Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Speciālists: Marihuānas produktu legalizēšana medicīnas vajadzībām ir atbalstāma

© Sipa USA/Scanpix

Latvijas Sāpju izpētes biedrība atbalsta kanabioīdu jeb marihuānas produktu legalizēšanu medicīniskām vajadzībām, sacīja biedrības valdes priekšsēdētājs, algologs jeb sāpju ārsts Mihails Ārons.

Viņš uzvēra, ka Sāpju izpētes biedrība atbalsta kanabioīdu izmantošanu medicīnā, nevis marihuānas pīpēšanu, par kuru biedrības attieksme ir noraidoša.

Ārons uzskata, ka nākotnē kanobioīdu izmantošana būs populāra, jo šie produkti ir efektīvi hronisku sāpju gadījumos, īpaši onkoloģisku un neiropātisku sāpju ārstēšanā.

Pēc algologa paustā, kanabioīdi ir ļoti dažādi, tostarp ir kanabioīds, kas dod mazāk eiforijas sajūtas, bet vairāk palīdz sāpju remdēšanai. Tieši šis kanabioīdu veids, pēc biedrības domām, varētu būt ļoti vērtīgs medicīnā.

Kā ziņots, Saeima 2015.gadā noraidīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar ierosinājumu par marihuānas dekriminalizāciju. Par šī ierosinājuma noraidīšanu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti.

Tomēr Latvijas politiķu vidū diskusijas par šo jautājumu atkal atsākušās, pēc tam, kad šogad jūlija nogalē Gruzijas Konstitucionālā tiesa lēma par labu marihuānas lietošanas legalizācijai.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka Latvijas sabiedrība nav gatava marihuānas legalizēšanai medicīnas vajadzībām, jo, lai runātu par marihuānas legalizēšanu, "jābūt ļoti skaidrām sabiedrības brieduma pazīmēm", taču šobrīd ministre legalizēšanu nevarot atbalstīt.

Ministre atzina, ka ir pierādījumi, kas apstiprina marihuānas izmantošanas lietderību dažādu diagnožu ārstniecībā, tomēr viņa uzskata, ka Latvijas sabiedrība šādam solim nav gatava.

Arī Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis, paužot personīgo viedokli, aģentūrai LETA teica, ka marihuāna medicīnā var būt noderīga, tomēr, viņaprāt, lai to legalizētu ārstnieciskām vajadzībām, Latvijas sabiedrībai vēl "nedaudz jāpaaugas". "Latvija pagaidām nav sasniegusi nepieciešamo līmeni, lai varētu legalizēt marihuānu medicīniskām vajadzībām," uzskata onkologs.

Savukārt Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka Latvijā ir iespējama diskusija par marihuānas lietošanas legalizāciju medicīniskām vajadzībām, taču patlaban ministrija nekādas likumdošanas iniciatīvas par šo jautājumu nav plānojusi, aģentūrai LETA atzina IeM.

Tikmēr ZZS valdes loceklis, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, paužot personīgo viedokli, aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizēšanu medicīniskām vajadzībām, bet par to vēl nepieciešamas profesionāļu debates un diskusijas sabiedrībā. Tāpat nepieciešama diskusija par marihuānas vispārīgas lietošanas dekriminalizāciju, izvērtējot šāda soļa plusus un mīnusus, uzskata Tavars.

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, valdes loceklis Augusts Brigmanis aģentūrai LETA teica, ka neatbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizāciju medicīniskos nolūkos. Vienlaikus viņš atzina, ka diskusija par to varētu būt, ja ārstu vairākums nāktu ar attiecīgu iniciatīvu. Politiķis arī pauda pārliecību, ka līdzīga pozīcija ir ZZS valdes vairākumam.