Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Tavai veselībai: kā parūpēties par ādu vasarā?

© Pexels

Vasara ir laiks, kad ādas kopšanai ir jāpievērš īpaša uzmanība. Siltā un saulainā laikā ādai nepieciešama ne vien atbilstoša aizsardzība un mitrināšana, bet lielāka uzmanība jāpievērš arī tās tīrīšanai. Par svarīgākajiem ikdienas ādas kopšanas aspektiem vasarā stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermoveneroloģe Linda Kapteine un BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.

Sejas kopšana

L.Kapteine skaidro - vasarā āda kļūst dzīvīgāka, tajā vairāk ražojas D vitamīns, un tā labāk atjaunojas, tāpēc kopšanā jālieto maigāki līdzekļi. Liekos sviedrus, taukus un putekļus ieteicams notīrīt ar ādas kopšanas līdzekļiem, kas nesatur alkoholu. Piemēram, ar micelāro ūdeni, maigākām putām vai krēma geliem sejai. Ādu nevajag pārsausināt ar mazgāšanos.

Sausai sejas ādai arī vasarā jālieto krēms, jo ādas struktūra ir mazliet jāietauko. Dienas krēmiem jābūt ar UV staru filtru, tie aizsargā ādu no saules staru kaitīgās iedarbības.

Taukainai sejas ādai vasarā nav vajadzīgs krēms, var lietot gelu, piemēram, celulārā ūdens gelu vai vieglu fluīdu. Vasarā ieteicami ultrafluīdi, kas viegli mitrina, aizsargā pret saules apdegumu un labi darbojas kā dienas krēms vai mitrinošs līdzeklis.

Mitrināšana

Sejas mitrināšanai vasarā var izvēlēties mitrinošu saules aizsargkrēmu vai vairākas reizes dienā seju palutināt ar izsmidzināmo ūdeni. Izsmidzināmie aerosoli ir dažādi, to vidū ir arī tādi, kas ir gandrīz kā šķidrie krēmi, kas aizsargā šūnas DNS struktūras, lai saules starojums neradītu tās bojājumu un šūna pati spētu tikt galā ar kaitīgu iedarbību. Eiropā tas ir pierasts, bet Latvijā vēl nav populāri lietot šos izsmidzināmos līdzekļus. Aerosoli ir īpaši parocīgi un efektīvi, kad cilvēks ceļo, jo mazie flakoniņi ir tāda tilpuma, ka tos drīkst ienest lidmašīnas salonā. Ādas mitrināšanai, lai nerastos savelkoša sajūta, ieteicami arī gurķu ekstrakts, alvejas ekstrakts, aļģu maskas un aļģu krēmi, bet - ne spirtu saturoši līdzekļi, stāsta ārste.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā