Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Īpaša kontracepcija smēķētājām

© Pexels

Estrogēns ir viens no hormoniem kombinētās hormonālās kontracepcijas līdzekļu sastāvā, un tas nav piemērots smēķējošām sievietēm. Kāpēc? Jo tas var veicināt dažādas veselības problēmas, tāpēc, izvēloties kontracepciju, sievietei bez kautrēšanās vajadzētu pateikt savam ginekologam, ka viņa smēķē.

Neder estrogēns

Gan hormonālā kontracepcijas riņķīša, gan divu hormonu kontracepcijas tablešu, gan kontracepcijas plākstera sastāvā ir divu veidu hormoni - estrogēns un progestīns. Savukārt speciāli smēķējošām sievietēm radītajās kontracepcijas tabletēs, injekcijās un implantos ir iekļauts tikai viens hormons - progestīns, kas nenodara kaitējumu smēķētājas veselībai.

Lietojot kombinēto hormonālo kontracepciju, smēķējoša sieviete pakļauj sevi riskam iedzīvoties asinsvadu sieniņu bojājumos, piemēram, var veidoties trombi. Tāpat smēķēšanas un divu hormonu kontracepcijas kombinācija palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, jo vielas cigarešu dūmos un estrogēns ietekmē asinsvadu sieniņas, palielinot iespēju iegūt ar sirdi un asinsvadiem saistītas nepatīkamas slimības. Īpaši, ja sievietei ir varikozas vēnas, - smēķējot un lietojot kontracepciju, kura sastāvā ir estrogēns, līdz pat desmit reizēm palielinās vēnu trombozes risks, kas savukārt var novest līdz miokarda infarktam vai insultam. Vēl lielāka iespēja iedzīvoties nepatīkamās veselības problēmās, ja tiek smēķēts un lietota divu hormonu kontracepcija, ir sievietēm pēc 35 gadu vecuma.

Speciālisti norāda - ja tiek izsmēķēta vairāk nekā viena paciņa cigarešu dienā, sasniedzot 35 gadu vecumu, sievietei vairs vispār nevajadzētu lietot kombinēto hormonālo kontracepciju, lai nepakļautu sevi trombu embolijas riskam un ar to saistītajām sekām.

Derēs progestīns

Progestīns sabiezina dzemdes kakla gļotas, tādēļ spermatozoīdiem ir krietni grūtāk nokļūt dzemdē, un tiek apturēta dzemdes gļotādas proliferācija (jaunu šūnu veidošanās). Tāpat šis hormons kavē olšūnu nobriešanu un nomāc ovulāciju.

Vai tas ir efektīvi? Progestīna kontracepcija ir tikpat droša kā līdzekļi, kuru sastāvā ir divi hormoni. Piemēram, arī progestīna tabletes ir jālieto tāpat - katru dienu bez pārtraukuma dzerot pa vienai tabletei vienā un tajā pašā laikā, pieļaujot ne vairāk kā trīs stundu novirzi. Ja viss tiek darīts pareizi, proti, katru dienu tiek dzerta viena tablete vienā un tajā pašā laikā, klīniskajos pētījumos pierādītā efektivitāte ir 98 %.

Ir pieejami kontracepcijas līdzekļi, kas satur tikai progestīnu, tā piemēram, progestīna tabletes, progestīna injekcijas un implanti.

Progestīns arī citos gadījumos

Viena hormona kontracepcija būs piemērota izvēle arī tām sievietēm, kuras kādu iemeslu dēļ nevar lietot kombinēto hormonālo kontracepciju, turklāt to kā izsargāšanās metodi no nevēlamas grūtniecības var lietot arī jaunās māmiņas bērna barošanas laikā un gados vecākas dāmas.

Tāpat progestīna kontracepcija ieteicama, ja ir novērots, ka kombinētā hormonālā kontracepcija iespaido dzimumtieksmi, ja ir cukura diabēts, sirds slimības, augsts asinsspiediens, migrēna, sāpes un stipra asiņošana menstruāciju laikā vai problēmas ar asins sarecēšanu.