Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

NRA cenšas kliedēt aizspriedumus par kreiļiem

© depositphotos.com

Tuvojas 13. augusts – Starptautiskā kreiļu diena, kas ir gan visu kreiļu svētki, gan akcija, lai pievērstu sabiedrības uzmanību kreiļiem un tam, kā viņi jūtas, dzīvojot labroču pasaulē un ikdienā lietojot dažādus darbarīkus un piederumus, kas nav paredzēti kreisajai rokai, līdz ar to prasa nedabiskas kustības un rada papildu spriedzi muskuļiem un nerviem. Tiek lēsts, ka kreiļi veido 10–15 procentus no pasaules iedzīvotājiem. Pēdējā laikā ražotāji vairāk domā par kreiļu vajadzībām un ir izveidojuši speciālus piederumus tieši viņiem. Pieprasītākie no tiem ir īpaša dizaina rakstāmpiederumi, kreisajā rokā turamas šķēres, maizes naži ar robojumu labajā pusē, naži konservu kārbu atvēršanai, augļu un dārzeņu mizotāji, dārza šķēres u.c. Taču, kā kreiļu organizāciju interneta vietnēs atzīst viņi paši, vēl tāls ceļš ejams, līdz visi jutīsies vienlīdz labi.

Kas nosaka atšķirību

Ir dažādas teorijas, kas izskaidro, kādēļ daļa cilvēku ir labroči, bet daļa kreiļi. Visbiežāk sastopamā versija, kas daudziem stāstīta skolā - ka kreiļiem dominē labā smadzeņu puslode, bet labročiem - kreisā. Citas teorijas vēsta, ka bērns veidojas par kreili, ja māte grūtniecības laikā piedzīvojusi lielu stresu vai pat dzemdību traumas rezultātā. Kopš pastāv iespēja grūtniecēm veikt ultraskaņas izmeklējumus, pētnieki novērojuši, ka mazulis jau mammas vēderā sāk sūkāt labo vai kreiso īkšķi, tā ļaudams prognozēt, vai viņš būs labrocis vai kreilis. Kādā no jaunākajiem pētījumiem secināts, ka labrocību vai kreilību nosaka gēnu aktivitāte embrija muguras smadzenēs. Roku un kāju kustība sākas noteiktā galvas smadzeņu apvidū, kas dod signālu muguras smadzenēm, kuras savukārt pārvērš to reālā kustībā. Līdz 15. grūtniecības nedēļai vēl nepastāv saikne starp šo galvas smadzeņu apvidu un muguras smadzenēm, taču labrocība vai kreilība izpaužas jau 8.-13. nedēļā - auglis spēj kustēties un dod priekšroku vienai vai otrai rokai jau tad, kad ķermeni vēl nekontrolē galvas smadzenes. Analizējot gēnu ekspresiju augļa muguras smadzenēs 8.-12. grūtniecības nedēļā, pētnieki atklāja būtiskas atšķirības to labajā un kreisajā segmentā, kas kontrolē roku un kāju kustības.

Kādēļ kreiļi ir sastopami salīdzinoši reti - arī uz šo jautājumu nav viegli atbildēt.

Ir vēstures liecības, kas liek domāt, ka akmens laikmetā labroču un kreiļu skaits bijis aptuveni vienāds. (Tāds tas ir arī daudziem dzīvniekiem, piemēram, kaķiem, žurkām, pelēm.) Iespējams, ka Ziemeļu puslodē labās rokas pieaugošo nozīmi noteica apstāklis, ka Saules virzība pie debesīm dienas gaitā notiek no kreisās uz labo pusi un daudzas aktivitātes bija no tās atkarīgas. Citi to saista ar apstākli, ka sirds atrodas kreisajā pusē, tāpēc karojot vairogs bija jātur kreisajā rokā, bet aktīvas darbības jāveic ar labo.

Kliedējot aizspriedumus

Kreiļiem vēsturiski nācies piedzīvot daudz netaisnību. Reizēm viņi uzskatīti par «nelabā dotiem», pasludināti par burvjiem un raganām. Saskaitīts, ka Bībelē pozitīvā kontekstā 100 reizes minēta labā roka, kamēr kreisā roka - tikai 25 reizes, turklāt negatīvā kontekstā. Vecākās un arī daļa vidējās paaudzes kreiļu vēl šodien ar skumjām atceras, kā vecāki un skolotāji centušies viņus pārmācīt par labročiem, reizēm ķeroties pie tādām metodēm kā kreisās rokas piesaitēšana pie krēsla, uzdotos mājasdarbus pildot, vai pat speciāla maisiņa pašūšana, lai tajā ievilktu kreiso plaukstu un neļautu bērnam to izmantot. Daļa cilvēku uzskata, ka kreiļi ir emocionāli nenosvērtāki par labročiem. Tas nav tiesa. Patiesībai neatbilst arī mīts, ka kreiļiem ir īsāks mūžs nekā labročiem. Statistika liecina, ka kreiļi ir labi beisbola un tenisa spēlētāji, bokseri un peldētāji, viņiem labāk nekā labročiem padodas videospēles, piemīt lielāka spēja vienlaikus veikt vairākus darbus, toties ir lielāka nosliece uz alerģijām, migrēnu un bezmiegu nekā labročiem. Vīriešu kreiļu vidū ir vairāk nekā sieviešu. Nereti kreilis ir viens no dvīņiem. Kreiļu vidū ir daudz slavenību, piemēram, Baraks Obama, Džūlija Robertsa, Opra Vinfrija, Andželīna Džolija, Lēdija Gaga, Mērija Keita Olsena, Pols Makartnijs, Kianu Rīvzs, Džastins Bībers, Eminems, Stīvs Džobss, Bils Geitss, Marks Zakerbergs u.c.

Kaut kas no kreiļa

Bieži vien cilvēks uzskata - ja es rakstu ar labo roku, tad esmu pilnīgs labrocis, ja ar kreiso - tad kreilis. Taču daudzi dažādās situācijās dod priekšroku arī otrai rokai, to nemaz neapzinoties.

* Iztēlojieties, ka dundurs iedzēlis mugurā starp lāpstiņām. Ar kuru roku jūs sniedzaties pakasīt?

* Sakrustojiet kopā roku pirkstus - kurš īkšķis ir virspusē?

* Sāciet aplaudēt. Kura roka plaukšķinot ir virspusē?

* Iztēlojieties, ka piemiedzat draugam ar aci. Kura acs tā ir?

* Salieciet rokas aiz muguras. Kura roka tur otru?

* Kāds jums kaut ko sauc, bet nevarat saklausīt vārdus. Kuru ausi pagriežat skaņas virzienā, pieliekot tai plaukstu?

* Saskaitiet vienas rokas pirkstus, izmantojot otras rokas rādītājpirkstu. Kurš rādītājpirksts tas ir - labais vai kreisais?

* Pielieciet galvu uz pleca pusi. Kurš plecs tas ir - labais vai kreisais?