Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Lūdz atsaukties vairāku asinsgrupu donorus

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) lūdz donorus asinis ziedot arī atvaļinājumu laikā, šoreiz īpaši atsaucoties 0 un A rēzus pozitīvās un negatīvās asins grupas donorus.

Kā aģentūru LETA informēja VADC, tāpat nepieciešamas arī B rēzus negatīvās asins devas.

Katru gadu vasaras mēnešos jūtami samazinās asinsdonoru skaits, skaidroja centrā. Šajā periodā asins krājumu grūti piepildīt ne vien tāpēc, ka cilvēki vēlas atpūsties vai ieplānojuši braucienus uz ārvalstīm, bet arī aktīvā dzīvesveida dēļ, proti - dodoties ārpus mājām un iesaistoties sportiskās aktivitātēs, palielinās negadījumu risks.

Salīdzinot ar pavasara mēnešiem, kopš maija slimnīcu pieprasījums audzis vidēji par 440 devām, attiecīgi - maijā VADC ārstniecības iestādēm izsniedzis 2999 devas, jūnijā - 2838, savukārt līdz jūlija vidum izsniegtas 1456 asins devas. Slimnīcu pieprasījumu VADC palīdz nodrošināt reģionu Asins sagatavošanas nodaļas.

Rīt no plkst.12 līdz 16 asinis ziedot varēs pie tirdzniecības parka "Domina Shopping", no plkst.9 līdz 13 - Gulbenes jauniešu centrā "Bāze", no plkst.10 līdz 14 - Dzērbenē, kā arī citās donoru pieņemšanas vietās. VADC izbraukumu grafiku un darba laikus var aplūkot VADC mājaslapā.