu. Viņš cilvēkus mudina iedziļināties savās emocijās un papētīt, kā tās saistītas ar slimībām, piemēram: kad jūtu nogurumu, slimība ir klāt,» skaidro Laura. «Tā kā Bahs bija ārsts, viņš ārstēja tieši slimības. Tagad metode vairāk kalpo profilaksei un ir vērsta uz negatīvo emocionālo stāvokļu novēršanu. Baha ziedi palīdz attīstīt novērošanas spējas, kas ļauj labāk iepazīt gan sevi, gan tuvos cilvēkus un līdz ar to arī labāk zināt, ko darīt tālāk.

LAPEGLE. Skujas mīkstas, apakšējie zari līkst uz leju, bet stumbrs ir taisns, un tajā ļoti liels spēks iekšā. Lapegles tipa cilvēkiem raksturīga pozīcija: es nevaru, ko tad es, citi gudrāki, nezin, ko viņi par mani domā, noteikti - neko labu. Tāds domāšanas stils veidojas bērnībā, kad skolā bērns tiek vērtēts un salīdzināts ar citiem, tālāk to pārņem pieaugušais un, tiklīdz jāuzņemas kas jauns, domā - nu, nē, es to nevaru. Lapegles esence palīdz atraisīt un stiprināt pārliecību - es varu, es mēģināšu vēlreiz, es gūšu jaunu pieredzi, un citiem gar to nav daļas / Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Nupat esam pabeiguši pētījumu, kurā piedalījās gan tie, kuri jau bija lietojuši Baha ziedus, gan tie, kuri nebija. Daļa saņēma ziedu esences, daļa - placebo. Respondenti, kuri iepriekš bija lietojuši Baha ziedu līdzekļus, teica: es zinu, kā tie iedarbojas, un tāpēc zinu, ka tagad man dod placebo.»

***

38 Baha ziedu esences

• Agrimony (parastais ancītis) - nemierīgiem un nervoziem cilvēkiem, kuri slēpj savas rūpes un dvēseles ciešanas aiz jautru cilvēku maskas, meklē uzbudinājumu.

• Aspen (parastā apse) - palīdz tikt galā ar psiholoģiskām bailēm, kurām nav objektīva izskaidrojuma, pret pēkšņām sliktām nojautām un bailēm no neredzamiem spēkiem.

• Beech (parastais dižskābardis) - kritiskiem, neapmierinātiem, netolerantiem, viegli aizkaitināmiem cilvēkiem, kuri vienmēr atrod negatīvo, nepazīst līdzjūtību.

• Centaury (čemuru augustiņš) - viegli ietekmējamiem cilvēkiem ar vāju gribasspēku, kam patīk izpatikt citiem, pieslieties stiprākai personībai, kas viņus ļaunprātīgi izmanto.

• Cerato (vilmota ceratostigma) - tiem, kas šaubās par savām spējām, neuzticas sev, atdarina citus; kam trūkst gribasspēka un drosmes turēties pie savas pārliecības.

• Cherry Plum (Kaukāza plūme) - palīdz pārvarēt uzmācīgas bailes un domas; pret izmisumu, bailēm sajukt prātā, zaudēt kontroli un izdarīt pašnāvību.

• Chestnut Bud (parastās zirgkastaņas pumpurs) - tiem, kuri nemācās no pieredzes, arvien pieļauj vienas un tās pašas kļūdas, ir nepacietīgi, nespēj būt šeit un tagad.

• Chicory (parastais cigoriņš) - cilvēkiem, kas spējīgi uz patiesu mīlestību, taču negatīvā stāvoklī kļūst īpašnieciski, vēlas ietekmēt savus mīļos un vadīt viņu aktivitātes.

• Clematis (baltais mežvītenis) - sapņotājiem un aizmāršām ar zemām koncentrēšanās spējām, kam maz rūp tagadne, bet kas vienmēr nogrimuši domās un fantāziju pasaulē.

• Crab Apple (mežābele) - līdzeklis tiem, kuri kaut kādā veidā jūtas fiziski vai garīgi netīri, aptraipīti. Noder visos gadījumos, kad cietējs izjūt sevī kaut ko pretīgu.

• Elm (Anglijas goba) - tiem, kas ir ļoti spējīgi un kam bieži jāuzņemas liela atbildība, bet laiku pa laikam šķiet, ka nespēs tikt galā ar uzticēto, tāpēc jūt nemieru un cieš.

• Gentian (rūgtā drudzenīte) - tiem, kas ātri zaudē drosmi un kļūst depresīvi, kam nepieciešams pārvarēt šaubas, melanholiju, skepsi, vilšanos, pesimismu.

• Gorse (Eiropas ulekss) - dziedina iekšējo gribu, palīdz pret izmisumu, lielu bezcerību, kad zudusi vēlēšanās mainīt apstākļus, liekas, ka nekas vairs nepalīdzēs.

• Heather (parastais virsis) - tiem, kas pārāk izsalkuši pēc citu uzmanības, savas problēmas pārrunā ar ikvienu, nespēj būt vieni, meklē līdzjūtību un pārtiek no citu enerģijas.

• Holly (adatlapu ilekss) - palīdz pārvarēt ļoti negatīvus stāvokļus: dusmas, greizsirdību, skaudību, aizdomas, atriebību, naidu, nicinājumu, īgnumu, niknumu, egoismu u.c.

• Honeysuckle (parastais vīteņsausserdis) - palīdz novērst nostalģiju un ilgas pēc mājām; noder tiem, kuri vairāk dzīvo atmiņās un vēlas aizbēgt no tagadnes.

• Hornbeam (parastais skābardis) - pārejoša garīga un fiziska noguruma gadījumā, kad enerģijas trūkuma dēļ zūd interese, rodas apnicība, garlaicība.

• Impatiens (puķu sprigane) - palīdz nepacietīgajiem, kas necieš ierobežojumus, visās lietās mīl steigu, ir ātri aizkaitināmi, kritizē citu kļūmes; ar tieksmi uz negadījumiem.

• Larch (Eiropas lapegle) - tiem, kam trūkst pašpaļāvības, šķiet, ka nekas neizdosies un tāpēc nav ko pūlēties, tiem, kas svārstās, vilcinās un cieš no mazvērtības.

• Mimulus (lāsainā pērtiķmutīte) - palīdz pārvarēt konkrētas un specifiskas bailes: no dzīvniekiem, augstuma, sāpēm, negadījumiem, ūdens, tumsas, slimības, nāves.

• Mustard (tīruma sinepes) - palīdz pārvarēt nomāktību, dziļas bēdas, melanholiju un depresiju, pret smagu grūtsirdību bez iemesla.

• Oak (parastais ozols) - pret spēku izsīkumu stipriem, uzticamiem, pacietīgiem un apzinīgiem cilvēkiem, kuri nežēlodamies uzņemas lielu nastu un nepadodas.

• Olive (Eiropas olīvkoks) - tiem, kas cieš no pilnīga garīga un fiziska noguruma, pēc ilgas slimības, slimnieka aprūpēšanas, smagiem pārbaudījumiem, pārslodzes darbā.

• Pine (parastā priede) - palīdz tikt galā ar pašpārmetumiem un vainas izjūtu, neapmierinātību, pārlieku paškritiskumu, apzinīgumu un pieticību.

• Red Chestnut (sārtā zirgkastaņa) - tiem, kuri pārāk bažījas par citiem, sagaida sliktāko, saasināti pārdzīvo pasaules problēmas un savas bailes pārnes uz citiem.

• Rock Rose (naudiņu saulrozīte) - palīdz ārkārtas situācijās, pēkšņas slimības vai nelaimes gadījumos, izjūtot galējas bailes, teroru, paniku, histēriju, nāves bailes, šausmas.

• Rock Water (dziedinošu avotu ūdens) - stingrajiem, kuri noliedz sevi, apspiež savas vajadzības, seko teorijām un turas pie nelokāmas pārliecības par to, kas ir «pareizi».

• Scleranthus (vasaras žultszālīte) - tiem, kas nespēj pieņemt lēmumus, izdarīt izvēli, koncentrēties; netiek galā ar enerģijas un garastāvokļa svārstībām.

• Star of Bethlehem (čemuru baltstarīte) -

pret šoku, bēdām, ciešanām; tiem, kam vajadzīgs mierinājums un atbalsts; saņemot sliktas ziņas, pārdzīvojot negadījumus vai izbailes.

• Sweet Chestnut (ēdamā kastaņa) - ārkārtīgi lielu dvēseles moku un izmisuma gadījumā, kad šķiet, ka sasniegta izturības galējā robeža un pasaulē valda iznīcība.

• Vervain (ārstniecības verbena) - enerģiskiem, ar gribasspēku apveltītiem, taču valdonīgiem, saspringtiem cilvēkiem, kas mīl strīdēties, uzspiest savus uzskatus.

• Vine (īstais vīnkoks) - tiem, kas ir spējīgi un pašpārliecināti, bet sliecas ļaunprātīgi izmantot savu autoritāti, lai iegūtu varu un ietekmētu citus.

• Walnut (īstais riekstkoks) - tiem, kam nepieciešama aizsardzība pret ārējo ietekmi; ja lielas pārmaiņas dzīvi satricina pašos pamatos - zobu nākšana, pubertāte, skolas gaitu vai darba uzsākšana u.c. Palīdz atbrīvoties no vecā un ieviest jauno.

• Water Violet (purva sermulīte) - tiem, kam patīk būt vieniem, noslēgties sevī, savas rūpes un raizes paturēt pie sevis, ciešot no fiziska stīvuma un sasprindzinājuma.

• White Chestnut (parastā zirgkastaņa) - palīdz tikt galā ar domām, kas nemitīgi riņķo galvā un neļauj prātam atpūsties, noder iekšēju pretrunu un sevis tirdīšanas gadījumā.

• Wild Oat (zarainā lāčauza) - palīdz pārvarēt nedrošību attiecībā uz profesijas izvēli, atrast īsto aicinājumu, noderīga cilvēkiem ar neskaidrām un nerealizētām ambīcijām.

• Wild Rose (suņu roze) - lai tiktu galā ar rezignācijas, apātiju un nolemtības izjūtu. Tiem, kuri vairs nepiepūlas un ļauj, lai dzīves straume viņus nes.

• Willow (baltais vītols) - cilvēkiem, kuri uz katru mazāko pretestību reaģē ar sarūgtinājumu un aizvainojumu, uzveļ vainu citiem, pārāk žēlo un attaisno sevi.

Avots: Dž. Barnards. Ceļvedis Baha ziedu terapijā.