Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Par krūts veselību visi kopā

NEESAM VIENALDZĪGI. Veselos un pacientus vienojošais gājiens Ejam kopā, lai dzīvotu! un Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības labdarības spēle pret Somijupierāda, ka cilvēki cits citu atbalsta, un kā vienojošais simbols ir rozā lentīte. Veselības ministre Anda Čakša savukārt apliecināja, ka onkoloģisko pacientu ārstēšana ir prioritāte arī šogad © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Lai atbalstītu krūts vēža pacientes un atgādinātu ikvienai sievietei Latvijā, cik svarīgi ir rūpēties par savu veselību, Rīgā svētdien noritēja tradicionālā Krūšu veselības diena. Tā pulcēja arī vairākus simtus iedzīvotāju uz solidaritātes gājienu Ejam kopā, lai dzīvotu!

Kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!, ko organizē krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība Vita un Latvijas Basketbola savienība, norisinās jau astoto gadu. Šā gada kampaņas mērķis ir runāt par savlaicīgas krūts vēža diagnostikas un agrīna krūts vēža ārstēšanas nozīmi, kā arī pievērst uzmanību vīriešu lomai krūts vēža gadījumā. Šogad Rozā lentītes simbols veidots no rozā kaklasaites, tādējādi uzsverot, ka iedrošinājums un atbalsts, ko vīrietis var sniegt sievietei, var veicināt gan laicīgu krūts vēža diagnostiku, gan agrīnas ārstēšanas uzsākšanu, kas ir īpaši nozīmīgi, lai ārstēšana būtu iespējami efektīvāka.

Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis pastāstīja, ka pēdējo desmit gadu laikā uzskaitē esošo onkoloģisko pacientu skaits ir pieaudzis vairāk nekā par 20 procentiem. Saslimstība ar ļaundabīgiem audzējiem palielinājusies par 4,5 procentiem, bet mirstība samazinājusies, kas savukārt norāda uz to, ka vēža diagnozi atklāj agrīnā stadijā un ārstēšanas rezultāti uzlabojas. Pēdējos piecus gadus audzis arī nāves gadījumu skaits pacientiem ar krūts vēzi, tomēr arī saslimstības rādītāji ir auguši, tāpēc, analizējot šos datus, jāsecina, ka mirstība ar krūts vēzi Latvijā samazinās. 2016. gadā Latvijā krūts vēzis konstatēts 1207 sievietēm, kas ir otrs visbiežāk sastopamais vēža veids Latvijā pēc ādas vēža. Pēc onkologa J. Eglīša domām, būtiska ir kompensējamo medikamentu un izmeklējumu pieejamības nodrošināšana, kā arī valsts izveidotais zaļais koridors. Visi šie pasākumi, kas gan vēl ir jāattīsta tālāk, ir ļoti svarīgi krūts vēža agrīnā atklāšanā un savlaicīgā ārstēšanā.

Viens no pasākumiem, lai agrīni atklātu vēža saslimšanu, ir krūts vēža skrīnings.

Veselības ministre Anda Čakša informēja, ka sieviešu atsaucība valsts apmaksātajam krūts vēža skrīningam 2017. gadā augusi par 20 procentiem. Pērn pirmo reizi novērots aktivitātes pieaugums, taču tas joprojām ir tālu no vēlamā. Jāatgādina, ka 2016. gadā tika novērota rekordzema sieviešu atsaucība krūts vēža skrīningam - 27 procenti uzaicināto sieviešu atsaucās pārbaudēm. Pērn aktivitāte patiešām pieauga un bija 44 procenti no uzaicināto skaita. Speciālisti norāda, ka vēlamais rādītājs, lai sasniegtu labus programmas rādītājus un krūts vēzi laikus atklātu lielākam pacienšu skaitam, būtu 70 procentu atsaucība. A. Čakša pastāstīja, ka zaļā koridora uzturēšanai un skrīninga programmu nodrošināšanai no valsts budžeta ir atvēlēti papildu līdzekļi, kopumā onkoloģisko slimību ārstēšanai valsts budžetā šogad atvēlēti 90 miljoni eiro, no kuriem lielākais finansējums, kopumā aptuveni 60 miljoni eiro, tiek novirzīts ambulatoro un stacionāro pakalpojumu nodrošināšanai. Šogad kompensējamo medikamentu sarakstā iekļauti arī jauni medikamenti, tostarp krūts vēža ārstēšanai.