Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Veselība

Jauns veids, kā apskatīt rindas pie ārsta

KAS ZVANA, TAS ĀRSTĒJAS. Veselības ministre Anda Čakša rāda, ka rindu pie ārsta var apskatīt arī viedtālrunī, taču nāksies vien zvanīt, jo rindu garums «jaunajā, parocīgajā rīkā» būs ar mēneša nobīdi © F64

Jaunajā vietnē rindapiearsta.lv salīdzinoši vienkārši ir iespējams noskaidrot, kur ir īsākās rindas pie speciālistiem un uz dažādiem izmeklējumiem.

Primāri mājaslapa parāda tās medicīnas iestādes un ārstus, kur rindu nav. Taču pārliecināties, vai tā ir taisnība, iespējams, tikai piezvanot uz konkrētu veselības centru vai ārstu praksi.

Pašlaik vietnē ir apkopotā informācija par rindām, kādas tās bija 1. jūnijā.

Jau līdz šim Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā varēja uzzināt rindu garumus pie dažādu specialitāšu ārstiem, kā arī uz izmeklējumiem dažādās medicīnas iestādēs visā Latvijā, taču, lai to izdarītu, vajadzēja lejuplādēt milzīgu tabulu, kurā bija sarežģīti orientēties un atrast nepieciešamo informāciju. Jaunā platforma ar tādu pašu nosaukumu rindapiearsta.lv ir modernāka. Kā uzsvēra veselības ministre Anda Čakša, «parocīgs rīks, kurā iedzīvotājiem ir redzams gaidīšanas laiks medicīnas pakalpojumu saņemšanai, sākot no īsākās rindas uz garāko. Turklāt tas ir ērti lietojams arī mobilajās ierīcēs, ļaujot apskatīt izvēlētās ārstniecības iestādes atrašanos kartē un nospiest uz tālruņa numuru, lai uzreiz sazinātos ar reģistratūru». Ar šī meklētāja palīdzību var noskaidrot informāciju gan par visām ārstniecības iestādēm, kurās sniedz valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus, gan par īsākajām gaidīšanas rindām attiecīgā pakalpojuma saņemšanai.

Pašlaik meklētājs atspoguļo datus par valsts apmaksātu ambulatoro pakalpojumu rindu garumiem - ārstu speciālistu konsultāciju, diagnostisko izmeklējumu, dienas stacionāra un zobārstniecības pakalpojumu saņemšanai. Šos datus ārstniecības iestādes apkopo un nosūta Nacionālajam veselības dienestam reizi mēnesī, tādēļ tiem ir informatīvs raksturs, proti, rindu garumi ir ar viena mēneša nobīdi. Lai noskaidrotu aktuālo rindas garumu un veiktu pierakstu, Nacionālais veselības dienests iedzīvotājam iesaka sazināties ar izvēlētās ārstniecības iestādes reģistratūru. Piemēram, pašlaik vietnē ir apkopotā informācija par rindām, kādas tās bija 1. jūnijā. Tiesa, ir iespējams apskatīt, kur tiešām rindas ir salīdzinoši mazas, un tas, visticamāk, mēneša laikā nebūs mainījies, savukārt tur, kur rindas vienmēr ir bijušas garas (piemēram, Stomatoloģijas institūtā zobārstniecībā bērniem - rindas garums vairāk nekā 600 dienas), tās tādas būs arī pēc mēneša. Līdz ar jauno rīku aktualizējies jautājums par rindām. Rīgas Austrumu slimnīcas vadītājs Imants Paeglītis informēja, ka slimnīcā vidējais laiks ārsta speciālista konsultācijas saņemšanai šogad ir samazinājies par 34%, bet diagnostiskā izmeklējuma veikšanai - par 28%. Piemēram, valsts apmaksātas ginekologa konsultācijas saņemšana jāgaida vidēji četras dienas, traumatologa-ortopēda konsultāciju var saņemt pēc vidēji septiņām dienām, rentgena izmeklējumu pēc vienas līdz piecām dienām.

NVD norāda, ka meklētājs vēl darbojas testa režīmā, līdz ar to iedzīvotāji ir aicināti ziņot, ja atspoguļotais rezultāts nesakrīt ar reģistratūrā saņemto informāciju, zvanot pa tālruni 80001234.