Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Ministrija paziņo, ka cels cenas par nepamatotu "ātro" izsaukumu

© Egons Ansbergs, F64 Photo Agency

Šodien, 28.jūnijā, Valsts sekretāru sanāksmē izskatīts noteikumu projekts*, kas aktualizēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) maksas pakalpojumu cenrādi atbilstoši faktiskajām izmaksām, kā arī precizēs sniegto pakalpojumu klāstu.

NMPD atbilstoši nolikumam sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem pirmsslimnīcas posmā, kā arī papildus sniedz maksas pakalpojumus, kā piemēram, nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību masu pasākumos, nodrošina plānveida medicīnisko transportēšanu, veic ārstniecības personu apmācību, pirmās palīdzības pasniedzēju apmācību u.c.

Līdz šim par nepamatotu izsaukumu maksa bija 40,14 eiro, bet no augusta šī cena varētu tikt palielināta līdz 56,56 eiro jeb vidēji par 40%

NMPD sniegto maksas pakalpojumu cenas nav mainītas vairākus gadus un ir balstītas uz 2011.gadā veiktajiem aprēķiniem. Pērn NMPD veicis pakalpojumu izcenojumu aktualizēšanu atbilstoši faktiskajām cenām un secināts, ka tās ir palielinājušās par 37,7%, savukārt atalgojums palielinājies par 47,2% salīdzinājumā ar 2012.gadā aprēķināto cenu.

Līdz šim par nepamatotu izsaukumu maksa bija 40,14 eiro, bet no augusta šī cena varētu tikt palielināta līdz 56,56 eiro jeb vidēji par 40%. Tāpat palielināta cena par brigādes izsaukumu pie ārzemnieka, kurš nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, no 93,91 eiro līdz 133,39 eiro, kā arī pārējo NMPD maksas pakalpojumu cenas, vēsta LETA.

Vienlaikus maksas pakalpojumu cenrādi paredzēts precizēt, izslēdzot no tā pakalpojumus, kuri nav bijuši pieprasīti pēdējo 3 gadu laikā. Vienlaikus cenrādis papildināts ar jauniem, aktuāliem pakalpojumiem, piemēram, ārsta/ neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālista telefona konsultācijām un pacientu medicīnisko transportēšanu no ārvalstīm.

Lai grozījumi Ministru kabineta noteikumos stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina Ministru kabinetā. Plānots, ka noteikumu projekts stāsies spēkā 1.augustā.

*Ministru kabineta noteikumu projekts “Neatliekamās medicīniskās palīdzības maksas pakalpojumu cenrādis”