Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Solārijus kontrolē, bet dermatologi aicina turp neiet

© depositphotos.com

Lai arī solārijiem ir jāizsniedz klientiem apmeklējuma uzskaites kartes, vismaz 40 procenti «mākslīgo sauļotavu» apmeklētāju tādas nav saņēmuši. Veselības inspekcija norāda, ka šīm kartēm jāpalīdz ievērot maksimālo sauļošanās solārijā limitu gadā. Iedzīvotāju aptauja rāda, ka cilvēku zināšanas par solārijiem aug, savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs šogad akcijā Necepies! aicina nepārsauļoties un solārijiem vispār izvairīties.

Veselības inspekcija, īstenojot solāriju pakalpojumu sniedzēju uzraudzību, veica iedzīvotāju aptauju par solārija apmeklēšanas pieredzi. Veselības inspekcija secinājusi, ka solāriju popularitāte mazinās, jo pēdējos gados ārsti un mediji aktīvi uzsver solāriju un ar tiem saistītā ultravioletā starojuma kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību. Gandrīz visi aptaujātie (94 procenti) zināja, ka Latvijā nav atļauts sauļoties solārijā personām, kas jaunākas par 18 gadiem, ja vien netiek uzrādīta ārsta izziņa ar atļauju sauļoties solārijā. Kopumā tikai trim aptaujātajiem vecuma grupā līdz 25 gadiem pirms solārija pakalpojuma saņemšanas tika pieprasīts personu apliecinošs dokuments, lai pārliecinātos par viņu vecumu, taču divi nepilngadīgie atbildēja, ka nekāds dokuments un ārsta izziņa pirms solārija viņiem netika prasīts. Veselības inspekcija, veicot kontroles solārijos, secinājusi, ka visi ir informēti par ierobežojumu nepilngadīgām personām sauļoties solārijā, taču ne visi to godprātīgi arī ievēro.

Salīdzinājumā ar aptauju pirms sešiem gadiem, samazinājies gadījumu skaits, kad cilvēkiem netiek sniegta nekāda informācija pirms solārija apmeklēšanas - šogad piektdaļa aptaujāto atzinuši, ka nekādu informāciju nesaņēma (2012. gadā - 32 procenti). Lielākoties pirms solārija apmeklēšanas cilvēki tiek informēti par sauļošanās kosmētiku un piemērotāko sauļošanās ilgumu un režīmu, bet mazāk par klienta ādas tipu un iespējamiem starojuma radītajiem riskiem veselībai un sauļošanās ierobežojumiem. 45 procenti aptaujāto atzinuši, ka uzgaidāmajā telpā solārijā bijusi informācija par starojuma ietekmi, diemžēl 36 procenti aptaujāto šiem izvietotajiem plakātiem, kas satur būtisku informāciju par ādas veselību un riskiem, ko rada starojums, nepievērsa uzmanību. Trešdaļa aptaujāto atzina, ka pēc sauļošanās solārijā bija kāda no veselības problēmām - visbiežāk ādas nieze un ādas apdegums.

Apmeklējot solāriju, personālam ir jāizsniedz klientam apmeklējuma uzskaites karte, kurā jānorāda arī informācija par veselības riskiem. Šī karte palīdz klientam ievērot noteikto 48 stundu pārtraukumu starp sauļošanās seansiem un sauļošanās maksimālo limitu gadā (30 reizes gadā saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām). Taču 39 procenti aptaujāto atbildēja, ka solārija apmeklējuma uzskaites karti nav saņēmuši. Šo problēmu ir apzinājusi arī Veselības inspekcija - pārbaudot solārijus, atklājies, ka daudzās vietās šādu karšu nemaz nav. Kontrolēs arī konstatēts, ka 14 procentos solāriju lampām bija neatbilstošs UV starojuma līmenis.

Solārijos sauļoties ir atļauts, taču valsts veselības dienesti to neiesaka un uzsākuši kampaņu Necepies!, lai atgādinātu par UV starojuma ietekmi uz ādu un brīdinātu par iespējamo saslimšanu ar ādas vēzi. Dermatologi gan attieksmē pret solārijiem ir noskaņoti pilnībā negatīvi. Dermatologs Raimonds Karls atgādina, ka cilvēkiem, kuri kaut vienu reizi lietojuši solāriju, ir daudz lielāks risks saslimt ar melanomu nekā tiem, kas solāriju nav izmantojuši. «Bieža solāriju apmeklēšana līdz 35 gadu vecumam par 75 procentiem palielina visu veidu ādas vēža - melonomas un nemelonomas - attīstības risku,» sacīja R. Karls.

***

Kādu informāciju pirms sauļošanās solārijā jums sniedza darbinieki?

• Netika sniegta nekāda informācija 20%

• Par ādas tipu, sauļošanās ilgumu, režīmu, kosmētiku 23%

• Par sauļošanās kosmētiku un režīmu 44%

• TAČU noteikumi paredz, ka solārija apmeklētājs ir jāinformē par riskiem veselībai, kas saistīti ar UV starojuma ietekmi. Solārija personālam pirms pakalpojuma sniegšanas jāizsniedz patērētājam apmeklējumu uzskaites karte, kurā norādīts patērētāja vārds, uzvārds, apmeklējuma datums un laiks, kā arī informācija par UV starojuma radītajiem riskiem veselībai un pakalpojuma saņemšanas nosacījumi

Avots: Veselības inspekcija