Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Bērnu slimnīca saņem vērtīgu dāvinājumu

DĀVANA. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca iepazīstina ar jauno mūsdienu aparatūru, kas ļaus būtiski uzlabot izmeklējumu kvalitāti. Viens no tiem ir jaunākās paaudzes ehokardiogrāfs, ar ko pārbauda bērnu sirds darbību © F64

Bērnu slimnīca saņēmusi dāvanā jaunu medicīnas aprīkojumu – jaunākās paaudzes ehokardiogrāfu un viedo parenterālās barošanas maisītāju, kas aizstās māsu fiziski grūto darbu.

Šīs iekārtas slimnīca ir saņēmusi dāvinājumā no Rietumu bankas Labdarības fonda un Pētera Avena labdarības fonda Paaudze. Bērnu slimnīcā norāda, ka dāvinājums nācis īstajā brīdī, jo jaunais ehokardiogrāfs aizstās līdzšinējo nolietoto, tehnoloģiski novecojušo ierīci un bērni saņems augstas kvalitātes mūsdienīgu izmeklējumu. Bērnu slimnīcas Kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Valts Ozoliņš norāda, ka Latvijā aptuveni viens procents bērnu piedzimst ar sirdskaiti. «Iedzimtas sirdskaites ir viens no galvenajiem bērnu mirstības cēloņiem. Kvalitatīva ehokardiogrāfijas izmeklējuma veikšana jau grūtniecības laikā ļauj izvēlēties piemērotāko terapiju un aprūpi bērniem ar iedzimtām sirdskaitēm, tādēļ abu fondu dāvinājums ir tik nozīmīgs un ļaus sirds izmeklējumus Bērnu slimnīcā veikt ļoti augstā līmenī,» saka V. Ozoliņš. Bērnu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur tiek ārstēti bērni ar iedzimtām sirdskaitēm. Gada laikā Bērnu slimnīcas kardiologi veic aptuveni 6000 ehokardiogrāfijas izmeklējumus. Jaunā ehokardiogrāfa izmaksas ir 124 995 eiro.

Otra ierīce, kas uzreiz pēc tās uzstādīšanas Bērnu slimnīcā kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām atbalsta iekārtām māsu darbā, kā arī atvieglo pacientu un viņu vecāku ikdienu, ir dāvinātais parenterālās barošanas maisītājs. Mājas parenterālās barošanas programmas ietvaros ir iespēja veikt pacientu barošanu arī mājas apstākļos. Pašlaik maisījumi tiek sagatavoti aseptiskā telpā, ļoti sterilos apstākļos, tie ir derīgi līdz pat trim dienām, un vecākiem vairs nav nepieciešams katru dienu doties uz slimnīcu, lai saņemtu maisījumus. «Lai gan šie maisījumi ik dienu ir nepieciešami aptuveni 25 bērniem, kas varbūt nav liels pacientu skaits, tomēr to līdzšinējā pagatavošana bija fiziski ietilpīgs un grūts process,» paskaidro Bērnu slimnīcas aptiekas vadītāja Sandra Skutele. Lai pagatavotu ar rokām parenterālo maisījumu, kā tas bija līdz šim, māsām nācās pārnest vielas ar šļircēm no flakoniem uz infūziju maisiem vairāku stundu garumā, pēc tam māsās bieži sūdzējās par pirkstu stīvumu, locītavu un muguras sāpēm. Tagad smagāko darbu paveic jaunā ierīce, pagatavotājam un asistentam vajag tikai rūpīgi sagatavot visas nepieciešamās izejvielas un materiālus. Jau veikti nepieciešamie iestatījumi un sagatavošanas darbi, viena maisa pagatavošana aizņem tikai 15 minūtes, kas ir četras reizes ātrāk, nekā to darot ar rokām. Parenterālās barošanas maisītāja izmaksas ir 65 019 eiro.