Uztura speciālisti un ārsti visā pasaulē atzīst, ka piens un tā produkti ir neatņemama veselīga uztura piramīdas sastāvdaļa. Daudz ir dzirdēts par pienu un tā labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību, taču nedrīkst aizmirst, ka, pienu pārveidojot, gala produkta īpašības var uzlaboties vēl vairāk. Piens ir bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, savukārt raudzēti jeb fermentēti piena produkti ar tā saucamajām “labajām” baktērijām ir ne tikai labs kalcija un olbaltumvielu avots, bet arī sargā un lolo mūsu zarnu traktu. Par to, kur slēpjas raudzēto piena produktu burvība, stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.
Nav noslēpums, ka mūsu zarnu trakts kalpo par dzīvesvietu lielajai mikroorganismu komūnai. Šie mikroorganismi ir daudzu apjomīgu un nopietnu pētījumu varoņi, jo palīdz pasargāt organismu no kaitīgajām vielām, veicina gremošanas procesu, un, iespējams, ietekmē pat nervu sistēmas darbību. Izrādās, šādus vērtīgus veselības palīgus mēs varam uzņemt arī ar pārtiku, lietojot uzturā raudzētus piena produktus, piemēram, Lakto, kas dāsnā daudzumā satur vērtīgās acidofīlās un bifidobaktērijas. Tās baktērijas sauc arī par probiotikām — ar šo jēdzienu ir pazīstami visi, kas antibiotiku kursa dēļ izjuta gremošanas traucējumus, ko izraisa traucēts mikrofloras līdzsvars. Probiotikas, iedzīvojoties zarnu traktā, atjauno izjaukto mikroorganismu līdzsvaru un novērš antibiotiku izraisīto caureju un citus nepatīkamus simptomus. Tāpēc, bez šaubām — raudzēti piena produkti palīdz uzturēt zarnu trakta veselību, un tos ir ieteicams lietot ikdienā, neaizmirstot arī kopumā ēst pēc iespējas veselīgāk.
Viens no mītiem, kas vajā laktozes nepanesības slimniekus, ir uzskats, ka tiem ir liegti jebkādi piena produkti. Tā nav taisnība. Kāpēc? Izskatīsim raudzēto piena produktu rašanās mehānismu! Raudzēšana ir process, kura ietvaros pienam tiek pievienotas īpašas, labas baktērijas, kas piena cukuru laktozi apēd un pārvērš pienskābē, tādejādi to neitralizējot. Procesā skābpiena dzēriens iegūst arī tam raksturīgu konsistenci, patīkami skābu garšu un smaržu. Novērojumi un pētījumi parāda, ka lielākajai daļai laktozes nepanesības slimnieku raudzēti piena produkti neizraisa nepatīkamas reakcijas, tāpēc ir droši lietojami uzturā.
Runājot par raudzēto piena produktu labvēlīgu ietekmi uz zarnu traktu, dažreiz mēdzam aizmirst par citām to funkcijām. Pētījumi liecina, ka raudzēti piena produkti, piemēram, Lakto var samazināt holesterīna daudzumu asinīs, pasargāt no sirds-asinsvadu saslimšanām un palīdzēt noturēt svaru pēc tā samazināšanas. Noris arī pētījumi par skābpiena dzērienu iespēju samazināt asinsspiedienu hipertensijas slimniekiem. Nevar noliegt — šie ir produkti ar labvēlīgu ietekmi un milzīgu potenciālu nākotnē.
Kāds daudzums raudzētā piena dzēriena ieteicams labas veselības uzturēšanai? Nav definēts konkrēts daudzums, un tas, turklāt, var atšķirties atkarībā no vecuma, dzimuma un fiziskās aktivitātes līmeņa, taču viena deva jeb 200 mililitri šāda produkta kā otrās brokastis, launags vai uzkoda ir lieliska ideja!