Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Veselības apdrošināšanas iemaksas būs jāveic līdz pat 300 000 cilvēku; šogad jāiemaksā 51 euro

© f64

Valsts obligātās veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas būtu jāveic aptuveni 100 000 līdz 300 000 cilvēku, šodien žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Valsts obligātā veselības apdrošināšana automātiski pienākas sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, kā arī personām, par kurām tiek maksāts pilnās sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Brīvprātīgi iemaksas jāveic personām, kuras nav apdrošinātas automātiski. Brīvprātīgu maksājumu var veikt reizi gadā. Šogad maksājuma apjoms būs 51,60 eiro, un to varēs veikt, sākot ar septembri.

"Tā iedzīvotāju daļa, kas nav automātiski apdrošināšana, varēs no 1.septembra veikt iemaksas. To varēs darīt attālināti ar pārskaitījumu uz Valsts kases kontu vai klātienē," skaidroja Čakša.

Viņa norādīja, ka e-veselības sistēmā cilvēkam parādīsies, vai un kāda summa jāiemaksā. Ministre piekodināja, ka iedzīvotājiem ir jāprecizē savs statuss, vērošoties attiecīgajās iestādēs.

Ja cilvēks neveiks brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu, tad viņam būs pieejams tikai bāzes pakalpojumu klāsts, proti, primārā veselības aprūpe, kurā neietilpst ne konsultācijas pie speciālistiem, ne arī izmeklējumi.

Čakša pauda, ka aplēses liecina, ka automātiski apdrošināšana nepienāksies aptuveni 100 000 līdz 300 000 iedzīvotāju, taču precīzs skaitlis būs zināms vien tad, kad "vairāk nekā 20 datubāzes tiks saslēgtas kopā".

"Veselības apdrošināšanas sistēma bija svarīga, lai stabilizētu veselības finansēšanas sistēmu kopumā," atzina politiķe.

Kā ziņots, valdība otrdien izskatīs Veselības ministrijas (VM) piedāvāto kārtību, kādā veicamas un atmaksājamas veselības apdrošināšanas iemaksas. VM izstrādātais noteikumu projekts paredz, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veselības apdrošināšanai neveidos uzkrājumu konkrētam maksātājam, bet gan darbosies kā solidaritātes princips starp apdrošināšanas iemaksu veicējiem un apdrošināšanas pakalpojumu saņēmējiem jeb kā princips "veselais maksā par slimo".

Vienlaikus iemaksu apmērs, ja tas atbilst noteiktajām prasībām, neietekmēs valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros saņemamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstu, attiecīgi valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjoms visām apdrošinātajām personām ir līdzvērtīgs neatkarīgi no veikto iemaksu apmēra, norāda VM.