Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Solāriju fanei – 86 ādas vēža operācijas

© twitter

Dermatologu un onkologu brīdinājumi par to, cik bīstami ir aizrauties ar solāriju apmeklēšanu, nav pārspīlēti.

Par to liecina kādas 42 gadus vecas amerikānietes pieredze, kura pārcietusi daudzas melanomas operācijas - tā izklāstīta Today. Jau tīņu gados meitene jutusi nepatiku pret bālu ādas krāsu, vasarraibumiem un rudiem matiem. Viņa nodarbojusies ar basketbolu, spēles laukumā tikusi bieži filmēta un fotografēta, un iedegums piešķīris lielāku pārliecību par sevi, tāpēc regulāri apmeklējusi solāriju. Iestājoties pastāvīgā darbā par basketbola treneri, sieviete saņēmusi arī veselības apdrošināšanas polisi, un māte pierunājusi veikt vispārēju pārbaudi.

Tās ietvaros dermatologs diagnosticējis melanomu uz kājas. Nedēļām ilgi paciente ignorējusi mediķu zvanus ar aicinājumu nākt ārstēties. Beidzot tomēr devusies uz slimnīcu, kur viņai veiktas operācijas uz augšstilba un apakšstilba.

Slimnīcu atstājusi uz kruķiem, nobijusies, bet jau pēc dažiem mēnešiem atsākusi iet uz solārijiem. Gadu pēc pirmās operācijas bijusi vajadzīga nākamā, šoreiz - uz sejas, atstājot pamatīgu rētu.

Sieviete beigusi apmeklēt solārijus, bet kaitējums ādai jau bijis nodarīts, un turpmāk melanomas operācijas dažādās ķermeņa daļās sekojušas cita citai. Pārciestas jau 86 šādas operācijas, bet, iespējams, vajadzēs vēl. Tagad sieviete ikdienā lieto saules aizsargkrēmu, ko vienmēr nēsā līdzi, lai varētu atjaunot pārklājumu, māju atstāj tikai uz ierobežotu laiku, valkājot kreklus ar garām piedurknēm un cepuri. Viņa atzīst: labāk lai āda ir bāla un lai to klāj vasarraibumi, nevis pēcoperāciju rētas.