Lolita Neimane par uzturu: Daudzi cilvēki tiek maldināti

© F64

Diētas ārste un Rīgas Stradiņa universitates Sporta un uztura katedras lektore Lolita Neimane teic, ka uzturzinātnē tagad pastāv tik daudz dažādu viedokļu, kas ne vienmēr ir balstīti zinātniskos pierādījumos, un daudzi cilvēki tiek maldināti.

Daudzi tic mistiskajai produktu nesaderībai, piemēram, kartupelis kopā ar gaļu esot briesmas! Daudzi tiek maldināti ar produktu nesaderības analīzēm. (..)Tā cilvēkiem tiek jaukts prāts: "Lūk, visa vaina tur, ka tu nevrai ēst banānus, olas un kviešus!"

Runājot par jaunākajiem atklājumiem uzturzinātnē, Neimane žurnālā "Ieva" min piemēru par to, ka vairs netiek nososdīti piena tauki.

Viņa atklāj, ka ir mainījušies uzskati par to, kuri tad ir vissliktākie tauki. Un par vissliktākajām atzītas transtaukskābes, kas pamatā rodas rūpnieciski pārstrādātajos produktos, cepot augstā temperatūrā - pirmām kārtām jau fast food.

Neimane saka, ka astoņdesmito gadu vidū, kas viņa sāka strādāt par ārsti, viss bija vienkāršāk, jo bija skaidrs, kas ir veselīgs uzturs, un cilvēki to pieņēma.

"Tagad pastāv tik daudz dažādu viedokļu, kas ne vienmēr balstīti zinātniskajos pierādījumos. Daudzi tic mistiskajai produktu nesaderībai, piemēram, kartupelis kopā ar gaļu esot briesmas! Daudzi tiek maldināti ar produktu nesaderības analīzēm. (..)Tā cilvēkiem tiek jaukts prāts: "Lūk, visa vaina tur, ka tu nevrai ēst banānus, olas un kviešus!"" saka Neimane.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.