Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Eksperte: Pasaulē vidēji 1 no 10 pacientiem mediķi nodara kaitējumu

© f64

Vidēji pasaulē vienam no desmit pacientiem ārstniecības iestādē tiek nodarīts kaitējums veselībai, šodien konferencē "Uzlabojot pacientu drošību un pakalpojumu kvalitāti Latvijā" sacīja pacientu drošības eksperte Marianna Darpino no Kanādas.

Viņa norādīja, ka iemesli var būt ļoti dažādi, tostarp neatbilstošu medikamentu izrakstīšana vai nepareizas diagnozes noteikšana. Ārstniecības iestādē radīts kaitējums pacientam var beigties ar ilgstošu atveseļošanās procesu, turpmākām veselības problēmām un pat nāvi.

Šī iemesla dēļ Kanādā aktīvi notiekot darbs, lai palielinātu pacientu drošību un samazinātu riskus, kas var izraisīt kaitējumu pacientam. Tāpat Kanādā izstrādāts Nacionālais pacientu drošības plāns, pie kura īstenošanas patlaban norit darbs.

Darpino piebilda, ka medicīniskās kļūdas ik gadu pasaulē izmaksā 42 miljardus ASV dolāru.

Arī Polijas eksperte Baša Kutrba konferencē norādīja, ka pacientu drošības jautājumi visā pasaulē, tostarp Eiropā, tiek atzīti par ārkārtīgi nozīmīgiem.

Pēc Kutribas paustā, Eiropā vidēji katrs desmitais pacients, kurš nonāku slimnīcu uzņemšanas nodaļās, saskaras ar nodarītu kaitējumu veselībai, turklāt nereti cilvēki nezina, ka kaitējums viņiem nodarīts.

Kā starptautiskās konferences "Uzlabojot pacientu drošību un pakalpojumu kvalitāti Latvijā" atklāšanā sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS), pacientu drošības jautājumi nav tikai lielo slimnīcu vai atsevišķu ārstniecības iestāžu problēma, tie caurvij visu veselības aprūpes sistēmu.

Čakša sacīja, ka Ziemeļvalstis un ASV pētnieki atklājuši, ka lieli izdevumi veselības aprūpes sistēma rodas, novēršot blakusparādības un kļūdas, kas tiek pieļautas cilvēciskā faktora dēļ.

Pēc ministres paustā, nenosodot ārstniecības personas, jāmeklē risinājumi, kā novērt cilvēciskās kļūdas un nodrošināt labu veselības aprūpes pakalpojumu Latvijas iedzīvotājiem.

Čakša uzsvēra, ka pasaulē "viss plūst un mainās", padarot pārmaiņas par cilvēku ikdienu. Vienlaikus notiek pārmaiņas, kas mēdz mainīt cilvēku uzmanību, piemēram, tehnoloģiju attīstība. Pārmaiņas nepārtraukti notiek arī veselības parūpē, un šī iemesla dēļ īpaša uzmanība jāpievērš pacientu drošībai.

Jau ziņots, ka Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) norisinās starptautiska konference "Uzlabojot pacientu drošību un pakalpojumu kvalitāti Latvijā", kurā par pacientu drošības jautājumiem runās profesionāļi ne vien no Latvijas, bet arī ASV, Dānijas, Nīderlandes, Norvēģijas un Šveices.

Pasākuma mērķis ir vairot veselības nozares profesionāļu un politikas veidotāju izpratni par pacientu drošību un veicināt pacientu drošības kultūras veidošanos Latvijā.

Konferences norise plānota četrās tematiskajās sesijās - pacientu drošības kultūra ierobežotu resursu apstākļos, invazīvo procedūru drošības standarti: komandas un cilvēkfaktora loma, multidisciplināra pieeja sepses prevencijai, agrīnai atklāšanai un ārstēšanai, kā arī labās prakses piemēri pacientu drošības un kvalitātes nodrošināšanai slimnīcās.