Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Jauna mode: Ēst avokado sēklas

© Ilustratīva bilde

Parādījies jauns pretendents uz superprodukta lomu – tas ir avokado kauliņš. Kamēr uztura speciālisti un nespeciālisti diskutē par to, vai avokado sēklas ir ēdamas vai drīzāk indīgas, tās jau nākušas modē un tiek gatavotas dažādos veidos, stāsta EatSipTrip.

Lai padarītu tās sagremojamas, jāiegulda zināms darbs: vispirms avokado kauliņus kaltē cepeškrāsnī zemā temperatūrā aptuveni divas stundas, līdz brūno apvalku var nolobīt kā papīru un iekšējā daļa ir kļuvusi pietiekami mīksta, lai to varētu sasmalcināt. Smalcināšanas rezultātā iegūst masu, kas atgādina kaut ko vidēju starp rupja maluma miltiem un smalka maluma riekstiem. Šīs kripatiņas pievieno smūtijiem, miltu izstrādājumiem, brokastu pārslām, pudiņiem u.c. Kauliņš veido 30-40% no avokado augļa kopējās masas.

Kāds eksperiments ar pelēm liek domāt, ka regulāra avokado sēklu miltu lietošana uzturā varētu pazemināt holesterīna līmeni asinīs.

Cits pētījums, kurā izmantotas žurkas, liecina, ka avokado sēklas, iespējams, varētu izmantot diabēta ārstēšanā. Bet ir iegūti vēl citi dati - ka šīs sēklas satur arī indīgas vielas, tāpēc diez vai ir prātīgi ar tām aizrauties. Ne jau visi augļu kauliņi der uzturā bez ierobežojumiem, piemēram, ķiršu, aprikožu un persiku kauliņi ir garšīgi, bet, apēdot tos lielā daudzumā, var saindēties ar tajos esošajiem cianīdiem.