Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Rosina ierobežot ārstu iespējas sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus

© F64 Photo Agency

Īpaši izveidota darba grupa rosina ierobežot ārstu iespējas sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus vairākās ārstniecības iestādēs, pausts ziņojumā par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu valsts, pašvaldību un privātās ārstniecības iestādēs.

Viens no priekšlikumiem ir pakāpeniski pilnveidot valsts finansēto pakalpojumu sniedzēju atlasi un, ņemot vērā veicamā iepirkuma specifiku, pēc iespējas piemērot vienādus līguma nosacījumus, kas paredz arī ieceri ierobežot ārstu iespējas sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus vairākās ārstniecības iestādēs.

Kā teikts ziņojumā, viens no ierosinājumiem ir, Nacionālajam veselības dienestam (NVD) slēdzot līgumus ar veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju, neatkarīgi no pakalpojumu sniegšanas institūcijas, piemērot vienādus līguma nosacījumus, tostarp pakalpojuma sniegšanā iesaistītām personām jābūt nodarbinātām tikai uz darba līguma pamata.

Ziņojumā norādīts, ka speciālisti var brīvi izvēlēties vienu pakalpojuma sniegšanas vietu NVD līguma ietvaros.

Ziņojumā norādīts, ka speciālisti var brīvi izvēlēties vienu pakalpojuma sniegšanas vietu NVD līguma ietvaros, tādejādi maksimāli nodrošinot gan ambulatorā, gan stacionārā veselības aprūpes pakalpojuma pieejamību vienā ārstniecības iestādē, palielinot racionālu cilvēkresursu noslogojumu.

Vienlaikus izņēmuma gadījumā, lai nodrošinātu vienmērīgu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, speciālistam var saglabāt iespēju strādāt vairāk nekā pie viena darba devēja, ja tas tiek saskaņots ar NVD.

Darba grupa uzskata, ka šāda pieeja palīdzēs visiem darba devējiem rēķināties ar noteiktu speciālistu resursu un plānot savus pakalpojumus, nepieciešamības gadījumā laicīgi koriģējot NVD līgumu.

Jau ziņots, ka izveidota darba grupa, kas turpinās apspriest pērn pretrunas raisījušo jautājumu par veselības aprūpes finansējuma sadali starp valsts, pašvaldības un privātajām veselības aprūpes iestādēm, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētā informācija.

Veselības aprūpes finansēšanas likuma pārejas noteikumi paredz, ka valdība līdz šī gada 1.jūlijam sagatavo un iesniedz Saeimai ziņojumu par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu valsts, pašvaldību un privātās ārstniecības iestādēs.

Darba grupu vadīs veselības ministre Anda Čakša (ZZS). Tajā strādās vairāki citi VM speciālisti, kā arī divi Veselības aprūpes darba devēju konfederācijas pārstāvji, divi Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji, Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas, Liepājas Reģionālā slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas vadītāji un divi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvji.