Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Onkologs: Latvijai līdz marihuānas legalizēšanai vēl "jāpaaugas"

© f64

Marihuāna medicīnā var būt noderīga, tomēr, lai to legalizētu ārstnieciskām vajadzībām, Latvijas sabiedrībai vēl "nedaudz jāpaaugas", paužot personīgo viedokli, norādīja Latvijas onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis.

Viņš skaidroja, ka komunikācijā ar kolēģiem no Amerikas, kuri nodarbojas ar onkoloģisko pacientu ārstēšanu, nācies secināt, ka viņu pieredze ar "šī dabas produkta" pielietošanu, ārstējot pacientus pēdējās slimības stadijās ar izteiktiem sāpju sindromiem, ir ļoti laba.

Pēc Eglīša paustā, viņa amerikāņu kolēģi norādījuši, ka marihuānas efekts ir labs, turklāt tās pielietošanas iespējas esot plašas, piemēram, tā varētu būt pielietojama depresijas ārstēšanā. Vienlaikus marihuānas gadījumā jārunā par lietošanas apmēriem, daudzumu, biežumu, pierašanas faktoriem un citiem jautājumiem.

"Marihuāna varētu būt labāka nekā alkohols, kas mūsu sabiedrībā ir populārs produkts," domā onkologs.

Vienlaikus Eglītis norādīja, ka pamatjautājums marihuānas legalizēšanai ārstnieciskām vajadzībām Latvijā tomēr esot sabiedrības izglītības un attīstības līmenis. "Latvija pagaidām nav sasniegusi nepieciešamo līmeni, lai varētu legalizēt marihuānu medicīniskām vajadzībām," uzskata onkologs.

Vaicāts, vai onkologa viedoklis ir līdzīgs veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) nostājai, Eglītis uzsvēra, ka viņa nostāja esot "nedaudz liberālāka", tomēr viņš piekrīt, ka Latvijas sabiedrībai vēl "nedaudz jāpaaugas".

Kā ziņots, Saeima 2015.gadā noraidīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar ierosinājumu par marihuānas dekriminalizāciju. Par šī ierosinājuma noraidīšanu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti.

Tomēr Latvijas politiķu vidū diskusijas par šo jautājumu atkal atsākušās, pēc tam, kad šogad jūlija nogalē Gruzijas Konstitucionālā tiesa lēma par labu marihuānas lietošanas legalizācijai.

Veselības ministre Čakša aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka Latvijas sabiedrība nav gatava marihuānas legalizēšanai medicīnas vajadzībām, jo, lai runātu par marihuānas legalizēšanu, "jābūt ļoti skaidrām sabiedrības brieduma pazīmēm", taču šobrīd ministre legalizēšanu nevarot atbalstīt.

Ministre atzina, ka ir pierādījumi, kas apstiprina marihuānas izmantošanas lietderību dažādu diagnožu ārstniecībā, tomēr viņa uzskata, ka Latvijas sabiedrība šādam solim nav gatava.

Savukārt Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka Latvijā ir iespējama diskusija par marihuānas lietošanas legalizāciju medicīniskām vajadzībām, taču patlaban ministrija nekādas likumdošanas iniciatīvas par šo jautājumu nav plānojusi, aģentūrai LETA atzina IeM.

Tikmēr ZZS valdes loceklis, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizēšanu medicīniskām vajadzībām. Paužot personīgo viedokli, viņš teica, ka par šo jautājumu gan vēl ir nepieciešamas profesionāļu debates un diskusijas sabiedrībā. Tāpat nepieciešama diskusija par marihuānas vispārīgas lietošanas dekriminalizāciju, izvērtējot šāda soļa plusus un mīnusus, uzskata Tavars.

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, valdes loceklis Augusts Brigmanis neatbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizāciju medicīniskos nolūkos. Viņa ieskatā, tas ir nevis politiķu, bet ārstu jomas jautājums.

ZZS līderis aģentūrai LETA skaidroja, ka marihuānu uzskata par narkotiku. Viņš atzina, ka diskusija jautājumā par to izmantošanas legalizēšanu medicīniskiem nolūkiem varētu būt, ja ārstu vairākums nāktu ar attiecīgu iniciatīvu.

Politiķis pauda pārliecību, ka līdzīga pozīcija ir ZZS valdes vairākumam.