Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Kā īstenot mērķi: neēst tik daudz saldumu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Ir kāda virsotne, kuru sasniegt īpaši nevajag tiekties. Tā ir uztura piramīdas virsotne, kur uztura speciālisti tālredzīgi novietojuši saldumus, atļaujot panašķēties ar tiem tikai paretam.

Kādreiz tā arī esot noticis - saldumi baudīti vienīgi svētku reizē, bet ikdienā cilvēku lielākajai daļai tie neesot bijuši pat pieejami. Šodien dažādi konditorejas izstrādājumi uzglūn vai ik uz stūra un saldummīļiem nav viegli pretoties. Ja kapitulēt nākas pārāk bieži, vajadzētu konsultēties ar ārstu, jo varbūt problēmas pamatā ir kāda vielmaiņas slimība. Taču vispirms vienmēr ir vērts mēģināt tikt galā pašiem, kaut arī tas prasa zināmu gribasspēku.

Mazliet pagaidi

Nesteidzies ķert konfekšu turzu, tiklīdz tev sagribas ko saldu. Pieredzējuši tievēšanas lietpratēji iesaka pagaidīt stundas ceturksni un tad vēlreiz pārdomāt - vai tiešām es tik ļoti gribu šo konfekti? Bieži vien izrādās, ka impulsīvā vēlme ir pārgājusi.

Novērs uzmanību

Ja mazs bērns vēlas ko neatļautu, tad pieaugušie novērš viņa uzmanību, piedāvājot kādu interesantu nodarbi vai rotaļlietu. Pieaudzis cilvēks arī var izmantot šo pašu paņēmienu - lasīt grāmatu, uzmeklēt jaunumus sociālajos tīklos, piezvanīt draugam vai nodoties kādam vaļaspriekam, lai novērstu uzmanību no ilgām pēc saldumiem.

Izpēti, kas modina kāri

Ļoti bieži kaut ko saldu sagribas tad, kad piedzīvojam stresu, kaut ko nevaram izdomāt vai arī mokāmies ar garlaicību. Amerikāņu uztura speciālisti iesaka pavērot, kuras ir tās situācijas, kas tieši tev iedarbina vēlmi steigšus uzlabot pašsajūtu, palutināt sevi vai nomierināties, apēdot ko saldu. To, ko tu zini, vari labāk kontrolēt.

Neļauj cukura līmenim lēkāt

Glikoze ir galvenā degviela, kas vajadzīga gan fiziskam, gan garīgam darbam. To nesaņemot, cilvēks jūtas paguris un gauss. Ja cukura līmenis asinīs strauji krītas, rodas vēlme to ātri atjaunot, ēdot neveselīgus saldumus. Lai tā nenotiktu, katru dienu jāēd brokastis, jāuzņem veselīgas olbaltumvielas, bet dienas gaitā noderēs uzkodas, kas bagātas ar šķiedrvielām, piemēram, žāvēti augļi, rieksti vai rudzu maize.

Vairāk salikto ogļhidrātu

Ar tiem bagāti dažādi pilngraudu produkti, piemēram, pilngraudu auzu pārslas, brūnie rīsi, griķi, kā arī dārzeņi. Saliktie ogļhidrāti gremošanas traktā sašķeļas daudz lēnāk nekā vienkāršie ogļhidrāti, ko satur saldumi. Ēdot pilngraudu produktus un dārzeņus, ilgāk saglabājas sāta sajūta un tik ļoti negribas našķēties.

Baudi ogas un augļus

Tirgos un tirdziņos šobrīd netrūkst zemeņu, saldo ķiršu, krūmmelleņu un citu gardumu, gan pašmāju, gan ievesto. Augļi un ogas satur dabīgo augļu cukuru - fruktozi, kas ir uzturā ieteicamāka par rafinēto cukuru, turklāt fruktozē ir mazāk kaloriju. Nemaz nerunājot par to, ka tajos ir arī šķiedrvielas, vitamīni un citas organismam vajadzīgas uzturvielas. Kad uznāk kāre pēc saldumiem, uzēd arī kādu žāvētu augli, tikai pērkot pārliecinies, ka tie nav apstrādāti ar glikozes sīrupu, kā diemžēl bieži tiek darīts, lai augļi izskatītos spīdīgi un būtu saldāki.

Nogaršo saldumus bez cukura

Pēdējā laikā attieksme pret cukura aizstājējiem ir kļuvusi piesardzīgāka, daži eksperti pat apšauba to lietderīgumu. Nav noliedzams, ka cukura aizstājēji ir 30-80 reižu saldāki par parasto cukuru un tajos ir pavisam nedaudz kaloriju, tāpēc brīžos, kad tiešām ļoti gribas kaut ko saldu, var izvēlēties ledenes, košļenes vai citus izstrādājumus, kas satur dažādus mākslīgos saldinātājus. Tie apmierina garšas kārpiņas, neradot papildu cukura slodzi. Pārmērībās gan nekrīti, jo dažiem cilvēkiem atsevišķi cukura aizstājēji izraisa vēdera pūšanos, caureju un citas problēmas. Uztura speciālisti arī norāda, ka cilvēks, kuram ir tieksme pārāk daudz ēst, mēdz kompensēt ietaupītās kalorijas, vairāk ēdot kaut ko citu.

Nostāk no acīm

Šķiet primitīvs padoms, bet tas bieži iedarbojas - ja mājās vai darbavietā saldumi un cukurs nestāv pa tvērienam, tad cilvēks tos tik daudz neēd. Tāpēc nepērc konfektes, cepumus un kūkas, neliec tās sev degungalā, bet labāk izvēlies augļus vai reizēm riekstus. Arī cukurtrauku vēlams turēt augstā plauktā.

Neaizmirsti izkustēties

Izrādās, ka pietiekama fiziska slodze ne vien ļauj justies labāk un uzlabot figūru, bet arī mazina pārmērīgu kāri pēc saldumiem. Kad ķermenis aktīvi strādā, labāk šķeļas uzkrātais glikogēns un asinīs nonāk atbrīvojušās glikozes molekulas. Fiziska izkustēšanās palīdz atbrīvoties no stresa, pirms vēl rodas vēlme sniegt sev mierinājumu par visām dzīves netaisnībām, apēdot lielu kūkas gabalu.