Lai nomierinātos, izkrāso attēlus

© Foto: Lea LATUMAHINA

Krāsojamās grāmatas pieaugušajiem iegūst arvien lielāku popularitāti.

Viens no cēloņiem, kādēļ cilvēki aizraujas ar izkrāsošanu, ir iespēja uz brīdi atrauties no viedtālruņa, datora vai kāda cita ekrāna, vēsta Your Tango. Šī nodarbe ir gan radoša, gan nomierinoša un, iespējams, ļauj uz brīdi atgriezties bērnībā, kad cilvēkam nebija tik daudz pienākumu un viņš jutās laimīgāks.

Pirmais attēlu izkrāsošanu kā relaksācijas tehniku izmantoja Karls Jungs 20. gadsimta sākumā, šim nolūkam piedāvājot mandalas.

Krāsojot attēlus, vajadzīga gan loģika, lai precīzi aizpildītu dažādus noteiktas formas laukumus, gan radošums, izvēloties krāsas un to kombinācijas. Tiek nodarbināti smadzeņu garozas apvidi, kas saistīti ar redzi un ar sīku, precīzu kustību veikšanu, bet samazinās aktivitāte tajā smadzeņu daļā, kas iesaistīta stresa radīto emociju kontrolē. Izkrāsojot noteiktas ģeometriskas formas laukumus, cilvēks iedziļinās šajā procesā, un tas dod iespēju pārtraukt savu iekšējo negatīvo dialogu, slikto domu un emociju plūsmu. Eksperimentā, kurā studentiem vispirms lūdza aprakstīt kādu baismīgu gadījumu no savas pieredzes, bet pēc tam - izkrāsot baltu lapu, ornamentu no rūtiņām vai mandalu, noskaidrojās, ka rūtiņu raksta un mandalas krāsošana mazina trauksmes līmeni, bet baltas lapas krāsošanai šāda efekta nav.



Svarīgākais